Nem is gondolnátok, miért fontosak a szeplők!

Nem is gondolnátok, miért fontosak a szeplők!

A szeplőkre sokféleképpen gondolunk: van, akit zavarnak, más a szépség egyik forrását látja bennük, vagy épp jellegzetes ismertetőjelnek tartjuk őket. Csak kevesen tudják, hogy a szeplők valójában egy nagyon fontos célt szolgálnak, nem is gondolnátok rá, hogy mi a tudományos magyarázat létezésükre!

Mielőtt belevágnánk, először beszéljünk arról, hogy mik azok a szeplők egyáltalán. Lényegében olyan kis pontok sokasága a bőr bizonyos területein, amik nagy mennyiségben tartalmaznak melanint: ez az anyag a bőrünk, szemünk és hajunk színéért felelős. A melanocita sejtek termelik, amik napfény hatására még aktívabban működnek, és sötétebbé teszik külső vonásainkat annak érdekében, hogy megvédjék a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaitól. Éppen ezért az evolúciós folyamatok egyik találmánya a bőrön megjelenő szeplő.

Habár sokan azt gondolják, a szeplővel teli bőr annak a jele, hogy túl sok időt töltöttünk el a napon, ennek épp az ellenkezője igaz: valójában azt jelzi, hogy kevesebb időt töltünk napon, mint hinnénk. Természetes naptejként funkcionálnak, és megvédik a bőrünket attól, hogy túl sok káros hatás érje a bőrfelületet! Persze attól függetlenül, hogy a szeplős embereknek megadatott egy alapvető védelem, azért nekik is szükséges a naptej egy kiadósabb napozás előtt.

Forrás:
Pexels

„Ha aktív MC1R génnel rendelkezünk, a testünk több melanint termel, ez pedig sötétebb hajhoz és bőrhöz vezet. Ha ez a gén inaktív, akkor világos bőrünk és hajunk lesz, illetve hajlamosak leszünk a szeplőkre” – olvasható a Bustle oldalán.

Ez a védelmező hatás az oka annak, hogy szeplőink télen elhalványulnak, nyáron az erősebb napsütés hatására pedig újra felerősödnek. Ez a magyarázat arra is, hogy a kisbabák szeplő nélkül születnek, még ha genetikájuk miatt hajlamosak is rá, csak később jönnek elő, intenzív napsütés hatására.

Szóval, ha a tükörbe nézve azon kezdtek bosszankodni, hogy miért vagytok szeplősök, jusson eszetekbe: amellett, hogy sok férfi kifejezetten vonzónak tartja ezt, testetek nektek tesz vele szolgálatot, és így védi bőrötöket a káros hatásoktól!