Egyéb kategória

Felejtsétek el a fűszereket: 4 tipp, hogy finomabbnak érezzétek az ételeket

„Ajaj, elfelejtettem bazsalikomot venni a bolognai spagettihez!” Ugye már veletek is előfordult hasonló? Ne aggódjatok, ha nincs otthon só vagy fűszer, az étel akkor is lehet finom – ráadásul anélkül, hogy bármilyen plusz hozzávalót adnátok hozzá.

vous - 2016.04.03.
Felejtsétek el a fűszereket: 4 tipp, hogy finomabbnak érezzétek az ételeket

Kiderült ugyanis, hogy nagyon könnyen be lehet csapni az ízlelőbimbóitokat – írja a Mashable. És nem, nem az ételek ízét fogjuk megváltoztatni, pusztán a külső tényezőket. A lényeg, hogy találjatok egy fehér, kör alakú tányért, tegyétek be a legújabb Taylor Swift-albumot és készítsetek egy fotót az ebédetekről! 😉

1. Hallgassatok zenét evés közben

Egy tanulmányban dr. Charles Spence, asztrofizikus és kísérleti pszichológus 700 önkéntes evési szokásait vizsgálta, miközben 6 különböző zenei stílust hallgattatott velük. Kiderült, hogy egyes kombinációk sokkal ízletesebbé teszik az ételeket. Például a kínai ételek ízét leginkább a popzene fokozta, az olasz ételek ízét pedig a klasszikus zene. Szóval ha szezámmagos csirkére vágytok, akkor Taylor Swift, ha olasz kajára, akkor pedig Vivaldi!

2. Fotózzátok le az ebédeteket

Bizony, egy tanulmány bebizonyította, hogy ettől is finomabbnak érzitek az étel ízét! Ennek oka valószínűleg a késleltetett kielégülés, hiszen nem kevés idő, amíg megtaláljátok a tökéletes szöget és fényeket, valamint kiválasztjátok a megfelelő szűrőt.

Forrás:
pixabay.com

3. Főzzetek magatoknak

Akárcsak a fotó készítése, a főzés is a késleltetett élvezet elvéhez köthető. Hiszen látjátok a finom alapanyagokat – ahogy nyúlik a sajt, ahogy roppan friss zöldség –, de még nem ehettek belőle. Így amikor a kész étel végre az asztalra kerül, kopogó szemekkel estek majd neki az ebédnek.

4. Ne spóroljatok az étkészleten

Egyes tanulmányok szerint az étkészlet is befolyásolhatja, hogy mennyire ízlik egy bizonyos étel. A kör alakú tányéroktól és edényektől például édesebbnek érezzük az ételek ízét. A sötét színű edényektől viszont a keserű ízt érezzük jobban – ezért van fehér tányér a legtöbb étteremben. Sőt, az sem mindegy, milyen villát vagy kanalat használunk. Az emberek ízletesebbnek találják az ételt, ha nehezebb evőeszközöket használnak.

Ajánlott cikkek