Egyéb kategória

„Egyre jobban izgat a nagyjátékfilm” – A Titanic Filmfesztiválon Bucsi Rékával beszélgettünk

Idén 23. alkalommal rendezték meg Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált. Az izgalmas külföldi válogatás mellett két magyar bemutatót is tartottak az Uránia Filmszínházban. Bucsi Rékával LOVE című új animációs filmjének bemutatója után beszélgettem.
vous - 2016.04.15.
„Egyre jobban izgat a nagyjátékfilm” – A Titanic Filmfesztiválon Bucsi Rékával beszélgettünk

Az utóbbi pár évben mintha nagyobb figyelmet kapna itthon az animáció mint műfaj. Szerinted ez minek köszönhető?

A MOME-nak nagy szerepe van abban, hogy ennyi jó animációs film készül itthon. A nemzetközi sikereket elért rendezők közül sokan erről az egyetemről kerülnek ki. Ez egy jól működő közösség. Egymást erősítjük, húzzuk felfelé. Az embereket inspirálja az, ha látják, hogy valaki csinálja a saját filmjét, és nem megy bele kompromisszumokba.

Forrás:
Facebook/Bucsi Réka

Ha valakinek már a diplomamunkája az animációs kisfilmek Oscar shortlistjére kerül, az mekkora nyomást jelent a későbbi munkáira?

A Symphony no. 42 egyértelműen ugródeszka volt. Nemzetközi szinten is felkapták, az Oscar shortlist pedig komoly figyelmet irányított rá, mindamellett, hogy megismerkedhettem olyan alkotókkal, producerekkel, stúdiókkal, akik egyszer csak a semmiből elkezdtek érdeklődni a munkám iránt. Nekem a Berlinaléra bekerülni nagyobb nyomást jelentett, szakmailag komolyabb elismerésnek tartom.

Hazudnék, ha azt mondanám, nem érzem, hogy nagyobb a felelősség. De ezt nem lehet szem előtt tartani, amikor az ember dolgozik. Ha élvezed, amit csinálsz, nem ezek járnak a fejedben.

Symphony no. 42 – teaser from Reka Bucsi on Vimeo.

A Love hazai gyártója a Boddah filmgyártó cég és alkotói műhely, amelynek Bucsi Réka és Osváth Gábor producer mellett Rév Marcell operatőr és Szimler Bálint filmrendező is a tagja. Utóbbi három filmes nevéhez köthető többek között a Balaton Method is.

Készültök most valamilyen új projekttel a Boddah keretében?

Jelenleg én külön projekten nem dolgozom a Boddah-val, de nyilván velük fogok újra pályázni, ha lesz megint rövidfilmem. Mivel a csapatban én vagyok az egyetlen animációs, így izgalmas a fiúkkal dolgozni, hisz egy teljesen más nézőpontot képviselnek, ők élőfilmesek. Abszolút adok a véleményükre, a filmes meglátásaikra, szívesen dolgoznék velük a jövőben is.

Van elég lehetőség Magyarországon az animációban?

Itthon nem tudom, most mi a helyzet, mert a legtöbbet külföldre dolgozom. Nálunk még meg kell tanulnia az alkalmazónak az alkalmazottat kifizetni, vagy például rendes órabérben dolgoztatni. Ha az ember megtapasztalja, hogy mennek a dolgok külföldön, akkor utána nagyon nehéz olyan elvárásoknak is eleget tennie, mint mondjuk a hétvégézés.

LOVE teaser from Reka Bucsi on Vimeo.

Gondolkoztál azon, hogy más műfajban is kipróbáld magad?

Idén két fesztiválnyitófilmet is csinálok a Titanicon kívül. A titanicos nyitófilm a Love-ból egy részlet, úgyhogy ez nem volt nagy újdonság. Egy angol animátorral májusban Bécsben fogok filmet csinálni, egy művészeti rezidensprogram keretében. Ezek csak kis projektek, nem 10 perces, óriási falatok.

A nagyjátékfilm egyre jobban izgat, nem tudom elképzelni, hogy működik ez „nagyban”. Szívesen megpróbálnám egyszer az én filmes világomat nagyjátékfilmes formátumba átvinni.

Szerinted miben más a Titanic, mint a többi hazai filmfesztivál?

Szeretek járni a Titanicra, mert a válogatásuk nagyon jó áttekintést ad arról, hogy nemzetközi szinten mi folyik a filmvilágban. Ezeket a filmeket később nem lehet itthon moziban megnézni vagy letölteni, úgyhogy igazi ritkaságokat láthattunk az elmúlt napokban.

Ajánlott cikkek