Egyéb kategória

Az eutanáziát választotta a nemi erőszakot átélt fiatal lány

A hét egyik talán legszomorúbb esete annak a huszonéves holland lánynak a története, aki képtelen volt feldolgozni a szexuális abúzust, ezért – mivel erre hazájában lehetőség van – az aktív eutanáziát választotta.

vous - 2016.05.13.
Az eutanáziát választotta a nemi erőszakot átélt fiatal lány

Európa-szerte élénk erkölcsi, vallási és filozófiai vita folyik az eutanáziáról. A szó mai jelentése: a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás. Sokan egyetértenek abban, hogy a pokoli fájdalmakat átélő halálos betegeket már nem szabad mesterségesen életben tartani, és egy széles réteg szerint minden betegnek joga van eldönteni, mi az a pont, ahonnan nem kíván küzdeni tovább, és inkább a kegyes halált választja.

Az aktív eutanázia, amelynek során egy életképes páciens injekció segítségével lép ki az élők sorából… nos, ez már sokkal inkább felborzolja a kedélyeket. Megrázó történetek mindig vannak: 2012 decemberében például egy 45 éves belga ikerpár kérte, hogy meghalhassanak. A két férfi siketen is teljes életet élt, de megtudták, hogy hamarosan megvakulnak, ami viszont azt jelentette volna, hogy többé nem lesznek képesek kommunikálni egymással. Nem akartak így élni, és a kórház végül jóváhagyta az eutanáziát. Családi körben, egymás kezét fogva hagyták maguk mögött életüket.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban jelenleg az önkéntes passzív eutanázia engedélyezett. Ez két jogot foglal magában: az önrendelkezés jogát, illetve az ellátás visszautasításának jogát. Ez azt jelenti, hogy a beteg eldöntheti, milyen kezelésben vesz részt, illetve visszautasíthatja az életmentő beavatkozást. Az aktív eutanázia semmilyen formája nem számít legálisnak Magyarországon.

Amikor élhetetlenné válik az élet

Legalább ennyire, ha nem még jobban – bár ez természetesen nem verseny – felkavaró a holland lány története, aki a napokban kapta meg a halálos injekciót. Róla annyit tudunk, hogy 5 és 15 éves kora közt szexuálisan zaklatták, aminek hatására több súlyos pszichés probléma is jelentkezett. A lány anorexiás lett, csontsoványra fogyott, s ez szinte lehetetlenné tette számára a normális életet. Ezután krónikus depresszióval diagnosztizálták, amelyhez pszichotikus tünetek – súlyos hallucinációk – is társultak. Szorongásai következtében OCD, vagyis kényszerbetegség is kialakult nála, így – saját elmondása szerint – élete teljesen kilátástalanná vált.

Természetesen az eutanázia minden esete megrázó, de ez a történet azért különösen sokkoló, amit egy brit politikus, Robert Flello a következőképp fogalmazott meg a Daily Mailnek: „Ez az egész történet szinte már azt az üzenetet közvetíti, hogy aki szexuális abúzus áldozata lesz, és emiatt pszichés betegségek gyötrik, azt tulajdonképpen büntetésből akár meg is ölhetjük. Mintha csak az áldozati szerepért halálbüntetés járna” – mondta.

Itt ugyanis nem egy külső tényező – egy betegség – vezetett az életminőség elviselhetetlen romlásához, hanem egy súlyos bűncselekmény, amely romba döntötte az áldozat életét.

„Kizárt, hogy létezik olyan ember, akinek hosszú távon ne használna a kezelés. Ha elhinném, hogy létezik feldolgozhatatlan trauma, ami után nem lehet teljes életet élni, nem választottam volna ezt a szakmát” – mondja dr. Yael Margolin Rice, aki szexuális traumákat átélt emberekkel foglalkozik terapeutaként. A szakember a Broadly magazinnak azt is elmondta, hogy a legsúlyosabb mentális betegségekből is van kiút, bár elképzelhető, hogy a terápia akár 20 évig is eltart.

Az elviselhetetlen lelki fájdalom

Forrás:
iStock

„A holland lányt ‘gyógyíthatatlannak’ minősítették, de a test és a lélek nem így működik. Nagy a különbség aközött, hogy ‘gyógyíthatatlan’ betegségről, vagy éppen elviselhetetlen lelki fájdalmakról van-e szó. Egyértelmű azonban, hogy a gyógyíthatatlannak nyilvánított mentális betegségek kezelhetők, az elviselhetetlen lelki fájdalmak pedig a megfelelő szakértői segítséggel feloldhatók” – fejti ki a pszichológus.

A fiatal lány esetét különösen megnehezítette a tény, hogy igen korán, 5 és 15 éves kora között élte át az abúzust. A gyerekkori trauma mindig súlyosabb következményekkel jár, mint a későbbi, mivel megakadályozza a személyiség normális mentális és emocionális fejlődését. „Természetesen a felnőtt páciensek is küzdhetnek súlyos tünetekkel egy trauma hatására, de ezek egy érett személyiség kontextusában jelennek meg, így könnyebb a feldolgozás” – mondja dr. Margolin Rice. A gyerekkori traumák is kezelhetők, de ez az elmondottak miatt egy hosszabb folyamat szokott lenni.

A szakember szerint a gyógyulás nagyban függ attól, milyen a traumát átélt személy kapcsolata a terapeutájával. Előfordulhat, hogy évekig tart, amíg a megfelelő szakembert megtalálja a páciens, ez azonban elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy őszintén, bizalommal meg tudjon nyílni, és eredményes lehessen a közös munka.

„Nem értek egyet azzal, hogy a szexuális bűncselekmények áldozatai számára az eutanázia az út, ha poszttraumatikus tünetekkel küzdenek, bármennyire is súlyosak legyenek ezek. Mindig van gyógyulás, a ‘kegyes halál’ ebben az esetben számomra elfogadhatatlan” – összegzi a lényeget a terapeuta.

Hollandiában 2002 óta legális az eutanázia, évente átlagosan 4 ezer ember választja ezt az utat. 2015-ben 5561 holland kapott segítséget a kegyes halálhoz.

Ajánlott cikkek