Egyéb kategória

Ádám keresi Évát: a meztelenség nem egyenlő az intimitással

Mióta láttam a Viasat3 új, Ádám keresi Évát című pucér valóságshow-ját, azon tűnődöm, hogy vajon mi értelme van a meztelenségnek egy ilyen kontextusban.

vous - 2016.04.27.
Ádám keresi Évát: a meztelenség nem egyenlő az intimitással

Az erotikus filmeknél, ahol a csöcs és a pénisz alap, a túl hosszú, bonyolult kerettörténetek általában untatják a népet, a klasszikus reality viszont jó esetben komplexebb alapot – több történetet, árnyaltabb karaktereket, de legalább sok drámát – kíván annál, hogy tengerparton koktélozgatnak egymással baromira szép emberek.

Eleve ez is, hogy szépek. Amiatt nyilván fölösleges kiakadni, hogy ebben a műsorban kockásra edzett hasakat és kerekre szilikonozott melleket látunk kellemesen napbarnított embereken: ez nem a Dove vagy a Benetton reklámja, amiben helyet kap mindenféle alkatú, formájú és fajú nő az egészséges énkép erősítése és a politikai korrektség jegyében.

Ez nem az a műsor, ahol direkt van alacsony, kövér pasi és csálé fogú, pattanásos lány. A szerelem szigetén érthető módon csak a tökéletesség szobrai rúghatnak homokba. És ez bizonyára így van rendjén, a túlélős pucér realityben – mert külföldön már ilyen is van – majd a lakosság egy szélesebb reprezentációját is láthatjuk, ha erre vágyunk. Ha a valósággal kívánunk farkasszemet nézni, azt meg ne a show-ban keressük, hanem a tükörben, nem?

„Túljutni a külsőn”

Érdekes persze az is, amit mi, átlagemberek nem biztos, hogy tudunk: hogy milyen is ez az egész „túljutni a külsőmön” életérzés mint a pártalálás egyik fő akadálya. Erről Petra, a 22 éves szoláriumi asszisztens beszél: szeretne olyan palira lelni, aki „túl tud jutni a külsején”. Hogy ez azért nehéz-e, mert „tökéletesek a cicijeim, hiszen szilikonból vannak”, vagy inkább azért, mert ő maga is állandóan „gyönyörű férfiakról” beszél, azt nem tudjuk, mindenesetre szépnek lenni a jelek szerint egyáltalán nem olyan egyszerű pszichésen, mint hinnénk.

„Nem csak a külső számít, fontos a belső is, de hát a belső… a külső” – fogalmazza meg a lényeget Petra, aki végig az az egyszerű karakter marad, aki még a polaroid szelfiről is azt hiszi, hogy „befagyott”, mert nem tudja, melyik oldalát kell nézni.

Az első epizódban három lány szerepel, ők mind elég jellegzetes prototípusok, nyilván direkt, de legalább az első perctől könnyű megkülönböztetni őket: a már említett Petra a faék egyszerűségű, édes mosolyú lány, aki mindenen csak röhög; a 28 éves Kloé a határozott, erős, kemény „mamma”, akinek álarca mögött viszont mélyen sebzett lélek lapul; Anett pedig a kettő közötti híd: természetes, visszafogott lány hatását kelti, amire Dzsozi („Jóska gyerek”, mondják), az első rész egyetlen férfi szereplője, a 23 éves alpinista rá is mutat:

Olyan, mintha te a két lány között lennél.

Akárhogy is, a sztereotípiák végül beigazolódnak, mert Dzsozi Petrát választja, hogy romantikus randin vehessenek részt az ismeretlen szigetvilág egyik lakatlan partján, ahol csak kamerák vannak. Meg is említi: „azért jobban nézel ki nyilván, mint Anett”, mire Petra rögtön rá is vágja: „jó, hát ez nyilvánvaló”. Ebben megegyeznek, jól kiegészítik egymást.

Forrás:
Facebook / Viasat3

A meztelenség nem egyenlő az intimitással

A bevezető rész itt is a szereplők és a körülmények megismeréséről szól, de sok mélységet nem igazán találunk: hiába, a meztelenség nem feltétlenül egyenlő az intimitással. Petra beszél arról, hogy általában fiatalabb pasijai voltak, és egyszer egy négyéves meg másfél éves kapcsolata is, Anett bevallja, hogy két éve egyedül van, amit eddig élvezett, de most – épp itt és épp most! – már társra vágyik. Dzsozi önkritikusan elmondja, hogy korábban baromira féltékeny volt, és erre ment rá az előző kapcsolata is, de már megváltozott. A legmélyebb pont kétségkívül Kloé vallomása, aki állítólag azért nem tud nyitni, mert volt egy hosszú, bonyolult kapcsolata, ami terhességgel, majd vetéléssel végződött. „Hú, ez kemény” – mondja Anett, lelkizés azonban ebből a beszélgetésből sem lesz, a hálótárs unott arccal hallgat egy darabig, aztán mindketten kidőlnek aludni.

A meztelenségről nagyon hamar megfeledkezünk. Először még agyalok rajta, hogy milyen lehet ruha nélkül egy vonzó ellentétes neművel sétálgatni, és udvariasan beszélgetni kamerák előtt, de aztán eljön a pont, amikor már fel sem tűnik, hogy a takarón kívül nincs textil a felvételeken. Ebben persze az operatőri munka is segít: ritkán látunk egész testet mutató totálplánokat, hiszen a legtöbbször az arcokat szemlélhetjük meg szűkszekondplánban, esetleg premierplánban, máskor pedig a gyönyörű, kétségkívül paradicsomi tájat mutatja a kamera, tágas nagytotálplánokban.

Nem tudni, később lesznek-e szenvedélyes egymásra találások, esetleg vad, őrült csoportos orgiák (kikockázva?), de aki ezekért kezdi nézni az Ádám keresi Évát című új valóságshow-t hétfő este 10-től a Viasat3-on, az valószínűleg csalódik. De sajnos az is, aki élénk karaktereket, brutális ármányt és szerelmet keresne… és ez már aggasztóbb, hiszen egy valóságshow-ról van szó.

Ajánlott cikkek