Felfedezték a világ legmagányosabb bolygóját

Felfedezték a világ legmagányosabb bolygóját

A NASA csillagászai kijelentették, hogy megtalálták a világ legmagányosabb bolygóját egy szomszédos naprendszerben. A bolygó csillag nélkül, egyedül kering a messzi űrben. A csillagászok remélik, hogy ezt az új bolygót tanulmányozva többet tudnak majd meg a naprendszerünkön kívüli bolygók keletkezésének körülményeiről.

Új, Jupiter-szerű bolygót fedeztek fel a csillagászok a szomszédos naprendszerben. Az egyelőre 2MASS J1119–1137-nek nevezett bolygó körülbelül 10 millió éves – galaktikus években mérve tehát még csak csecsemőkorban jár.

Az új bolygó méretét körülbelül a Jupiter 4-8-szorosára tippelik, lakhelye pedig a szomszédos naprendszer, 95 fényévnyire helyezkedik el a Földtől. Nem fedeztek fel körülötte keringő csillagot – a bolygó a sötétlő végtelen térben teljesen magányosan kering.

Az elmúlt évtizedben számos extraszoláris bolygót – tehát sima bolygót – fedeztek fel, ebből körülbelül százat úgy sikerült észrevenni, hogy a körülöttük keringő csillagok váltakozó fénymennyiséget bocsátottak ki magukból (mondhatni pislogtak) bolygóik gravitációs mezője miatt. Ennek ellenére ezek közül csak nagyon kevés fiatal bolygót sikerült közvetlenül is képen vagy videón rögzíteni – írja a Daily Mail.

Forrás:
Pixabay

Itt azonban nem volt csillag, ami odavonta volna a csillagászok figyelmét. A bolygó fénye a NASA teleszkópjain tűnt fel először, és kezdetben problémát okozott annak a megállapítása, hogy egy öregebb csillagról vagy egy bolygóról van-e szó.

„A távoli, öregebb csillagok és vörös óriások a galaxisunk távoli csücskeiben helyezkednek el, és gyakran hordoznak nagyon hasonló karaktereket, mint a fiatalabb bolygók” – mondta Jacqueline Faherty. Hogy biztosak legyenek abban, hogy bolygóról van szó, a csapat ellenőrizte az eredményeit a Chilei Gemini South teleszkóppal. Az égitest korát pedig azért tudták behatárolni, mert az idősebb bolygók sokkal intenzívebb infravörös fényt sugároznak magukból.

A 2MASS J1119–1137 létezése igencsak jó hír a csillagászoknak, ugyanis azt remélik, hogy a bolygót tanulmányozva új ismeretekre tehetnek szert a naprendszerünkön kívüli bolygók keletkezésével kapcsolatban.