Egyéb kategória

Az nem lehet, hogy csak úgy eltűnjenek ezek a cuki állatok! – A világ legveszélyeztetettebb fajai

Sikítozás és könnybe lábadt szem – ez vagyok én, amikor meglátok egy bármilyen állatot az utcán. Bánatomra, különleges állattal még sosem találkoztam, meetingpartnereim cicák és kutyusok, de most nem róluk szól ez az írás. Olyan aranyos és különleges állatokat mutatok be nektek, akiket a kihalás fenyeget. Sajnos hamarosan bekövetkezhet, hogy szumátrai tigrist csak Facebook-coverfotón látunk, és unokáink már sosem tudják meg, milyen elbűvölő mosolya van az axolotlnak, a vízi kutyának.

vous - 2016.04.02.
Az nem lehet, hogy csak úgy eltűnjenek ezek a cuki állatok! – A világ legveszélyeztetettebb fajai

Már kiskoromban sem szerettem az állatsimogató azon részét, ahol bárányt, kecskét és kis disznót lehetett simogatni, hiszen számomra bennük nem volt semmi újdonság, régi ismerősként üdvözöltem őket, és már rohantam is a tigrishez. Csak a tigris.

Az állatkertben mindig ezt kérdeztem az anyukámtól: panda van? Sajnos panda még most sincs Budapesten, bár folyamatosan ígérik. Egyelőre a koaláknak is örülök. Ti láttátok már őket?

Sokan vannak kevesen

De várjunk csak, amíg én innen egy kis európai országból önzőzök, és követelem a pandáimat, addig a természetes élőhelyükön hatalmas veszély fenyegeti őket. Sajnos nem csak a pandákat.

A Természetvédelmi Világszövetség listájának 2010-es változata szerint 5220 élőlény veszélyeztetett a Földön, melyből 2754 állat.

Azt, hogy mitől lesz egy állat veszélyeztetett, különböző feltételek határozzák meg. Ha ezen kritériumok bármelyike is igaz a fajra, az már veszélyeztetettnek számít:

  • Az egyedszám legalább 70%-kal csökkent az utóbbi tíz évben vagy három generáció alatt.
  • Az előfordulási terület becsült mérete kisebb, mint 5000 négyzetkilométer.
  • A szaporodóképes egyedek száma kevesebb, mint 2500, és várhatóan legalább 20%-kal csökkenni fog az elkövetkezendő 5 évben vagy két generáció alatt.
  • A szaporodóképes egyedek száma kevesebb, mint 250.
  • A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kihalás esélye a természetes élőhelyen legalább 20% az elkövetkezendő 20 évben vagy öt generáció alatt.

Ezen szempontok alapján elég nagy az esély arra, hogy a listán szereplő ritka állatok már az állatkertben sem lesznek láthatóak a jövőben. Főleg, hogy akad köztük olyan, aki nem csupán a veszélyeztetett státuszba sorolandó, de a súlyosan veszélyeztetett faj kritériumainak is megfelel.

Szumátriai tigris

Tigris, bár nem az a „hagyományos”. Ő a legapróbb termetű a különböző tigrisfajok közül, és csíkjainak mérete is kisebb, mint más rokonaié. Természetes élőhelye az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének esőerdei. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 235. Természetvédelmi státusza: súlyosan veszélyeztetett.

Kínai folyamidelfin

Forrás:
iStock

Melyikünknek ne lett volna delfines medálja, delfines tolltartója, delfines akármilye? A delfin az állatok netovábbja. A Kínában őshonos folyamidelfin a világ legkevésbé ismert delfinje, csak 1914-ben fedezték fel, és ezek az állatok a világ legritkább előlényei közé tartoznak. A Jangce folyóban és a hozzá kapcsolódó tavakban élnek, összesen 4 fajuk ismert, ebből 3 súlyosan veszélyeztetett.

Forrás:
YouTube

Óriás bambuszmaki

Riszálom úgy is, úgy is… Julian király sosem riszálta úgy, mint amikor megtudta, hogy haverjai, az óriás bambuszmakik talán újra „hazataláltak”. Természetvédők közlése szerint a Madagaszkár keleti felén elterülő esőerdő némely pontján újra felfedezték a makik nyomait, annak ellenére, hogy a szigetország egyes területein már kihaltnak számítottak.

Fennmaradásukat elsősorban az illegális fakitermelés és az erdőtüzek veszélyeztetik. A leginkább bambusszal táplálkozó makikból még 300 példány élhet.

Axolotl

Forrás:
iStock

Úgy, ahogy írjuk, tényleg ez a nevük. Ők leginkább egy őskori dinóra hajazó névvel ellátott, farkos kétéltűek, talán a legboldogabb élőlények a víz alatt, annak ellenére, hogy a nevük elég para. Az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint Xolotlhoz, a halál és egyben az újjászületés kutya alakú istenéhez köthetőek.

A axolotl őshazája Mexikó, az itt lévő tavakban nagy mennyiségben találhatóak meg. A dél-amerikai országokban sokan kedvelik a húsát, amit a piacokon illegálisan árusítanak. Ma már a veszélyeztetett fajok közé soroljuk őket is, amihez hozzájárul, hogy különféle laboratóriumi kísérletekhez is használják az axolotlokat.

Ibériai hiúz/spanyol hiúz/párduchiúz

Forrás:
iStock

„Kiscicaaa!”

Ha az ibériai tigris tigris volt, de mégsem, akkor az ibériai hiúz hiúz, de mégsem. Ez a hiúzfajta nagyon hasonlít az otthon lévő cirmoshoz, de jobb neki a természetben, szabadon.

Az ibériai hiúz a leginkább veszélyeztetett európai ragadozó, és a világ legritkább macskaféléjéről beszélünk.

Felmérések szerint már alig 100 példány él belőlük szabadon, és azok közt is csak 38 fogamzóképes nőstény van.

Forrás:
Wikipedia
Ajánlott cikkek