Egyéb kategória

„Nem akarok házasságban élni, tanulni akarok” – Sorstársak küzdenek a gyermekházasság ellen

Szinte hihetetlen, hogy a gyerekházasság még mindig létező dolog a világban. Tudtátok, hogy Indiában a 20–24 éves nők közül 4-ből 1 gyerekházasság áldozata?
vous - 2016.03.28.
„Nem akarok házasságban élni, tanulni akarok” – Sorstársak küzdenek a gyermekházasság ellen

Köztük van Pramilla is, akit az alábbi videóban is láthattok. Őt már 8 évesen feleségül adták egy férfihoz, és Pramillától most 17 évesen, miközben éppen diákként dolgozik élete kiteljesítésén, azt várja el a társadalom, hogy az elkövetkezendő hónapokban összeköltözzön a férjével, akivel még soha nem is találkozott.

„I do not want people to say I’m just a girl. I want to be an inspiration.”1 in 4 girls was married before age 18….

Közzétette: Clinton Foundation – 2016. március 22.

A gyerekházasság életeket tesz tönkre: a nőkét

Ugyanis bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy ez nekik „normális”, ez koránt sincs így. Attól, hogy ők ebben a kultúrában nőnek fel, még vannak vágyaik, álmaik: tanulni, dolgozni szeretnének, és szerelemre vágynak egy megfelelő férfi oldalán. A gyerekházasságra kényszerített nők ugyanis elbúcsúzhatnak ezektől, és gyakran családon belüli erőszak áldozatává is válnak.

Mondtam a szüleimnek, hogy nem akarok házasságban élni, tanulni akarok

– mondja Pramilla a Clinton Foundation kampányvideójában, és nők százai éreznek hasonlóképpen. A Vikalp alapítvány igazgatója, Usha, aki maga is gyerekházasságból szabadult, nap mint nap küzd a sorstársaiért, India-szerte szervez oktatásokat a gyerekeknek, és hirdeti, mi mindenhez van joguk. Usha így vall a saját életéről, arról, hogy mi motiválja őt a munkájában:

Nem tudtam volna végigcsinálni a házasságot, inkább öngyilkos lettem volna.

Pramilla is hasonló okokból vállalt szerepet a kampányban. „Nem akarok csak egy lány lenni a többi közül, példakép akarok lenni nekik” – mondja.

Azt nem tudni, végül mi lesz a kislány sorsra, de mi bízunk benne, sokat hallunk még róla és beteljesült álmairól.

Ajánlott cikkek