Nők vallottak arról, miért választották az illegális abortuszt

Nők vallottak arról, miért választották az illegális abortuszt

Még belegondolni is rossz, hogy egy abortusz milyen rettenetes élmény lehet egy nő számára, bármilyen okból választja is ezt a megoldást. Azonban nem ez az egyetlen probléma a beavatkozással: számos helyen még mindig illegális, és a legális helyeken is komoly problémákat kell kiállnia annak, aki úgy dönt, abortuszt végeztet.

Habár a világ számos pontján még mindig nem legális az abortusz, nem ez az egyetlen probléma, amivel egy nőnek szembe kell néznie, miután úgy döntött, hogy nem tartja meg a gyermekét. Hiszen még azokban az országokban is, ahol legálisnak számít a beavatkozás, kifejezetten nehéz olyan helyet találni, ahol megfelelően és biztonságosan végzik el a műtétet. Ráadásul gondot jelenthet az orvos hozzáállása is: ha olyan orvos végzi el a műtétet, aki egyébként abortuszellenes, az kifejezetten kellemetlen, és akár a szükségesnél fájdalmasabb is lehet a páciensnek.

A következő videóban olyan abortuszt átélt nők mesélik el történetüket szerte a világból, akiknek kifejezetten nehéz volt elintézni a már önmagában is traumatikus beavatkozást.

Az Egyesült Államokban az évi terhességek 40%-a, tehát mintegy 2 millió terhesség nem tervezett. Sok nőnek ilyenkor nincs lehetősége legális abortuszhoz folyamodni, így évente több mint 20 millió nő vállalja az illegális abortuszt – írja a Bustle. Az ANSIRH erre szerette volna felhívni a világ figyelmét, mikor összeállította ezt a videót, melyben 6 különböző országban élő nő meséli el a történetét.

Forrás:
pixabay.com

Az elsőként megszólaló dél-afrikai nő egészen a 22. hétig nem tudta, hogy terhes, mivel fogamzásgátlót szedett. A második azért gondolkodott abortuszban, mert tudta, hogy a párja végül egyedül hagyná a gyerekkel és úgy érezte, egyedül nem lenne képes gondját viselni a babának. A harmadik anyagi gondokkal küszködött: két gyermekét is alig tudta iskoláztatni, mikor váratlanul várandós lett egy harmadikkal.

Ezt követően azzal is szembe kellett nézniük, hogy nem kapnak elég hamar időpontot, nem tudják kifizetni a műtétet, vagy éppen nincs a közelükben megfelelően ellátott és felszerelt kórház, ahol el tudnák végezni a beavatkozást. Ráadásul a videóból az is kiderül, hogy néha akkor is megtagadják a nőktől a segítséget, ha azt jogszabály írja elő.

Az ilyen helyzetek után kezdenek el olyan gondolatok megfogalmazódni egy terhes és ijedt nő fejében, hogy ha minden kötél szakad, elmennek Mexikóba és illegális abortuszt csináltatnak.

A záró sorok arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyivel könnyebb dolga lenne a világon minden nőnek, ha nem kellene ilyen titkos és bizonytalan módszerekhez folyamodniuk. A készítők remélik, hogy ezzel a videóval is hozzájárultak ahhoz, hogy a világ minden pontján legális és biztonságos abortuszhoz jusson az, aki ezt választja.