Conchita Wurst csak egy darab a kirakósban: mindent az Eurovíziós Dalfesztiválról

Conchita Wurst csak egy darab a kirakósban: mindent az Eurovíziós Dalfesztiválról

Az egész csak a politikáról szól, nincs benne semmi egyedi, tucatszámok tömkelege, a szomszéd vagy „haver” országok mindig egymásra szavaznak – az emberek egy része így vélekedik az Eurovíziós Dalfesztiválról. És hogy ez engem mennyire érdekel? Semennyire, mert hatalmas rajongója vagyok az egésznek, és imádom nézni évről évre!

Mint gondolom, azt már sokan tudjátok, hamarosan újra kezdetét veszi Európa egyik legnagyobb zenei rendezvénye, az Eurovíziós Dalfesztivál. A versenyt idén Svédország fővárosában, Stockholmban rendezik meg, mivel a tavalyi svéd induló, Måns Zelmerlöw nyert Heroes című dalával – és így már értitek is, hogy kapcsolódik ez a cikk a mai napunk témájához!

Nekem a legelső emlékem az Eurovízióról 2007-ig nyúlik vissza, amikor anyukám vasalás közben pont ezt nézte (talán nem volt jobb műsor akkor a tévében). Rúzsa Magdi előadása és az egész show hangulata annyira megfogott, hogy ezután évről évre emiatt (is) vártam a májust, hogy aztán a magyar indulóknak szurkoljak – az nekem mindegy volt, hogy jó volt-e a dal, vagy sem, a hazafiasság arra késztetett, hogy mindig összekulcsolt ujjakkal figyeljem a döntőket.

Forrás:
Anna Velikova

Képzeljétek, annyira odáig vagyok ezért az egészért, hogy még az érettségim kellős közepén sem hagytam volna ki! Tudom, tudom, nem ez a legfontosabb dolog a világon, de legalább arra a kis időre is kikapcsolt az agyam, és szerencsére a másnapi írásbeli érettségim rovására sem ment, szóval mindenhogy jól jöttem ki a dologból. Engedjétek meg, hogy most egy kicsit bemutassam nektek ezt a világot!

Mi is ez pontosan?

Ez egy olyan zenei fesztivál és verseny, amit minden évben megrendeznek, a helyszín pedig az előző évi nyertes hazájában van.

Az Eurovízión javarészt európai országok indulnak, de ma már több Ázsiához tartozó állam (például Örményország, Azerbajdzsán, Izrael vagy Grúzia) is részt vesz a megmérettetésben, sőt, tavaly még Ausztrália is indulhatott a versenyen, hiszen annyira bejött nekik évről évre a dolog, hogy már ők is ki akarták próbálni magukat. Úgy tűnik, a szervezőknek meg az jött be, hogy a kenguruk földjéről is érkezik versenyző, hiszen bár tavaly kikötötték, hogy ez egyszeri alkalom az ország számára, idén ismét engedték az ausztrálok szereplését.

Az országok maximum háromperces dalokkal indulhatnak, ezeknek stílusa azonban teljesen kötetlen, így láttunk már a színpadon érzelmes balladákat, pörgős popszámokat, rapet, de még heavy metalt is! Mint ahogy az már manapság a tehetségkutatókban is lenni szokott, a színpadi képre egyre jobban odafigyelnek, és a produkcióknál nemcsak a dal, hanem a látvány is sokat számít – a 2015-ös győztes például szerintem rengeteget köszönhet a kreatív és jól megkomponált show-elemeknek.

A fesztivál története már 1956-ra nyúlik vissza, az első magyar versenyző azonban jóval később, 1994-ben indul Bayer Friderika személyében. Az énekesnő a megtisztelő negyedik helyezést hozta el Dublinból, ezzel pedig a mai napig ő a legsikeresebb induló, akit kis hazánk küldött, de a nyomában ott van a pontosan húsz évvel később ötödik helyet szerző Kállay-Saunders András is.

Eurovíziós Dalfesztivál 2016

A 61. Eurovíziós Dalfesztivált Svédországban, Stockholmban, az Ericsson Globe arénában rendezik meg. Idén nagyszabású versenyre készülnek a szervezők, hiszen 43 ország jelezte az EBU (Európai Műsorsugárzók Uniója) felé a részvételi szándékát a május 10-én induló versenyre. Még el sem kezdődött a verseny, de már így sem úsztuk meg botrányok nélkül, a fehérorosz versenyző például meztelenül, farkasokkal szeretett volna a színpadra állni, Romániát pedig április végén kizárták tartozásra hivatkozva, így 42 résztvevőre csökkent az idei mezőny.

Érdekességek a fesztivállal kapcsolatban

  • Eddig Portugália vett részt a legtöbbször a versenyen, de szegényeknek valahogy soha nem sikerült bevágódniuk, így sokszor feladták már az indulást. Tavaly ugyan megpróbálták, de még a döntőbe se jutottak be, így idén ismét portugál versenyző nélkül tartják a dalversenyt.

  • Tudtátok, hogy a belgák eléggé bolondos nemzet? 2003-ban és 2008-ban is sikerült egy-egy olyan dallal indulniuk, amit konkrétan kitalált nyelven énekeltek. Előbbinek a címe Sanomi volt, a nyolc évvel ezelőtti különlegességnek pedig O Julissi Na Jalini. Jól hangzik, ugye?

  • „Az Öt Nagy”, vagyis Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország ugyan mindig ott lehet automatikusan a döntőben, valamiért általában siralmas eredményekkel, és csak pár ponttal kullognak haza.

  • Bár minden évben nagy esélyesnek tartják Magyarországot, idén különösen erősnek számít Freddie és a Pioneer, hiszen nemcsak a fogadóirodák sorolják őt előre, de a külföldiek, sőt még a magyarok nagy része is szereti a dalt!

Híressé tesz – vagy mégsem?!

Sokan óriási lehetőségnek tartják a dalversenyt, és a nemzetközi karrier reményében minden tőlük telhetőt megtesznek a színpadon, azonban ez nem megy ilyen egyszerűen. Ideig-óráig érdekli a sajtót az abban az évben induló versenyzők karrierje vagy magánélete, de még nagyon kevés embernek sikerült világsztárrá válni az dalverseny segítségével – persze vannak kivételek, amelyek erősítik a szabályt, őket mutatom most be nektek!

Abba

Őket, gondolom, senkinek sem kell bemutatni, de tudtátok, hogy a világ legsikeresebb svéd popcsapata is az Eurovízión indította be a karrierjét 1974-ben? A Waterlooval induló négytagú együttes természetesen megnyerte a versenyt, nevük pedig a mai generációknak sem ismeretlen, ha másnak nem, legalább a Mamma mia! című hollywoodi filmnek köszönhetően.

Céline Dion

1988-at írunk, amikor is a nagyon göndör és akkor még nagyon barna hajú kanadai énekesnő Svájc képviseletében berobogott az Eurovízió színpadára, majd meg is nyerte azt Ne partez pas sans moi című dalával. Oké, Európa már megismerte és megszerette, Kanada eddig is ezt tette, következhetett a világ többi része. Siker siker hátán, a Titanic betétdalával pedig örökre beírta magát a zenetörténelembe.

Lordi

A heavy metalban és hard rockban nyomuló együttes nem kicsit lepett meg mindenkit, amikor 2006-ban kiálltak a színpadra, hiszen mind a megjelenésük, mind a daluk sokkot okozott a nézőknek – jó értelemben, ugyanis abban az évben a finnek vihették haza a trófeát. A Lordi azóta a keményebb zenét kedvelők világában óriási sztár lett, nemcsak Európában, de az egész világon ismerik a nevüket.

Conchita Wurst

És hát hogy írhatnék egy eurovíziós cikket a megbotránkoztatás királya/királynője (kinek hogy tetszik), Conchita Wurst nélkül? Conchita nemcsak dalával, de különleges külsejével is tarolt, a cirkuszi szakállas nők semmik hozzá képest. Talán az extrém külseje, talán a remek hangja miatt, nem tudom, de a mai napig jó beszédtéma a médiában, sok helyre hívják fellépni, és a tolerancia egyik legfontosabb szószólója lett az elmúlt két évben.

Az idei magyar versenyző: Freddie

Mint azt már, gondolom, sokan tudjátok, Magyarországot idén Fehérvári Gábor Alfréd, vagyis Freddie képviseli Svédországban a Pioneer című dallal. A Dal 2016 mezőnyében végig ő állt az első helyen, majd meg is nyerte, hiszen sok év óta ez az első olyan dal, ami nem osztja meg annyira a magyar embereket, a többségnek tetszik. Szerencsére külföldön is esélyesnek tartják a dalt, és talán az is szerencsét hozhat nekünk, hogy pont a Pioneer lesz az 1400. dal az Eurovízió történetében! Nemsokára minden kiderül!

Végezetül csak annyit mondanék, hogy lehet szeretni, lehet utálni ezt az egészet, de nem lehet elmenni mellette szó nélkül, szóval inkább élvezzük, úgy, ahogy van! Ja, és HAJRÁ, FREDDIE!