Egyéb kategória

Ti beszéltek internetül? Most kideríthetitek!

Akárhonnan származunk, azzal mindenki tisztában van, hogy egy azonos nyelven belül rengeteg különböző dialektus létezik. A mai korban azonban már a kommunikációnk olyan nagy részét teszi ki az interneten való társalgás, hogy egy teljesen más síkon is felmerül a probléma: lehet, hogy mostanra létrejött az úgynevezett nyelvjárás is?
vous - 2016.04.20.
Ti beszéltek internetül? Most kideríthetitek!

Elsőre talán zavaros lehet az internet-dialektus kifejezés, hiszen az akcentus vagy dialektus olyasmi, amit hallás alapján azonosítunk be, a szavakat ugyanúgy fogják leírni a más akcentust használók is, mint mi. Persze léteznek olyan szavak vagy kifejezések, amiket csak egy adott dialektus használ, illetve olyan azonos szavak is, amik mást jelentenek az adott nyelvterület különböző részein. Logikusan adódik a kérdés: hogy alakulhat ki egy dialektus az interneten?

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy az internetes kommunikációnak vannak olyan jellemzői, amik már azokhoz is elértek, akik csak ritkán chatelnek vagy váltanak e-maileket. A legalapvetőbb emotikonokat például már reklámfeliratok is használják, és lassan már a nagyszüleink is megértik őket. A „brb” (vagyis a be right back, mindjárt jövök rövidítése) vagy a „lol” (laughing out loud, hangosan nevetek) pedig olyan rövidítések, amik mára szinte teljesen beépültek a köztudatba.

De azt is tudjuk, hogy az internet lehetővé teszi, hogy az azonos érdeklődésű emberek csoportokba tömörülhessenek, s ők azon kívül, hogy a fentieket használják, szabadon kialakíthatnak egy saját „dialektust”, amit nem feltétlenül ért meg egy külső személy. Az internetes rétegnyelv bemutatására hozok most nektek egy sokak által ismert és egy kevésbé ismert példát is.

Forrás:
Pexels

1. A Facebook-nyelv

Manapság már alig van olyan ismerősünk, aki nem regisztrálta magát Facebookra, és ha mégis akad, még ők is értik, hogy mit jelent lájkolni, megosztani, kommentelni. Ezek a kifejezések ugyanis, amik a Facebook mindennapi használatához szervesen kapcsolódnak, mostanra annyira beleégtek a köztudatba, hogy szinte már az összes reklámban elhangzik valami olyasmi, hogy „Lájkolj minket a Facebookon”. Ezek közül a kommentelés nem új keletű, hiszen azt már a Facebook előtti világban is lehetett, tetszikelni, posztolni, megosztani egy posztot, vagy követőket gyűjteni azonban nem nagyon.

Mikor olyan mondatokat hallotok, amiket bizonyára ti is szinte mindennap használtok, hogy „XY belájkolta a képemet”, vagy „Feljött és seenelte is, de aztán nem válaszolt!”, gondoljatok arra, hogy ezek a mondatok nem léteztek a Facebook előtti időkben, és egy olyan ember számára, aki teljesen Facebook-mentes környezetből érkezik, totális zagyvaságoknak tűnhetnek.

Forrás:
Pexels

2. Az online játékok nyelve

A fiatalok körében az egyik legnépszerűbb online tevékenység valamelyik ingyenesen letölthető, online játékkal való játszás. A két piacvezető játék ezek közül jelenleg a WoW, azaz a World of Warcraft, illetve a LoL, azaz a Leauge of Legends. Mindkét játék csapatokban zajlik, mely során a rendszer eddigi teljesítményük alapján ismeretlen játékosokat sorsol össze egy csapatba, sokan közülük más-más nemzetiségűek. Ennek ellenére a győzelem szükségessé teszi a játékosok közötti gyors és célravezető kommunikációt, így ezekre a játékokra kifejezetten jellemző egy sajátos dialektus kialakulása, már csak azért is, mert ha időre kell teljesíteni, nyilvánvalóan az lesz a cél, hogy minél rövidebb idő alatt minél többet tudjunk mondani a másiknak.

Ez olyan rövidítéseket hoz létre, mint a Leauge of Legendsben gyakran használt „feed” vagy „noob”: az előbbi olyan játékosra vonatkozik, aki sokszor hal meg az adott játékban (a LoL-ban a halál nem végérvényes, a játékos minden halál után újraéled), felerősítve ezzel ellenfelét és a csapat győzelmi esélyét, az utóbbi pedig a kezdő vagy rosszul teljesítő játékosokra vonatkozik. Hogy ne csak negatív példákkal éljek, gyakran hangzik el a csapat chatablakában a „gj” vagy a „glhf” is, az elsőt akkor használják, mikor megdicsérnek egy játékost (a rövidítés a „good jobból”, tehát a szép munkából ered), az utóbbival pedig a játék elején szokás sok szerencsét kívánni a csapat többi tagjának („good luck and have fun”, vagyis sok szerencsét és érezzétek jól magatokat).

Ezeket a kifejezéseket minden LoL-játékos ismeri és használja is, míg nekünk tátva maradna a szánk az értetlenségtől, ha ilyesmit mondanának nekünk. A World of Warcraftban annyival egyszerűbb a játékosok dolga, hogy csatlakozhatnak olyan szerverekhez, amelyekben csak az adott nemzet játékosai játszanak, így itt egymás között az adott nyelven beszélnek.

Forrás:
Pexels

Internet-dialektusok tehát léteznek. Ti használjátok valamelyiket?

Ajánlott cikkek