Egyéb kategória

Ezeket a vitaminokat pótoljátok, ha fogamzásgátlót szedtek

A fogamzásgátló valószínűleg a legtöbbeteknek nem ismeretlen, hiszen fontos, hogy a szexuálisan aktív nők felelősségteljes nemi életet éljenek. Sokan választják a bogyót, hiszen úgy gondolják, ez megannyi terhet levesz a vállukról, csak minden nap időben beveszik a tablettát, és meg is előzik a nem kívánt terhességet. Csakhogy a szedése bizonyos problémákat nemhogy csökkent, inkább elősegít. A vitaminokra és a nyomelemekre gyakorolt negatív hatásairól lesz most szó.
vous - 2016.05.02.
Ezeket a vitaminokat pótoljátok, ha fogamzásgátlót szedtek

Több antibébitabletta ismertetőjén átrágtam már magam, mindegyik igen hosszú és részletes tájékoztatást nyújt, ráadásul a lehetséges kockázatokra is rávilágít. A fogamzásgátló előidézhet a nőknél például vérrögöt, szedésével fennáll a méhnyakrák kockázata, illetve a nemi úton elkapható betegségek ellen sem véd. Azt, a sokak számára talán jelentéktelen problémát, miszerint az immunrendszert folyamatosan gyengíti azonban már nem említik. Valószínűleg többen csak legyintenek erre, hiszen mennyivel enyhébb ez egy rákos megbetegedésnél. Ennek ellenére én erre a problémára szeretném felhívni most a figyelmeteket, és igyekszem részletezni, a testetek és a vitaminbeviteletek mely részére kell fokozottan odafigyelnetek.

A pirulák alkotóelemei az évek múlásával változnak, manapság már korántsem tartalmaznak annyi hormont, mint korábban. Ám a Huffington Post egy korábbi cikke is figyelmeztet, hogy még a mostani összetevők is jelentősen befolyásolják a női test nyomelem- és vitaminszintjét. Kihat a C-vitaminra, de legjobban a B-vitamin-családra, visszaesik ugyanis a B2, a B6, a B9 (folsav) és a B12 mennyisége is a vérben. A nyomelemek közül pedig a magnézium, a kalcium, a cink és a szelén esetében figyelhető meg a változás.

Forrás:
www.afpforum.com

C-vitamin

Képtelen kiveszni a fejekből az a tévhit, hogy a C-vitamin csökkenti a fogamzásgátló hatását. Ez hatalmas butaság, nem elhagyni kell, hanem rendszeresen szedni. Hiszen ennek köszönhető az immunrendszer védekezőképessége, a gyors sebgyógyulás, illetve egy izzasztó edzés után az izmok gyors regenerálódása is.

B2-vitamin

A fogamzásgátló néhány esetben negatívan hathat a körmökre, a bőrre, a hajra, miattuk javasolt főként a B2-vitamin pótlása. Serkenti ugyanis ezeknek és a szervezetnek a növekedését, de pluszban jótékony a szemeket, az anyagcserét és a nők hangulatát illetően.

B6-vitamin

Jelentősen meghatározza a fehérjeszintézist, ezzel együtt az egész emésztőrendszer és az immunrendszer működését. Ha ebből hiány van a szervezetben, visszaesik a test energiaszintje, és megnő a depresszió kockázata, sőt bélbetegség is kialakulhat. Hatalmas segítség a hányinger ellen, és oldja a görcsöket is.

B9-vitamin

Ismertebb nevén a folsav nem a tablettát szedő nők esetében fontos, hanem a jövőben megszülető csemetéje miatt. A leendő édesanya nem engedheti meg, hogy a folsavszintje alacsony legyen, mert ha ez megtörténik, a magzat fejlődésében hatalmas károkat okozhat. Ez felel ugyanis a gerincfejlődésért, a sejtek osztódásáért. Ha nem vigyáz, a baba akár idegcső-záródási rendellenességgel jöhet a világra.

B12-vitamin

Befolyásolja az agy, a központi idegrendszer és a sejtek működését, valamint a vérképződést. Hiányában vérszegénység léphet fel, ami fáradtságot és a test különböző pontjain fellépő zsibbadást okoz.

Forrás:
www.afpforum.com

Magnézium

Alapeleme az idegek rendes működésének, emellett az izmok számára is nélkülözhetetlen. Fontos összetevője a fogaknak és a csontoknak, javítja a szív működését. A magnéziumhiány gyengeséggel, koncentrációzavarral és izomgörcsökkel jár.

Kalcium

Lételeme a szervezetnek, felel a csontokért, az idegekért, az izmokért, a véralvadásért. A kalciumhiánnyal alulműködhet a mellékpajzsmirigy, kialakulhat vesebetegség vagy hasnyálmirigy-gyulladás.

Cink

A fogamzásgátló sok nőnél az alacsony nemi vágy egyik előidézője. De nem kell egyből másik védekezési módszerre váltani, a cink ugyanis befolyásolja a hormonrendszer működését. Tehát amellett, hogy erősíti az immunrendszert, emeli a libidót is. Ráadásul ott is hat, ahol minden nőnek a legszükségesebb, megszépíti ugyanis a hajat, a bőrt, a körmöket.

Szelén

A szelén rengeteg kórokozótól képes megóvni az immunrendszert, jelentősen erősíti azt. Ez is pozitívan hat a libidóra, sőt az agyműködésre is. Ha hiány van belőle, izomfájdalom és izombetegség léphet fel, ráadásul jelentkezhet máj- és hasnyálmirigyprobléma is.

Figyeljetek oda a megfelelő nyomelem- és vitaminbevitelre!

Ajánlott cikkek