Egyéb kategória

10 szabály a diploma utáni élethez

A május sokatoknak az érettségiről, sokatoknak pedig a vizsgaidőszakról szól. Ha ez utóbbin már sikeresen túl vagytok, hamarosan átveszitek a kiérdemelt diplomátokat, jön a kérdés: hogyan tovább? Már nem lustálkodhattok az ágyban egész nap, amikor nincs suli, a cél egy jól fizető és szerethető állás megtalálása. De az idáig vezető út néha sokkal rögösebb, mint az gondolnátok.
vous - 2016.05.02.
10 szabály a diploma utáni élethez

Vége a főiskolás éveiteknek, ezzel hivatalosan is megérkeztetek a felnőttkor kapujába. A diploma megszerzéséhez igyekeztetek minél több tudást elsajátítani, kisebb-nagyobb sikerrel. Ráadásul most, friss diplomával a kezetekben, eljött az idő, hogy kamatoztassátok mindezt. Az öröm azonban van, hogy hirtelen átváltozik szorongássá, mert a nagybetűs élet és a kitűzött célok nem úgy alakulnak, mint azt szeretnétek. Vegyétek a kezetekbe az irányítást, tartsatok be néhány alapszabályt, és álljatok pozitívan a jövőtökhöz!

1. Álláskeresés

Kevesen vannak, akik olyan szerencsésnek mondhatják magukat, hogy az iskola kapujából azonnal egy munkahelyre sétálhatnak be. Nem dől össze a világ, ha az álommeló csak sokadjára sikerül, előfordulhat, hogy az álláskeresés hosszabb ideig tart, mint szeretnétek. Legyetek türelmesek!

2. Mentor

Lehet egy családtagotok vagy egy volt tanárotok, a lényeg, hogy bátran forduljatok hozzá, ha tanácstalanok vagytok, és szükségetek lenne pár biztató szóra.

3. Önéletrajz

Mielőtt belekezdenétek az álláskeresésbe, készítsetek egy letisztult, jól átlátható önéletrajzot! Keressétek meg azt az egy valamit, amitől a tiétek ki fog tűnni a többi közül! Ha nincs semmilyen ötletetek, nézzetek szét online, kérdezzetek meg másokat. Ha elkészültetek, kérjetek meg több embert is, hogy véleményezze az elkészült művet.

4. Közösségi oldalak

Forrás:
instagram

Elérkezett a nagytakarítás ideje! Néha életmentő lehet, ha még idejében megtisztítjátok a közösségi portáljaitokat az egyetem/főiskola alatt feltöltött képektől, megnyilvánulásoktól. Tartsátok szem előtt, hogy a munkáltatók már egyre sűrűbben ellenőrzik a jelentkezőket az internetes felületeken.

5. Munka vs. magánélet

Muszáj megtalálni a megfelelő egyensúlyt a magánéletetek és a munkátok között. Hiába a karrieretek és a siker, ha az otthoni életetek romokban hever. Arról már nem is beszélve, ha a családalapításra kerül a sor, akkor kezdődhet az egész beosztogatás elölről.

6. Család

Igyekezzetek minél szorosabb köteléket kialakítani a családotokkal. Az otthonotok attól még nem válik semmissé, hogy elkezdtek dolgozni. Sőt, ők az igazán biztos pont az életetekben, ha esetleg pofonokat kaptok a sorstól.

7. Barátok

Forrás:
pexels

Bár már korántsem olyan laza az időbeosztásotok, mint a suli alatt, a barátokra akkor is szakítsatok elég időt. Hogyha még érzitek magatokban a szenvedélyt, vessétek bele magatokat a bulizásba, de ha ez már nem vonz titeket, csak üljetek össze egy önfeledt beszélgetésre.

8. A jó pap is holtig tanul

Attól, hogy van egy papírotok valamiről, még az egész életetek egy hosszú tanulási folyamat. Mindig tartogat nektek valami újat, van, hogy a legnagyobb kudarcok okítanak, vagy akár a legváratlanabb helyzetek.

9. Főzés

Viszlát, mirelitkaják, viszlát, házhoz rendelés! Itt az ideje megtanulnotok főzni, nemcsak a testetek, hanem a pénztárcátok is meg fogja hálálni! A jövendőbelitekről már nem is beszélve… De ami még ennél is fontosabb, sajátítsátok el a kávékészítés rejtelmeit, készítsétek el házilag, és ne vegyetek állandóan! Ha pedig a vacsihoz lenne szükségetek inspirációra, keresgéljetek a Cookta receptjei között!

10. Hitelek

Forrás:
pexels

Ha számotokra már nem ismeretlen a diákhitel kifejezés, a jövőben se feledkezzetek meg róla. Jobb, ha nem halogatjátok a törlesztését, próbáljátok meg akár apránként, de folyamatosan visszafizetni a kölcsönt. Hogy ha szerencsések vagytok és a főiskola alatt erre nem szorultatok rá, attól még jó, ha felkészültök a különböző hitelekből. Sose tudhatjátok, hogy épp mikor lesz szükség rá például egy albérlet vagy egy autóvásárlás miatt.

Ajánlott cikkek