Egyéb kategória

Reggelente leizzadva ébredtek? A rémálom zavar lehet az oka!

Időről időre mindenkinek vannak olyan álmai, amiktől még felnőtt létünkre is borsódzik a hátunk. De ha azt tapasztaljátok, hogy szinte minden éjjel leizzadva ébredtek, sorozatgyilkosoktól és mutáns szörnyektől üldözve, akkor lehet, hogy rémálom zavarban szenvedtek – és még csak nem is tudtok róla!
vous - 2016.04.11.
Reggelente leizzadva ébredtek? A rémálom zavar lehet az oka!

Érdekes tény, hogy a rémálmok sokkal gyakrabban fordulnak elő fiatalabb korban, körülbelül 13 éves korunkig. Mire elérjük a felnőttkort, általában mindenki végig tudja aludni az éjszakát, és nem ébred fel félelmében. Ez nem azt jelenti, hogy a felnőtteknek már nincsenek rémálmaik, csak éppen sokkal könnyebben visszavezethetőek külsődleges okokra: munkahelyi stressz, magánéleti problémák, korábbi traumák és még lehetne sorolni. Sajnos azonban nem mindig ez a helyzet. Ha a rémálmok állandósulnak, és azt vesszük észre magunkon, hogy már félünk elaludni, mert biztosra vesszük, hogy álmunkban megint valami szörnyűség fog velünk történni, lehetséges, hogy már rémálom zavarról van szó.

Ez a szaknyelven paraszomniának nevezett jelenség az alvászavar egy fajtája, melynek lényege, hogy nagyon gyakran, időről időre ismétlődve jelentkeznek éjszakánként negatív érzelmeket keltő, félelmetes álmok. A rémálom zavarban szenvedők fel tudják idézni, hogy mi történt velük álmukban, gyakran a legapróbb részletekig. Az Amerikai Álomgyógyászati Akadémia szerint a rendszeres rémálmok – azon kívül, hogy hatással vannak az idegrendszerünkre – gyakran megakadályozzák a betegeket abban is, hogy visszaaludjanak, ha felriadnak éjjelente – írja a Bustle.

Forrás:
Pexels

A különbség a ritkán megjelenő rémálmok és a rémálom zavar között természetesen a gyakoriságban keresendő: ha minimum heti egyszer tapasztaltok rémálmokat, akkor érdemes odafigyelnetek erre az öt jellemzőre is, hogy megállapítsátok, mekkora a baj.

1. Az álmaitok élénkek és felkavaróak

A rémálom zavarban szenvedők nagyon részletesen emlékeznek az álmaikra – és a legfontosabb, hogy ezekben az álmokban mindig valami félelmetes és felkavaró történik. A rémálom nem azt jelenti, hogy minden esetben valamiféle félkarú, baltás sorozatgyilkos elől menekülünk, sokszor ezek az álmok nem tartalmaznak semmilyen agresszív elemet – az álmodó számára mégis borzalmasak. Ha egy álom olyan negatív érzelmeket kelt bennünk, mint undor, szomorúság, düh vagy szorongás, már rémálomról beszélhetünk.

Forrás:
Giphy

2. Felébredtek tőlük az éjszaka közepén

A rémálmok legtöbbször az alvás végső szakaszában, a REM fázisban jelentkeznek, habár nem példa nélküli az sem, hogy elalvás után rögtön egy rossz álomba csöppenünk, főleg akkor nem, ha közvetlenül elalvás előtt aggódtunk valamin. A REM fázisból, amit gyors szemmozgásos fázisnak is neveznek, nagyon könnyű felébredni, és gyakran meg is történik, csak erre reggelente nem emlékszünk. A rémálom azonban olyan nyomot hagy az álmodóban, hogy ha abból riad fel, arra valószínűleg reggel is emlékezni fog.

Forrás:
Giphy

3. Utána már nem tudtok visszaaludni

Ahogy már korábban is írtam, nagyon gyakori, hogy a rémálmoktól való félelem annyira eluralkodik a betegen, hogy már nem mer elaludni, vagy ha éjjel felriad, reggelig csak hánykolódik. Ha ez állandósul, akkor a probléma még nagyobbá válik, hiszen ott már álmatlanságról beszélünk.

Forrás:
Giphy

4. Legalább hetente egyszer rémálom gyötör

A rémálom zavar egyik legfelismerhetőbb tünete, hogy hetente minimum egyszer tapasztaljuk a gyötrő rémálmokat. Viszont ha a zavar hosszabb ideig kezeletlen marad, akár minden éjszaka többször is lecsaphatnak a rémálmok!

Forrás:
Giphy

5. Kimerültek vagytok, de nem tudjátok, miért

A rémálom zavar bomlasztó hatású és számos olyan tünetet produkál, ami a mindennapjaitokra is kihat – az egyik ilyen az indokolatlannak tűnő fáradékonyság. Ha a rémálmok már annyira megfertőzték az éjszakai pihenést, hogy azt a nappali életetek is megsínyli, talán itt az ideje felkeresni egy orvost!

Forrás:
Giphy
Ajánlott cikkek