„Szinte az összes érzésünket hormonok irányítják. Az inzulint, szerotonint, dopamint és a tesztoszteront na meg persze az ösztrogénszintünket is befolyásolni lehet az ételek által, amiket választunk” – mondja Marci Clow táplálkozástudós.
Persze negatív irányba is tudjuk befolyásolni a hormonháztartásunkat, például alkohol vagy túl sok cukor fogyasztásával, tehát fontos, hogy ezeket csak mértékkel vigyük be a szervezetünkbe, ha nem akarunk káoszt okozni odabent – írja a Bustle. Következzenek tehát azok az ételek, amikkel természetes módon, gyógyszerek nélkül is szabályozhatjátok a hormonjaitokat.
1. Avokádó
Az avokádó béta-szitoszterolban gazdag, ami hatással van a koleszterinszintünkre és segít egyensúlyba hozni a stresszhormonunkat, a kortizolt. Emellett jótékony hatással van továbbá az ösztrogén- és progeszteronszintünkre is.
2. Brokkoli
Ez a gyönyörű színű, de sokak által mégsem túlságosan kedvelt zöldség segít szinten tartani az ösztrogén egyensúlyát a szervezetünkben, és mivel rengeteg kalcium található benne, Clow szerint még a menstruációs görcseinket is enyhítheti.
3. Gránátalma
Ez a mélyvörös színű gyümölcs tele van antioxidánsokkal, ezért képes blokkolni a ösztrogén-túlműködést a szervezetünkben. Egy kutatás szerint ha sok gránátalmát eszünk, csökkenhet az esélye, hogy hormonális rák alakuljon ki a testünkben.
4. Bab
A bab szintén megregulázza a szervezetünk ösztrogénszintjét, ezenfelül pedig jó hatással van a hormonszintünk aktivitására is. Ráadásul, ahogy korábban már írtuk, még fogyni is lehet vele!
5. Lazac
A zsírosabb halak, mint például a lazac, vagy a szardíniából származó zsír tökéletes arra, hogy segítse a sejtek közötti kommunikációt, ez pedig elősegíti a hormonrendszerünk megfelelő működését. Ráadásul javíthatja a hangulatunkat és az észlelésünket is – mondja Ginny Erwin.
6. Dió
Az agyserkentőnek is tökéletes dió a belső elválasztású mirigyeinkre van pozitív hatással, ezért szerepet játszhat a koleszterinszintünk csökkentésében, valamint az inzulin- és vércukorszintet is szabályozza.
7. Szójabab
A szójababról sokan tudják, hogy hatással van az ösztrogénszintünkre, de magának a babnak a fogyasztása is pozitív hatással van a testünkre, legfőképp a menopauza alatt. A szójabab és a tofu kis adagokban való fogyasztása ösztrogénszerű hatással van a menopauzán áteső nők szervezetére. Ezenkívül egy korábbi cikkünkből már tudomást szerezhettetek egy másik pozitív hatásáról is, miszerint fogyasztása gyógyír lehet a depresszióra is!