Egyéb kategória

Vegyétek nyakatokba a világot – de előbb készítsétek fel az autótokat egy hosszabb útra!

Lassan, de biztosan itt a tavasz, és kezdetét veszi a kirándulások és utazások szenzonja. Mielőtt azonban belevágtok egy több ezer kilométeres, külföldi útba, jobb, ha utánajártok, mikre kell figyelnetek indulás előtt. Összegyűjtöttem nektek 3 alapvető dolgot, amit még a csomagolás előtt intézzetek el!

vous - 2016.03.15.
Vegyétek nyakatokba a világot – de előbb készítsétek fel az autótokat egy hosszabb útra!

Ne feledjétek a nemzetközi jogosítványt!

Habár szerencsére sok országban vezethetünk a hazai papírunkkal, mégis van bőven olyan hely, ahová csak nemzetközi jogsival mehetünk. De aggodalomra semmi ok, a nemzetközi jogosítvány beszerzése nem nagy kunszt.

Hol tudtok nemzetközi jogosítványt csináltatni?

Személyesen bármelyik okmányirodában, de akár otthonról, online is elintézhető Ügyfélkapun keresztül.

Mit vigyetek magatokkal?

  • személyazonosításra alkalmas okmányt (személyazonosító igazolvány vagy útlevél)
  • lakóhely, tartózkodási hely vagy szálláshely igazolására alkalmas okmányt
  • érvényes magyar jogosítványt
  • 2 db igazolványképet
  • igazolást a díj befizetéséről

Mennyibe kerül?

Az okmány kiállításának díja 2300 forint.

Mennyi idő alatt készül el?

Az okmányirodában azonnal elkészítik, míg elektronikus úton igényelt jogosítványt körülbelül 15 nap alatt postáznak.

Ahova nem kell nemzetközi jogsi

Ausztria, Bahama-szigetek, Bahrein, Belarusz, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Horvátország, Irán, Izrael, Közép-afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Marokkó, Moldova, Monaco, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Oroszországi Föderáció, Pakisztán, Románia, San Marino, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zimbabwe.

Az elengedhetetlen útitárs: egy jó GPS

Mielőtt belevágtok egy többórás autóútba, ráadásul teljesen ismeretlen országba igyekeztek, jó, ha beszereztek egy navigációs rendszert, és nem bízzátok magatokat a belső GPS-etekre!

  • Érdemes vásárlás előtt meggondolni, pontosan milyen térképet is szeretnénk látni Magyarországén kívül az okoskütyü kijelzőjén.
  • Figyeljünk oda a készülékhez járó térképfrissítésekre. Érdemes olyan készüléket vásárolni, ami mellé jó sok frissítés jár, utólag ugyanis drága dolog ezeket beszerezni.
  • A legjobb, ha nem telefonra/tabletre töltünk le különböző programokat, hanem beszerzünk egy rendes GPS-t, másnéven PNA-t (Personal Navigation Assistant).
  • Ezek a készülékek kifejezetten navigálásra lettek tervezve, így bátran bízhatunk bennük, arról nem is beszélve, hogy nem fognak rajta hívni, üzenni, és a kábelrengeteg is kevesebb lesz az autóban.

Van, amit érdemes ellenőrizni a négykerekűn

Forrás:
iStock

Ha az autótok jó állapotban van, és rendszeresen figyeltek az „egészségére”, akkor különösebb felkészítést egy hosszabb út sem igényel. De van néhány dolog, ami nem tart semeddig, de jó, ha megteszitek, mielőtt nyakatokba veszitek a világot!

  • Ellenőrizzétek a gumikat és az olajszintet.
  • Töltsétek fel az ablakmosó folyadék tartályát szélvédőtisztítóval.
  • Ellenőrizzétek a levegő- és pollenszűrőt.
  • Csekkoljátok a fékberendezéseket, a világítást és a kormányberendezést is.
  • Nézzétek meg, hogy minden biztonsági öv használható-e.

Nem tudjátok, kit hívjatok, ha lerobban az autótok?

„A legtöbb ember onnantól, hogy leteszi a KRESZ-vizsgát és megszerzi a jogsit, úgy érzi, már mindent tud. Pedig nem! Legtöbbször a való életben, vezetés közben tanuljuk meg, mi a teendő egyes helyzetekben. Ilyen például, amikor szó nélkül cserben hagy minket négykerekű barátunk. S hogy mi segít ilyenkor? Például egy letölthető telefonszámlista!” – szól egy korábbi cikkünk. Kíváncsiak vagytok a listára? Ide kattintva letölthetitek.

Ajánlott cikkek