Egyéb kategória

Édes mondatok a VOUS-lányok tollából – Mit jelent a szerelem?

Mi a szerelem? Hányszor, de hányszor próbálták már megfogalmazni a választ erre a kérdésre. A legnagyobb költők és írók csak úgy ontották magukból a szerelmes verseket, regényeket. Mindent megtettek azért, hogy a lehető legjobban megfogalmazzák a világ legjobb és egyben legfájdalmasabb érzését. Azt, ami egyszerre felemel és a földön tart, ami egyszerre nevettet meg és csal könnyeket a szemetekbe, ami egyszerre ad erőt és vesz el tőletek mindent: a szerelmet.

vous - 2016.05.14.
Édes mondatok a VOUS-lányok tollából – Mit jelent a szerelem?

Mi kell ahhoz, hogy valaki szerelembe essen?

Ahhoz, hogy meg tudjuk fogalmazni a szerelmet, először azt kell tudnunk, hogy miből is áll. Robert Strenberg, amerikai pszichológus az 1980-as években megalkotta az úgynevezett szerelem-háromszögelméletet. Meglátása szerint a szerelemnek három összetevője van:

❤ Szenvedély

A szenvedély az, ami magában foglalja a testi vonzalmat. Ez egy ösztönös reakció, ami az agyban termelődő feniletilamon hirtelen megnövekedésének köszönhető.

❤ Intimitás

Az intimitás az érzelmi kötődésre utal. Amikor megosztjátok a másikkal a legbizalmasabb dolgaitokat, és ti is kíváncsiak vagytok az ő történeteire, titkaira.

❤ Elköteleződés

Ez lényegében a döntés arról, hogy senki mással nem szeretnétek lenni, csak a partneretekkel. Azt jelenti, hogy tudatosan csak és kizárólag azzal az emberrel szeretnétek lenni.

Forrás:
iStock

Mit jelent a szerelem?

Nos, mivel van egy tudományos magyarázatunk, megpróbáltam megalkotni a szerelem tudományos definícióját: A szerelem egy olyan érzés, ami magában foglalja a mérhetetlen vonzalmat és teljes érzelmi elköteleződést egy másik ember iránt, valamint egy komoly döntést arról, hogy csak és kizárólag egy ember mellett tesszük le a voksunkat, csak iránta érezzük ezt.

Ez talán lefedi a szerelem egy részét, de egyetemes definícióban gyakorlatilag felesleges gondolkodnunk. Hogy miért? Mert mindenkinek mást jelent, de egy kicsit mégis ugyanazt. Egyszerűen megfogalmazhatatlan, hiszen oly sok érzést kelt bennünk, hogy lehetetlen volna felsorolni. Minden egyes megfogalmazás csak hozzáad. A megválaszolásával pedig mi, VOUS-lányok is megpróbálkoztunk. A kérdés tehát: Mit jelent számunkra a szerelem?

A VOUS-lányoknak ezt jelenti a szerelem

Szandi, junior szerzőnk számára a szerelem:

„Biztonságot és bizalmat, na meg azt, hogy szombat este szemüvegben, felkontyolt hajjal, minden smink nélkül összekuckózva filmezünk.”

Bogi, junior szerzőnk számára a szerelem:

„Azt, hogy minden természetes, nem kell megmagyarázni semmit, őszinteség, bizalom és biztonság van, és mindent elmondó pillantások, érintések.”

Nóra, senior szerzőnk számára a szerelem:

„Mikor vele akarsz lenni. Mert… megtaláltad benne a szeretőt, a barátot, a cinkostársat, a biztonságot. Elfogadod úgy, ahogy van, és azt érzed, kiteljesedhetsz mellette. Inspiráljátok, és támogatjátok egymást, és persze egy nyelvet beszéltek! Amikor elfog a 'Végre megérkeztél, otthon vagy!' érzése.”

Enci, junior szerzőnk számára a szerelem:

„Nekem biztonságot, bizalmat, támogatást, valamint azt, hogy amellett, hogy érzelmesek vagyunk és tudunk komolyak is lenni, úgy nevetünk együtt mindenen, mint a legjobb barátok. Ha pedig beteg vagyok, akkor is eljön a legborzasztóbb időben, hogy megnézze hogy vagyok és persze fordítva.”

Linda, junior szerzőnk számára a szerelem:

Azt, hogy akkor is vele akarunk lenni, ha nem minden tökéletes, és azokat a problémákat is meg akarjuk együtt oldani, amik elsőre megoldhatatlannak tűnnek.”

Andi, senior szerzőnk számára a szerelem:

Hogy amikor beteg vagy, és emiatt külön kell aludnotok, és csak egy másik ágyra mászik át, de nyüszögtök, hogy hiányzik a másik. És még azt, hogy igazából most kezdődött el, vele az élet.”

Nekem a szerelem…

Nekem a szerelem a röpke, boldog pillanatok végtelenített változatát jelenti. Tudjátok, az érzés, mikor rájöttök arra, hogy milyen finom egymással az eper és a pezsgő. Vagy mikor beleteszitek a lábatokat a hűsítő tengerbe egy forró nyári napon. Vagy mikor a nyári szellő felétek fújja a rózsa édes illatát. Ezek azok a pillanatok, amikért megéri élni. Ha szerelmes vagy, folyamatosan ezt érzed, de mindössze egyetlen tényezőre van szükséged hozzá: rá.

Számotokra mit jelent a szerelem?

Ha kíváncsiak vagytok, milyen fizikai tünetei vannak a szerelemnek, olvassátok el Juci cikkét!

Ajánlott cikkek