Egyéb kategória

Aki teljes kiőrlésű kenyérre vágyik, az így járt?!

Az elmúlt fél év alatt elvesztettem a bizalmam a teljes kiőrlésű kenyérfélék iránt. Nagyon szerettem volna rendszeresen azt enni, és egészségesen táplálkozni ezáltal is, de egyszerűn képtelen voltam betartani a szabályokat, mert a boltok ellehetetlenítettek.
vous - 2016.04.24.
Aki teljes kiőrlésű kenyérre vágyik, az így járt?!

A probléma ott kezdődött, hogy ami a bevásárlóközpontok polcain hever teljes kiőrlésű kenyér címszóval, az egy vicc. Először is, alig van teljes kiőrlésű kenyér, és mire a polcokhoz érek, vagy elkapkodják, vagy olyan kőkemény, hogy aznap már nem térek be a barkácsboltba, mert tökéletesen megfelel egy szög beverésére.

A másik dolog, hogy amire az van ráírva, hogy teljes kiőrlésű, az nem feltétlenül az. A wellness és fitt megnevezésű kenyérfélék sem mindig azok. Ha az összetevőknél nem teljes kiőrlésű gabonaféle, tönköly- vagy zabliszt áll, akkor az nem teljes kiőrlésű pékáru.

Forrás:
pexels

Egy ideig próbáltam levadászni azt a pár darab valóban teljes kiőrlésű kenyeret, amit megsütnek, de ez talán 10-ből 8 alkalommal sikerült. És akkor sem voltam túl boldog, mert egy sokkal kisebb méretű kenyérért kellett sokkal magasabb árat fizetnem. Miért? Ráadásul ezek a kenyerek vagy nagyon sokáig elálltak – és itt a tartósított fajtára gondolok –, vagy másod-, harmadnapra kőkeményre szikkadtak.

Most akkor aki egészségesebben akar enni, az így járt?

A végén annyira besokalltunk, hogy a párom nekiállt teljes kiőrlésű lisztből és tönkölyből kenyeret dagasztani. Először csak picit, de annyira jól sikerült, hogy most már nagy adagokat készítünk. A recept még nem tökéletes, de egyre jobb. És ami még jobb, hogy mindig van otthon friss kenyér, töredékáron, és ebben 100%-ig biztosan tudom, hogy mi van. Ráadásul, ha hiszitek, ha nem, nagyon sokáig friss, ropogós és puha marad, és amikor sül, egy pékségben érzem magam, ahol egy tucatnyi kenyeret sütnek a kemencében éppen. Mariann cikkét elolvasva ti is jobban tisztába jöhettek a fehér kenyér és a teljes kiőrlésű kenyér közti különbséggel. És ő is azt mondja nektek, amit én:

süssetek házi kenyeret ti is!

Süssetek ír szódás kenyeret!

Az ír szódás kenyér egy csoda: pár perc alatt összeállítható, nem kell dagasztani, sőt keleszteni sem, mehet mindjárt a forró sütőbe. Fogyaszthatják élesztőre érzékenyek, de még a candida-diétát követők is, ha a megfelelő liszttel készítik. A COOKTA.hu-ra kattintva megtaláljátok a receptet!

Még több kenyérért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek