Sosem találjátok ki, melyik színtől válhat otthonosabbá a lakásotok!

Sosem találjátok ki, melyik színtől válhat otthonosabbá a lakásotok!

A fekete szín örök. Soha nem megy ki a divatból, sem az öltözködésben, sem pedig a lakberendezésben – habár magunkon szívesebben viseljünk, mint hogy „éljünk” benne. Pedig ha ügyesen használjátok ezt a színt a bútorokon, textileken és a különböző felületeken, ti magatok is meglepődtök majd, miért is nem adtátok át magatokat már sokkal korábban a sötét oldalnak.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Térszűkítő hatása mellett a negatív asszociációk miatt is gyakran félnek tőle az emberek. Nagy egybefüggő felületeken és nem a megfelelő színekkel párosítva én sem ajánlom – de kivételek mindig vannak!

Objektum doboz

Csak okosan!

Goethe szerint ez a szín...

a fény rosszkedve és bánata.

A színek valóban hatnak kedélyünkre, és meghatározhatják a lakás alaphangulatát is, de felesleges kizárni az életünkből a fekete színt egy-két negatív tulajdonsága miatt. Inkább csak okosan kell bánni vele!

Objektum doboz

Kezdjétek kicsiben!

Ha féltek olyan felületen használni ami, nem „mobil”, és nem tudjátok egyhamar lecserélni – ha mégsem tetszene –, kezdjétek kicsiben! Először szerezzetek be egy-két párnahuzatot, függönyt, ágytakarót vagy széket. Ezek elég nagyok ahhoz, hogy érezhető legyen ennek a színnek a jelenléte az enteriőrben, és így lesz időtök megszokni, illetve végiggondolni, hogy tudnátok-e együtt élni vele/benne.


Ha viszont bevállalósak vagytok, jöhet minden: padlótól a mennyezetig! Persze nem egyszerre, vagy legalábbis nem egy térben.

Objektum doboz

Objektum doboz

A feketére festett padló stabilitást ad, így remek térérzet is. Egy-egy színes, mintás, vagy fehér szőnyegnek pedig mesés alapot.

Hátránya, hogy minden kis szősz, vagy porszem meglátszik rajta, de ez könnyedén orvosolható. Ha másért nem is, emiatt érdemes sűrűbben elővenni a porszívót.

Objektum doboz

Korábban már írtam nektek a sötét falak térmódosító hatásairól, és azt hiszem nem mondok újat azzal, hogy szűkítik a teret. De egy kisebb falszakaszon, vagy nagy légtérben használva nagyon dekoratív és igen hatásos végeredményt lehet vele elérni.

Objektum doboz

Ha egy fekete falra fotókat, vagy festményeket, fali matricákat, vagy falikarokat tesztek, azok szinte „leugranak” majd a falról. Ezzel szuper fókuszpontot hozhattok létre egy helyiségben, ami olyannyira figyelemfelkeltő - hogyha a szoba többi része nincs is annyira kidolgozva, vagy nem elég átgondolt, akkor is nagyot fog ütni az összhatás. Letisztult, modern, egységes, komoly, megfontolt, és dögös lesz a végeredmény. Remekül hangzik, igaz?

Objektum doboz

Objektum doboz

Ahogyan egy óriási fekete bőrkanapé is! Azt azonban ne feledjétek, hogy egy ilyen bútor mindenképp robusztusnak, nehézkesnek tűnik majd a térben, amit nagyon fontos ellensúlyozni, például élénk színekkel.

Objektum doboz

Objektum doboz

Hogy milyen színekkel érdemes kombinálni a fekete színt?

Szinte mindennel, de a meleg színekkel mindenképpen, mert ezek szinte izzanak egy fekete felület előtt. De nagyon hatásos a fekete szín fehérrel kombinálva is, egy-két arany, vagy ezüst kiegészítővel, vagy akár natúr színekkel, pasztellel, vagy semleges árnyalatokkal.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ha az arányokat betartjátok, nem estek túlzásokba, és izgalmas színekkel, illetve kiegészítőkkel kombináljátok ezt a színt...

...nem lőhettek mellé!