Egyéb kategória

Amit nem mindenki nő ki: dinómánia – az ovitól egészen a tetkókig

Az őslények még ma is jelen vannak, uralkodnak, méghozzá úgy, hogy vannak, akik rajonganak értük. És vannak olyanok, akiknél ez a rajongás hároméves kor után sem múlik el.
vous - 2016.04.02.
Amit nem mindenki nő ki: dinómánia – az ovitól egészen a tetkókig

Minden fiú átesik rajta

Az őslények és dinók sokakat lenyűgöznek, de szubjektív megfigyeléseim alapján leginkább az óvodás korosztály fogékony rájuk. Elevenen él bennem a mai napig az emlék, hogy a három évvel fiatalabb unokatesóm valamikor hároméves kora körül hatalmas dinómániában „szenvedett”. A szenvedett persze túlzás, hiszen ő kicsit sem szenvedett, a szüleinek persze, lehet, kihívás volt, amikor dinójelmezt kellett kreálni az ovis farsangra.

De miért?

Bálintnál is volt egy korszak, amikor fokozott volt az érdeklődése ezek iránt az ősállatok iránt. A dinókérdés a Peppa malac kapcsán vetődött fel, hiszen az abban szereplő kisfiúnak a legkedvesebb barátja egy dinófigura. Ekkor kezdte el Bálint kérdezgetni, kik is voltak ezek az állatok, mikor is éltek. És szerintem ez a kulcsa annak is, miért szeretik az óvodáskorú fiúk a dinókat, miért érdekli őket: mert ma már nem léteznek, mert egy hároméves agyával szinte felfoghatatlanul messze éltek valamikor az időben.

Rávilágítanak nekik arra, hogy bizony a világ, amiben ők ma élnek, nem volt mindig ilyen. Na meg persze az autókon túl a fiúknak is kell valami figurás játék.

Bálintnál nem hatalmasodott el a mánia, és a ma már építész unokaöcsém sem dinó alakú épületeket kreál, tehát a rajongás nála nyomtalanul elmúlt, de azért vannak olyanok, akik nem növik ki, és a dinószerelem örökké tart. Ezt bizonyítja a számtalan cuki dinós termék, amik már jó ideje ellepték a boltok polcait és kortól függetlenül bárki megtalálhatja a neki való kedvencét.

Forrás:
1. Kiddiez, 2. H&M Home, 3. Asos, 4. H&M Home, 5. Asos, 6. Little Life, 7. H&M Home

Felnőtt dinómánia

A dinók az én életemben is jelen vannak, pár éve kezdtem el követni a Daily Dinosaur nevű Facebook-oldalt – fogalmam sincs, hogyan akadtam rá, de tudom, már az elején nagyon szórakoztatott a napi dinós content. Így hát most a dinómánia kapcsán megkerestem az oldal alapítóját egy villáminterjú erejéig.

Mikor és milyen céllal alapítottad a Daily Dinosaurt, és ki is áll mögötte?

Klement Csaba vagyok, animátor – amikor csak lehet, dinókat is animálok. Igazából hat éve kezdődött, először csak a saját üzenőfalamra posztolgattam dinós cuccokat, aztán ez rendszeressé vált. Ezért inkább létrehoztam egy oldalt, hogy ne a saját profilomon keresztül büntessem az embereket. Így akit érdekel, az követheti az önálló oldalon. Először csak a magam szórakoztatására kezdtem dinós dolgokat keresgélni a neten, dizájntermékeket, illusztrációkat, ilyesmiket – rengeteg van belőlük. Később gondoltam csak, hogy ez mások számára is érdekes lehet, nyilván nem csak én imádom a dinókat. És végül ezen az oldalon gyűjtöm azóta is, így már egy egész átfogó kis gyűjteményem van, amit bárki bármikor böngészhet.

Dinómániásnak tartod magad?

Igen, abszolút mániás vagyok. Tele van a szobám (meg a karom) dinókkal, de mára kicsit már lenyugodtam, csak a számomra igazán érdekes vagy értékes dinókat szerzem meg bolhapiacokról vagy barátoktól.

Mi lehet ennek a mániának az oka?

Az okát nem tudom. Gyerekkorom óta megvan ez a mánia, kidobtam minden dinómat, amikor középiskolás lettem, mert az milyen felnőtt dolog, hogy nincsenek játékaim (persze ezt meg is bántam). De inkább gyűjtésről van már szó, mint játékokról.

Amúgy elég egyszerű lehet ennek a mániának az oka, kihalt gigászi állatokról beszélünk, amik úgy néztek ki, mint azóta semmi, és ők uralták előttünk az egész Földet. Ez valami csodálatos.

Ajánlott cikkek