Egyéb kategória

Finom ételek, amik a hormonháztartásunkat is rendbe hozzák

Mikor problémák vannak a hormonháztartásunkkal vagy a hormonok mellékhatásaival, mint például a stressz vagy idősebbeknél a klimax, általában az étel az utolsó gondolat, ami eszünkbe jut megoldásként. Pedig nem is gondolnák, mennyi olyan étel van, ami segíthet egyensúlyban tartani a hormonrendszerünket. Ha ezeket is felvesszük az étlapunkra, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat!
vous - 2016.05.16.
Finom ételek, amik a hormonháztartásunkat is rendbe hozzák

„Szinte az összes érzésünket hormonok irányítják. Az inzulint, szerotonint, dopamint és a tesztoszteront na meg persze az ösztrogénszintünket is befolyásolni lehet az ételek által, amiket választunk” – mondja Marci Clow táplálkozástudós.

Persze negatív irányba is tudjuk befolyásolni a hormonháztartásunkat, például alkohol vagy túl sok cukor fogyasztásával, tehát fontos, hogy ezeket csak mértékkel vigyük be a szervezetünkbe, ha nem akarunk káoszt okozni odabent – írja a Bustle. Következzenek tehát azok az ételek, amikkel természetes módon, gyógyszerek nélkül is szabályozhatjátok a hormonjaitokat.

1. Avokádó

Az avokádó béta-szitoszterolban gazdag, ami hatással van a koleszterinszintünkre és segít egyensúlyba hozni a stresszhormonunkat, a kortizolt. Emellett jótékony hatással van továbbá az ösztrogén- és progeszteronszintünkre is.

2. Brokkoli

Ez a gyönyörű színű, de sokak által mégsem túlságosan kedvelt zöldség segít szinten tartani az ösztrogén egyensúlyát a szervezetünkben, és mivel rengeteg kalcium található benne, Clow szerint még a menstruációs görcseinket is enyhítheti.

Forrás:
Pixabay

3. Gránátalma

Ez a mélyvörös színű gyümölcs tele van antioxidánsokkal, ezért képes blokkolni a ösztrogén-túlműködést a szervezetünkben. Egy kutatás szerint ha sok gránátalmát eszünk, csökkenhet az esélye, hogy hormonális rák alakuljon ki a testünkben.

4. Bab

A bab szintén megregulázza a szervezetünk ösztrogénszintjét, ezenfelül pedig jó hatással van a hormonszintünk aktivitására is. Ráadásul, ahogy korábban már írtuk, még fogyni is lehet vele!

Forrás:
Pixabay

5. Lazac

A zsírosabb halak, mint például a lazac, vagy a szardíniából származó zsír tökéletes arra, hogy segítse a sejtek közötti kommunikációt, ez pedig elősegíti a hormonrendszerünk megfelelő működését. Ráadásul javíthatja a hangulatunkat és az észlelésünket is – mondja Ginny Erwin.

6. Dió

Az agyserkentőnek is tökéletes dió a belső elválasztású mirigyeinkre van pozitív hatással, ezért szerepet játszhat a koleszterinszintünk csökkentésében, valamint az inzulin- és vércukorszintet is szabályozza.

7. Szójabab

A szójababról sokan tudják, hogy hatással van az ösztrogénszintünkre, de magának a babnak a fogyasztása is pozitív hatással van a testünkre, legfőképp a menopauza alatt. A szójabab és a tofu kis adagokban való fogyasztása ösztrogénszerű hatással van a menopauzán áteső nők szervezetére. Ezenkívül egy korábbi cikkünkből már tudomást szerezhettetek egy másik pozitív hatásáról is, miszerint fogyasztása gyógyír lehet a depresszióra is!

Ajánlott cikkek