Egyéb kategória

A legirritálóbb kérdések, amiktől felvidéki magyarként beindul a pislogóreflexem

Felvidéki magyarként már tinédzserként is gyakran belefutottam olyan magyarországi csetelőkbe, akik megtudván, hogy Szlovákiából pötyögök velük, kapásból egy olyan kérdéssorozatot lőttek rám, hogy csak pislogtam...
vous - 2016.04.16.
A legirritálóbb kérdések, amiktől felvidéki magyarként beindul a pislogóreflexem

Persze mára már normalizálódott ez a hozzáállás, de azokat a kérdéseket nem lehet olyan könnyen elfelejteni, mert egyszerűen fájdalmasak, kiakasztóak, és igen, nem álltam meg egy idő után, hogy csípőből ne reagáljak.

Akkor te szlovák vagy?

Papíron az állampolgárságom szlovák. A nemzetiségem magyar. Amúgy meg szlovákiai/felvidéki magyar vagyok. Mi olyan nehéz ezen, hogy megértsd?

Téged is vertek a szlovákok?

Rendszeresen. Este 7 után kijárási tilalom van. EMBER! Most komolyan?

Egyrészt nagyon is jól értettem a kérdések mögötti mechanizmust, de bosszantott is, végtelenül. Pacifistaként, és úgy, hogy voltak szlovák korombeliek is a környezetemben, akikkel még hallássérülten is megpróbáltunk valahogyan beszélgetni, nem érzékeltem semmiféle atrocitást.

Hamar megtanultam az embereket magatartásuk alapján különválogatni, nem a hovatartozásuk alapján, főleg, hogy én is korán megtapasztaltam, milyen az, ha fogyatékosság miatt közösítenek ki valahonnan. Nem állítom, hogy nem fordult elő hasonló eset az országban máshol, de lássuk be, nincs olyan hely a világon, ahol ez kivédhető lehetne. Mindig voltak, vannak és lesznek hasonló indítékból elkövetett fizikai tettlegességek, de az még nem jelenti azt, hogy napi szinten történik ilyesmi Szlovákiában.

És hol tanultál meg ilyen szépen magyarul akkor?

Tanfolyamon.

Jaj, dehogyis. Hol tanultam volna? Melyik részét nem lehet megérteni annak, hogy szlovák állampolgárságú, de magyar nemzetiségű vagyok?

Nektek külön kólátok van?

Kofolának hívják, és nem kóla. Csapolva isszuk, mint a sört, és a magyarok közül is sokan nagyon szeretik, hozni is szoktam belőle otthonról, ugyanúgy, mint a Zlaty Bazantból vagy a Margot csokiból.

Mindenki Skodával jár?

Ami azt illeti, én egy 120-as mustársárga Skodában nőttem fel, és imádtam. Igen, vannak Skodák, de ugye ma már szinte bármit beszerezhetsz, ha van rá pénzed.

Üzletben: ,,Nézd, itt van kenyérszeletelő!”

Nem mondod! Szlovákiában is van.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.