Egyéb kategória

Igenis bárki lehet életvidám! – de mikor lesz az örömből boldogság?

Vallástudósok és filozófusok sora lohol évezredek óta az öröm és a boldogság titkainak nyomában. A nagyszabású kutatásba az elmúlt pár évtizedben a közgazdaságtan, a pszichológia és az idegtudomány is bekapcsolódott. Nem csoda, hogy ekkora az érdeklődés, hiszen már Arisztotelész is rámutatott, hogy a boldogság a legkiválóbb az emberi javak közül, elérése pedig nem véletlen. De mitől leszünk boldogok, és mely ponton fordul át az öröm valami magasabb rendű dologba?

vous - 2016.05.02.
Igenis bárki lehet életvidám! – de mikor lesz az örömből boldogság?

Warner Wilson pszichológus 1967-ben egész listányi tulajdonságot szedett össze, amelyek szerinte leírják a boldog embert. Lássuk csak: fiatal, egészséges, nemcsak jól képzett, de jól is keres, extrovertált, optimista, nem aggódik, vallásos, házas, magas az önbecsülése és a munkamorálja, törekvései ugyanakkor mérsékeltek. Mindet ki tudtátok pipálni? Nem? Aggodalomra semmi ok: a pozitív pszichológia egyik legfontosabb megállapítása, hogy nincs atombiztos recept.

A boldogság kulcsa

A boldogság nem szigorú feltételekhez kötött tapasztalat, hanem erősen szubjektív élmény, tehát mindenki csakis maga ítélheti meg, hogy boldog-e. Bizonyos tényezők persze nélkülözhetetlenek: legyen például mit ennünk, ne kelljen rendszeresen halálos veszélytől rettegnünk… Az ilyen alapvető körülmények teljesülésén túl már nem az anyagi jólléttől függ a boldogság, és Wilsonnak abban sem volt igaza, hogy krónikus betegek, elváltak, munkanélküliek vagy épp introvertált típusok nem érezhetik jól magukat a bőrükben.

Boldognak lenni nem jelenti azt, hogy a mindennapjaitokból teljes mértékben hiányoznak a negatív érzelmek és egyetlen hosszú örömfüzérben kizárólag pozitív állapotokat éltek át. A boldogságért, bizonyos értelemben, meg kell dolgozni. A kellemetlen élmények, a boldogtalanság megtapasztalása, megélése és végül leküzdése egy szükséges hullámvölgy az ember életében, ami hozzásegít a boldogság eléréséhez.

A kulcsot az jelenti, hogy érzékeny, ugyanakkor tartósnak mondható egyensúly alakul ki: viszonylag gyakran éltek át örömöt, jókedvet vagy éppen büszkeséget, ugyanakkor ritkán vagytok szomorúak vagy csalódottak.

Ha egy közvélemény-kutatás során végigkérdeznénk az utca embereit, milyen dolgok okoznak nekik örömet egy átlagos napon, végtelen hosszúságúra nyúlna a felsorolás. Egy csésze jó kávé. Rég nem látott barátok felbukkanása (és egy csésze jó kávé). Jól végzett munka, sikeres vizsga, kutyasétáltatás, egy izgalmas könyv… Az öröm egyedi, így meglehetősen sokszínű tapasztalás, emellett a pozitív pszichológia olvasatában a fejlődésünk fontos kiváltója és fenntartója.

Öröm, a boldogság gyújtógyertyája

Forrás:
iStock

Biztosan előfordult már veletek, hogy egy kedves hobbinak hódolva, vagy akár munka közben annyira belefeledkeztetek az adott tevékenységbe, hogy a külvilág megszűnt létezni és nem érzékeltétek az idő múlását. Ez az intenzív, fókuszált öröm az áramlatélmény, amelynek létrejöttét az teszi lehetővé, hogy a képességeitek egyensúlyba kerülnek az adott cselekvés által támasztott kihívásokkal – azaz meg tudjátok csinálni a feladatot és élvezitek is. Mivel szívesen hódolunk örömet okozó tevékenységeknek, az átélt pozitív állapot arra ösztönöz minket, hogy újra és újra megismételjük azt, átlépve a környezetünkben és önmagunkban lévő esetleges akadályokon.

Legyen szó egy jóleső futásról, munkahelyi projektről, egy saját kezűleg kötött sálról vagy a spanyol feltételes mód megértéséről, a kihívások legyőzésén keresztül fejlődnek készségeink, ami persze az önértékelésünkre is pozitív hatással van.

Így bár nem létezik egyetlen, sárga kövekkel kirakott út a boldogsághoz, az örömteli cselekvéseken keresztül történő folyamatos fejlődés mégis kínálhat egy lehetséges választ az emberiséggel egyidős kérdésre.

JOY & VOUS

Nem véletlen, hogy ma a VOUS-n a nap témája: JOY. A sokatok számára ismert és kedvelt JOY.hu és a lassan egy éves, feltörekvő VOUS.hu stratégiai együttműködést kötöttek. A mai naptól kezdve rendszeresen olvashatjátok a JOY.hu szerkesztőinek, szerzőinek cikkeit nálunk, és fordítva: a VOUS szerkesztői és szerzői is ott lesznek a JOY.hu-n. Az biztos hogy még több izgalmas, egyedi és érdekes témával találkozzatok a két portálon. Keressétek őket itt, kövessetek bennünket ott!

Ajánlott cikkek