Amikor az újnál még jobb a régi! – Vintage stílus a lakberendezésben

Amikor az újnál még jobb a régi! – Vintage stílus a lakberendezésben

Menő ez a stílus még egyáltalán? Nagyon úgy tűnik! Pedig alapvetően a trendek a lakberendezésben éppúgy változ(ná)nak, mint ahogy azt az öltözködésben is teszik. Ez azonban itthon kevésbé érezhető. Nincs akkora kínálat, mint külföldön, és – tapasztalataim szerint – olyan gyakori árucsere sem. Ezért lehet az, hogy a vintage stílus még mindig virágzik nálunk, mint ahogy a neobarokk hódított évekkel ezelőtt. Akkoriban is úgy vártam a változást, mint a messiást, de sajnos nem siette el a dolgot – ahogyan most sem teszi.

Ha a lakberendezési boltok kínálatát nézzük, szinte nincs olyan üzlet, ahol ne ütköznétek bele egy-egy vintage darabba: a Boróka Otthonbolttól kezdve az F&F-en át egészen a Zara Home-ig. Ezzel talán még nincs is baj, hiszen a megfelelő környezetbe helyezve jól mutathat EGY-EGY ilyen darab. De hogy a csapból is ez folyik, számomra már egy kicsit sok. Főleg, ha utánzatokról beszélünk, nem pedig valódi korabeli ütött-kopott csetreszekről!

Vintage

Forrás:
H&M Home

Ez az irányzat tulajdonképpen már egy életstílus. Jellemzője a régi, kopott, szinte már funkciójukat vesztett tárgyak újrafelhasználása, más köntösben. A természetes anyagokat és romantikát hordozza magában. Modern felfogásban pedig ezeket a darabokat kortárs elemekkel kombinálják.

„Új” vintage

Új bútorok és berendezési tárgyak régiesített változata, ahol a textúrákat megváltoztatják, koptatják, régiesítik, csiszolják, vagyis mesterséges patinát kölcsönöznek nekik.

Forrás:
Vintage Garden

Ennek élő – egyébként szép – példája a Vintage Garden étterem. Amikor megnyílt, alig vártam, hogy elmenjünk oda vacsorázni a barátommal. Most, hogy az évek alatt megcsömörlöttem ettől a stílustól, már kevésbé vonz ez a hely.

Olyan ez, mintha eljönne a karácsony napja. Minden szépen fel van díszítve, mesés, meleg, otthonos hangulat vesz körbe, aztán marad is még 364 napig. Sok lenne belőle, igaz? Egy idő után már egy kicsit sem tudnátok élvezni.

Nem mondom, hogy nem lehet szép utánzatokat kapni, de a dekupázsos, töredező lakkos, feliratos fémtáblákat ideje lenne elfelejteni – legalábbis egy időre. Helyette nézzetek körül a mamátok háza táján, az Ecserin és egyéb bolhapiacokon, na meg egy jóféle garázsvásáron! Egyrészt felfedezhettek olyan régi tárgyakat, amelyek lehet, hogy a kukában végeznék előbb vagy utóbb, és egy kis átalakítással mesés tárgyat varázsolhatok belőlük – így gyakorlatilag újrahasznosítotok.

Másrészt sokszor a töredékét kell fizetnetek ezekért a csecsebecsékért, mint egy menőbb dizájnboltban a copykért. Ezeknek az értéke pedig csak növekedni fog, szemben az újonnan vásárolt, direkt koptatott fémkannáéval és társaiéval.

Ha inkább az újonnan készült vintage vonal szerelmesei vagytok, nézzétek meg az alábbi összeállítást! Összegyűjtöttem nektek néhány olyan darabot, ami jól beleilleszthető bármilyen környezetbe, és nem fogjátok őket megunni egyhamar. Ezt garantálom!

Lelőhelyek: 1. Virágos váza – F&F Home – 3490 Ft 2. Kancsó – F&F Home – 2990 Ft 3. Tányér – F&F Home – 599 Ft 4. Gyertya üvegtartóban – F&F Home – 2769 Ft 5. Párna – F&F Home – 2599 Ft 6. Fém fotókeret – H&M Home – 1990 Ft 7. Szatén díszpárnahuzat – H&M Home – 2990 Ft 8. Kőbögre – H&M Home – 2990 Ft 9. Kamma fotel – IDdesign – 186 800 Ft 10. Rózsaszín komód – IDdesign – 205 600 Ft