Egyéb kategória

Hátsó gondolatok: ismerjétek meg a 18+-os társasjátékok világát!

Visszafogott, elegáns ruha, gyöngy fülbevaló, ragyogó mosoly, erős smink helyett pedig végtelen nyugalom ül a lányok arcán – a fiktív sztereotípia-lexikonunkban, lássuk be, más kép lenne az erotikus felnőtt-társasjátékokat fejlesztők címszó alatt.
vous - 2016.05.16.
Hátsó gondolatok: ismerjétek meg a 18+-os társasjátékok világát!

Készítettek párismereti vetélkedőt, szexkvízt, és persze erotikusabb társasjátékot is, amiben a játékmezőkön haladva egyre forróbb feladatokat kell megoldania a pároknak, de vannak egyszerű buliindító játékaik is. Az elmúlt 7 év alatt 7 játékkal jöttek elő, jelen vannak Európa-szerte, és hamarosan a tengerentúlra is terjeszkedni szeretnének. Ők Bartha Hedvig és Lázár Dorka, a Felnőtt-társasok alapítói.

Honnan jött az ötlet, hogy felnőtt-társasjátékok létrehozásába kezdjetek, és miből merítetek ihletet?

Hedvig: Mindketten multiknál dolgoztunk – eléggé férfias világban –, és szerettünk volna nőiesebb témákkal foglalkozni. Dorka akkoriban szülési szabadságon volt, beszélgettünk, hogy mit fog csinálni, ha már a gyöngyfűzést megunta. Én pedig rávágtam, hogy dolgozz inkább nekem, mert akkor már körvonalazódott bennem a társasjáték-fejlesztés gondolata.

Az ötlet azon az észrevételen alapult, hogy azoknak a társasjátékoknak a hiányát éreztük, amik kikapcsolnak, szórakoztatnak és élményt adnak, a felnőtteknek is, mint mondjuk egy Activity. A koncepciónk az volt, hogy sikamlós – még vállalható – kérdéseken keresztül felrázzuk a játékosokat, de ne kelljen mégsem pironkodni. Olyan hangulat megteremtése volt a cél, hogy meg lehessen beszélni tabutémákat, és együtt lendüljenek túl a határaikon.

Dorka: A felnőttek szórakoztatása esetében kézenfekvő téma volt az ivós játékok és az erotika. Könnyeden, minőségi módon, ami vállalható. Amit szívesen leveszel a polcról, ízléses a grafikája. A játék nem egy fantáziavilág köré épül, nincsenek benne vállalhatatlan grafikák és témák, amik megosztják a társaságot.

Az első társasunkat, ami egy sima buliindító játék volt, úgy fejlesztettük, hogy közben épp terhesek voltunk, és nem ihattunk – az ihlet jöhet bárhonnan.

Forrás:
VOUS

Hét év alatt hét társassal jöttetek elő, a kezdeti ötletek és célok hová fejlődtek, és milyen tanulságokat vontatok le?

Hedvig: Az edukáció az egyik vesszőparipám, meggyőződésem, hogy tartalmasan kell szórakoztatni, ebből a szempontból az ivós játékunk egy kicsit mellényúlás volt. Utána készültek azok a társasok, amik párkapcsolati dolgokról szólnak, el tudnak indítani olyan parázs beszélgetéseket, hogy aztán össze is veszhetnek a párok. Beszélgetéseket generálnak a nemi élettől kezdve a közös jövőképen át a feladatmegosztásig a párkapcsolatban.

Az élmény, a szórakoztatás, meg hogy olyat tanulhatsz, ami később jól jöhet, szerintem ez a fontos. Az edukáció a párismereti vetélkedőnél és az erotikus töltetű társasoknál is fennáll, hiszen nem igazán szolgálja ki a piac a nőket, hogyha a szexről akarnának még többet tudni. Ugyanígy a férfiak számára sincs olyan vállalható tartalom, ami esetleg a párkapcsolati énjüket fejlesztené.

Nehéz egy kapcsolatot fenntartani úgy, hogy megmaradjon mindig a szikra, és emellett nagyon nehéz jól megismerni a másikat; sokszor eltúlzunk dolgokat, őszintétlenek vagyunk magunkkal és egymással szemben – ezek a játékok segítenek megnyílni egymásnak.

Forrás:
VOUS

Milyen nehézségekkel kellett eleinte szembenéznetek?

Dorka: Az első mérföldkő az volt, hogy el kellett kezdenünk egymással intim témákról beszélgetni. Ahhoz, hogy megalapozzunk egy jó munkakapcsolatot, ez elengedhetetlen volt.

Nekem igazából az elején nehéz volt erről beszélni, aztán fokozatosan egyre jobban belejöttem. Nagyon sok szexshoppal állunk kapcsolatban, hiszen ők is a viszonteladó partnereink. Az elején kicsit aggódtam, mert távol állt tőlem ez a világ, de ők is emberek, nekik is két fülük van, meg egy orruk. Ugyanolyan termékként kezelik ezt, mintha kenyeret vagy tejet árulnának. Meg talán egy szexshopban ez a legvisszafogottabb termék, ott ennél cifrább dolgok vannak.

Képzeld csak el azt, hogy ott vagy Nürnbergben egy játékkiállításon, a közönség 80%-a férfi, és ott áll két nő a stand mögött. Egyszerűen meg kell tanulni túllépni ennek a témának a pikantériáján.

Hedvig: De másképp is nehéz volt a kezdet, mert saját befektetés volt, úgyhogy a pénzügyi rizikó is minket terhelt. A semmiből jöttünk, és abszolút nulla tudással kezdtünk; senkit sem ismertünk a piacon, senki sem tudott minket benyomni egy játékbolt polcára, nem tudtuk, hogy milyen papírra kell nyomni egy társast – hirtelen ilyen problémákkal kellett szembenéznünk.

Forrás:
VOUS

Miben látjátok a sikeretek titkát?

Hedvig: Azonkívül, hogy elkötelezed magad egy ötlet mellett, kell egy ilyen „végrehajtó” ember is, mint a Dorka, aki az utolsó vesszőt és vonalkódot a helyére teszi. A másik fontos dolog, ami általános közhely: a halogatás mellőzendő, és venni kell egy nagy lendületet, beleugrani, és bízni magadban, hogy megoldod.

Azt gondolom, hogy akárcsak a családalapításnál, a nők rengeteg dolgot megoldanak, és abban kell bízni, hogy hiába félünk a változástól, mindig lesz annyi kurázsi, tapasztalat meg erő bennünk, hogy meg fogjuk tudni oldani.

Említetted, Hedvig, hogy nőies témával szeretnél foglalkozni, a felnőtt-témák azért látszólag eléggé a férfiak privilégiuma nem?

Hedvig: Igen, pontosan, azt várnánk, hogy egy férfiak uralta iparágról van szó, ahol a nők száma elenyésző, de azt látom, hogy a nők száma abszolút nem csökken, nagyjából fele-fele arányban képviseltetik magukat a nemek.

Láttam német szexshopokat, weboldalakat nyílni, amiket mind-mind nők üzemeltetnek. Van egy holland licencpartnerünk, akitől igényeltük a szexkvízt, azt a vállalkozást is két hölgy irányítja, nagyon vagányak. Ha valaki ezt felvállalja, utána nem hátrány, ha nő az illető, hanem inkább előny.

Forrás:
VOUS

Visszajelzések alapján kik azok, akik a leginkább nyitottak az ilyen társasokra?

Dorka: Amikor értékesítjük ezeket a társasokat, rendkívül sokféle emberrel találkozunk – egyetemistáktól kezdve az ötvenes korosztályig – vannak, akik persze nem bírják megállni szó nélkül, hogy ki ne fejezzék felháborodásukat, hogy lehet ilyet mutatni, hol tart már a világ, és igazából erre csak azt tudom mondani, hogy sokszor egy fehérneműmárka óriásplakátján többet látunk egy nőből.

A nemzetközi társasjátékpiacon milyen a fogadtatás? Összehasonlítva a többi felnőtt-társassal, a magyar játékok milyennek számítanak?

Dorka: Ez azért érdekes kérdés, mert ha a játékipart nézzük, akkor ezekkel a játékokkal abszolút kitűnünk. Nürnbergben a játékvásáron mi voltunk az egyedüliek, akik 18+-os játékkal érkeztek. Ott abszolút meghökkentő volt, és sokan megálltak a standunknál, hogy ez mi, és hogy kerül ide. Mivel a téma tálalása diszkrét, a rendes játékkereskedelemben is részt tudunk venni.

Hedvig: A társasjáték-kiállításokon jó látni, hogy a koncepció működik, hogy hogyan reagálnak egymásra az emberek, incselkednek egymással, évődnek, gúnyolódnak. Olyanokat, hoz ki belőlük, amit amúgy a mindennapi életben már az ember sajnos elfelejt.

Azt gondolom, nagyon fontos a mai világban, hogy lássuk egymást, hogy a társas összehozza az embereket személyesen, tartalmasan töltsünk időt, és volt egy ilyen rejtett szándékunk, hogy eljuttassuk a nyitottságot és szabadságot mindenkinek.

Ajánlott cikkek