Egyéb kategória

A multitasking kamu! Így búcsúzzatok el örökre a túlhajszoltságtól

Gyanítom, hogy fordult már veletek elő valami hasonló: éppen a munkahelyeteken ültök, és egy érdekes cikket olvastok. Közben még isszátok a reggeli kávét és cseteltek a barátnőtökkel. Már meg van nyitva valami munkához kapcsolódó dokumentum, táblázat, és a fél szemetekkel azt elemzitek.
vous - 2016.04.23.
A multitasking kamu! Így búcsúzzatok el örökre a túlhajszoltságtól

Csörög a telefon: felveszitek, miközben beszéltek, átkapcsoltok a Facebookra, és görgetitek a hírfolyamot. Átszólnak az iroda túloldaláról, hogy délután meeting, ti veszitek a lapot, és kutattok a múlt heti jegyzeteitek után, hogy felkészüljetek rá. Azaz multitaskingoltok: mindent egyszerre, hiszen így sokkal hatékonyabban, gyorsabban tudtok dolgozni! Nők vagytok – női aggyal –, köztudottan ügyesebben menedzseltek egyszerre több dolgot, mint a férfiak, hát persze hogy nemcsak a főnökötök, de ti is elvárjátok magatoktól, hogy a lehető legproduktívabban végezzétek a munkátokat!

Akkor most jöjjön a meglepetés: a multitasking nem létezik!

Dr. Daniel Levitin neurológus, kognitív pszichológus hosszú éveken át vizsgálta ezt a jelenséget, és azt találta, hogy az agy egyszerűen nem így működik. Az agyatok nem tud párhuzamosan több feladatot végezni, egyszerre csak egy dologra tud fókuszálni – amit ti multitaskingnak érzékeltek, az valójában a figyelem gyors váltogatása a feladatok között, és ez rettenetesen kimerítő az agy számára. Eleve sokkal több információval bombázzátok, mint amit az elmúlt évezredek alatt megszokott, amihez alkalmazkodott.

Összehasonlításképpen: egy amerikai felnőtt 2011-ben 175 újságnyival több információt kapott egy év alatt, mint 1986-ban! Ráadásul az értékes információ hajlamos elveszni a sok értéktelen között. Megfigyeltétek, hogy ha elindítotok egy Google-keresést, akkor nagyon valószínű, hogy rögtön a Facebookot is lecsekkoljátok pár felesleges infómorzsáért? Pont erről van szó: egy lényeges adat mellé rögtön jön tíz teljesen felesleges másik is.

Ha még mindig nem hiszitek el, hogy szegény agyatok súlyosan túl van terhelve manapság, akkor még két érdekes jelenséget hadd mutassak be: az árnyékmunkát és a döntési fáradtságot.

Az árnyékmunka mindazt a munkát takarja, amit pár évtizeddel ezelőtt még nem ti végeztetek volna: a nyaralás lefoglalását utazási irodák bonyolították, a bevásárlásokat a bolti alkalmazottak végezték, még régebben pedig még az alsó középosztálybeli családoknál is volt legalább egy cseléd, aki elvégezte a takarítást, főzést, mosást. Most, hála az internetnek és az okostelefonnak, az életetek egyre több területe felett átvehetitek az irányítást.

Ehhez kapcsolódik az, hogy sokkal, de sokkal több döntést kell hoznotok nap mint nap, mint régebben kellett, és bár hiába apró döntések ezek, az agynak mindegy, miről van szó: a kis döntés is ugyanannyi energiát igényel, mint a nagy, legyen szó arról, hogy mit vegyetek fel reggel, vagy arról, elvállaljátok-e a felajánlott középvezetői pozíciót – ez a döntési fáradtság.

Szerencsére dr. Levitin sok száz oldalas könyvében, a The Organized Mindban nemcsak ijesztget, hanem abban is segít, hogyan tudjátok kipihenni mindezeket a nehézségeket, mikor lélegzik fel az agyatok.

1. Hagyjátok abba a folyamatos multitaskingot!

Forrás:
iStock

Ehelyett inkább merüljetek el egy-egy feladatban, koncentráljatok egy helyre legalább fél óráig. Azt is eldönthetitek persze, hogy most tíz percig csak egy közösségi oldalt böngésztek, de akkor ezen kívül ne foglalkozzatok semmi mással!

Abban, hogy biztosan semmi se terelhesse el a figyelmeteket, segít a The Forest applikáció, amit telefonon (iOs itt, Android itt) és a böngészőben is megtalálhattok: ebben a programban egy fa cseperedik fel szép lassan – de ha elkattintotok, felmentek az Instagramra, Facebookra, azonnal meghal. (Éppen én is ezt használom cikkírás közben, és bár már van három új értesítésem és egy e-mailem is, nincs szívem megölni a kis fenyőmet…)

2. Akinek van esze, annak (is) legyen notesze!

Nagyon hasznos az is, ha minél több mindent externalizáltok, azaz például leírtok ahelyett, hogy megpróbálnátok mindent egyszerre észben tartani. Az írás pont azért jött létre, hogy kiterjessze az ember memóriáját, így egy határidőnapló, jegyzetfüzet kiválóan tehermentesíti az agyatokat.

3. És végül: pihenjetek!

Tartsatok tudatosan szünetet legalább másfél óránként, amikor tényleg nem foglalkoztok semmivel, nem bombázzátok további információkkal magatokat. A legjobb pihenés az agynak az álmodozás: ha csak kibámultok az ablakon egy forró teát szürcsölve, és hagyjátok, hogy a gondolataitok, mint a felhők az égen, szabadon úszkáljanak ide-oda.

Lejárt az időm, megnőtt a fám, jövök, Facebook, szevasztok!

Ajánlott cikkek