Főzés, derítés és szűrés – ez lenne a tökéletesen gyöngyöző erőleves titka?

Főzés, derítés és szűrés – ez lenne a tökéletesen gyöngyöző erőleves titka?

Mármint az igazié, azé az erőlevesé, amit hosszan és éppen csak gyöngyözve főznek, hogy mindenből kifőhessen az összes íz, gyógyító tápanyag.

Az erőleves nem az a sápadt és híg folyadék, amit a menzán, a kórházban hívnak annak – és sajnos a legtöbb étteremben –, de még csak nem is a kockából készült sós-fűszeres lé. Az erőleves nagyon komoly étel, ha értően és kellő türelemmel, minőségi alapanyagokkal készítik.

Az erőleves megszállottjai esküsznek arra, hogy 2 nap alatt fő tökéletesre. Elsőként főznek egy tartalmas csontlevest vagy húslevest, amit egy éjszakán át pihentetnek, hogy tovább érjenek az ízek és ázzanak ki az aromák, majd leszűrik, és jöhet az úgynevezett derítés. A derítéssel tulajdonképpen tisztává varázsolják a levest, mégpedig úgy, hogy darált húst elkevernek kissé felvert tojásfehérjével, akár fűszerekkel, és ezt a hideg levesbe teszik. Elkezdik melegíteni, folyamatosan kevergetve, lassan: és láss csudát, a fehérje magához vonja és megköti a levesben úszkáló darabkákat, kitisztítva a levest. Ezután már csak a második szűrés van hátra sűrű szitán vagy pelenkán, és tálalható is a tiszta, áttetsző, intenzív ízű erőleves.

A cikk itt még nem ért véget! Ha további érdekességeket olvasnátok vagy az igazi klasszikus erőleves receptjére vagytok kíváncsiak, látogassátok meg a Cookta oldalát!

Forrás:
iStock