Egy dísz az ágyatok mellé, amitől az alvás is jobban megy

Egy dísz az ágyatok mellé, amitől az alvás is jobban megy

Azonkívül, hogy a lakásban tartott növények megszűrik a levegőt és friss oxigénnel látják el otthonotokat, gyönyörű színekkel dobják fel a berendezést. Azonban kiderült, hogy bizonyos növények még ennél is többre képesek: ha megfelelőket választotok a hálószobapolcra, még az alvás is jobban megy majd!

1. Jázmin

A jázmin az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben termeszthető dísznövény. Egy amerikai egyetem, a Wheeling Jesuit University tette közzé a tanulmányt, ami bebizonyította a növény természetes altató hatását. További pozitív hatásai, hogy javítja az alvás minőségét, csökkenti a szorongást, illetve növeli az ébredés utáni jókedvet is. A jázmin ezenkívül még fel is dobja a hálószobátokat gyönyörű, csillag alakú fehér virágaival, ráadásul az illata is isteni! Igazi kötelező dekorációs darab.

Forrás:
Pixabay

2. Levendula

A levendula már az ókorban a szépségápolás nélkülözhetetlen kelléke volt, nem csoda, hogy máig az egyik kedvenc természetes gyógynövényünk. Gyakran szerepel szappan, illatosított ruhák és samponok összetevőjeként. Nagyszerűen lehet használni tisztításra is, de mint kiderült, még ennél is többre képes: gyógyír lehet az álmatlanságra és a szorongásra is. Kutatások megállapították, hogy a bogyóival való inhalálás megnyugtatja és elszenderíti a tartalmas alvásra vágyókat.

Forrás:
Pexels

3. Gardénia

A gardénia – vagy más néven hegyi jázmin – különleges képessége, hogy legalább olyan mértékben segíti elő az elalvást, mint az orvosok által felírt altatótabletták. Egy német tanulmány megállapította, miután egereken kísérleteztek, hogy a gardénia a váliumhoz hasonló hatást idézett elő. A rágcsálók, amiket tiszta, jó illatú, tehát kellemes atmoszférájú ketrecekben tartottak, a kísérlet után sokkal kevésbé voltak aktívak, inkább a ketrec egyik sarkába húzódva üldögéltek.

Ez a hatás az emberekre nézve is hasonló lehet, így előfordulhat, hogy talán pont a gardéniától lep meg benneteket a pihentető alvás. S ha mindez még mindig nem győzött volna meg, eláruljuk még azt is, hogy virágja csodás vaníliaillatot áraszt.

Forrás:
Pixabay

4. Szobai szanszeviéria

Ennek a meglehetősen furcsa nevű növénynek kemény, többnyire lándzsa alakú, hosszúkás tőlevelei vannak, melyek oldalán világos- vagy sötétzöld keresztsávok húzódnak. Fürtszerű virágai kellemes illatot árasztanak, ennél azonban többet tud. Beszerzése az egyik legjobb módja annak, hogy javítsunk az otthonunkban található levegő minőségén. Ráadásul nem túl igényes növény, csak egy kis fény és 15 foknál magasabb hőmérséklet kell hozzá, tehát kiváló választás azoknak, akik nem szeretnének túl sok időt tölteni növénygondozással.

A NASA kivétel nélkül mindig beválasztotta az összes olyan tanulmányába, melyben a legjobb levegőtisztító hatású növényeket listázta. Mi is adjuk hozzá a szobai szanszeviériát a sajátunkhoz, a minőségi pihenés érdekében.

Forrás:
Pexels

5. Aloé növény

Az aloé növény a természetes gyógynövények egyik legnépszerűbb tagja, nagyszerű égési sérülések, sebhelyek kezelésére, illetve gyulladás csökkentésére is használható. Ezenkívül az aloé eltávolítja a szennyező anyagokat, amik a különböző tisztítószerekben találhatóak, így tisztán tartja a hálószobátok és az egész lakás levegőjét. Ha ezekből a szennyező anyagokból túlságosan nagy mennyiség található az otthonotokban, az aloé még figyelmeztet is benneteket – kis barna pöttyöket növesztve.

Forrás:
Pixabay