Egyéb kategória

Ez történik az agyatokkal és a testetekkel egy halálközeli élmény során

Remélhetőleg nem tartoztok azok közé, akiknek már volt részük halálközeli élményben, de a filmekből, könyvekből már biztosan kialakult bennetek egy elképzelés arról, mit élhetnek át azok az emberek, akik már tapasztaltak ilyesmit. Mégis van, amit még a filmek sem tudnak visszaadni.
vous - 2016.05.17.
Ez történik az agyatokkal és a testetekkel egy halálközeli élmény során

Az általános elképzelés az, hogy egy halálközeli élményre először a testünk reagál, méghozzá olyan fizikai traumák formájában, mint egy infarktus. Majd következik az az érzés, amikor a lélek szép lassan elhagyja a testet, aztán következik egy furcsa nyugalom, és utunk bevezet az alagútba, aminek a végén ott a várva várt fehér fény, esetleg még egy elhunyt családtag is feltűnik, hogy megértesse velünk, mi történik.

Kutatások szerint azonban nem egészen ez az, ami a valóságban lejátszódik. A megkérdezettek 23%-a például nem számolt be nyugalmi állapotról, sokkal inkább zaklatott hangulatról és arról, hogy valamilyen erő egy árnyékokkal teli, egyáltalán nem vonzó másvilág felé vonzza – írja a Bustle.

Egy ’80-as években készült kutatás szerint 80 millió amerikai ember élt már át halálközeli élményt. Ebben az az érdekesség, hogy különböző korú, észjárású és hitű emberek már évszázadok óta lényegében ugyanúgy írják le a halálközeli élményeket – már a középkorból is ismerünk ilyen leírásokat. Ha hisztek a túlvilágban, akkor nyilván logikus számotokra, hogy miért tapasztal mindenki hasonlót, de a tudósok szerint más magyarázat is lehet arra, miért számol be mindenki ugyanazokról az élményekről: ez pedig az agyunkkal és a testünkkel kapcsolatos.

Forrás:
Pexels

1. Nem kell életveszély a halálközeli élményhez

Sokan úgy élnek át halálközeli élményt, hogy közben fizikailag nincsenek közvetlen életveszélyben. Az agyunk hatalmát tapasztalhatjuk ilyenkor is: elég, ha elhisszük, hogy halálos veszély fenyeget minket ahhoz, hogy megtapasztaljuk a halálközeliség állapotát. Dr. Steven Laudreys elmondta a CNN-nek, hogy habár sokan azt hiszik, ilyenkor a testfunkcióink szinte azonnal leállnak, ez nem igaz: az agyunk még ilyen helyzetekben is aktív. Ebből egy olyan opció is következik, miszerint az élmények, amiket ilyenkor átélnek, csak a fantáziák, amit a fokozott stresszhatás vált ki. A doktor kutatásai azonban azt igazolják, hogy ezek a víziók határozottan valóságosnak tűnnek és később is részletesen felidézhetők.

2. Haldoklás közben még aktívabban működik az agyunk

De hogy lehet az, hogy még ilyen helyzetekben is ennyire élénken funkcionál az agyunk? Egy 2013-as kutatás során patkányokon végezték a kísérletet, ahol az állatok agyműködését vizsgálták, mikor azok fulladozni kezdtek. A kutatás meglepő eredményt hozott: miután az állatok szíve megállt, még 30 másodpercig fokozott agyhullámokat bocsátottak ki magukból. A gamma agyhullámok meghatározó szerepet játszanak a tudatos jelenlétben, és a tanulmány szerint ezek az agyhullámok a halál beállta után egy rövid ideig még aktívabbak voltak, mint az állatok életében.

A kutatók azt gondolták, hogy az agy ilyenkor pánikszerű jeleket küld a szívnek, ezáltal próbálván azt újraindítani – és talán éppen ez történik akkor is, amikor halálközeli élményt élünk át.

3. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a szív gyorsabban áll meg

Ezek a kétségbeesett próbálkozások az agyunk részéről azonban nincsenek jó hatással a szívünkre – sőt, talán még ártanak is nekünk. 2015-ben egy michigani egyetem publikált egy tanulmányt, ami agyműködésünk utolsó másodperceit vizsgálta, ebben pedig az állt, hogy agyunk végső üzenetei miatt akár gyorsabban is leállhat a szívünk. A kutatók szerint ugyanis az agy üzenetei miatt a szív nem képes több vért pumpálni a szervezetünkbe. Habár a halálközeli élmények még mindig megnyugtatóbbak annál, mintha egyszer csak elsötétülne minden, valójában veszélyesebbek lehetnek az egészségünkre nézve.

4. Az agyunkban keresendő a magyarázat az eufória érzésre is

Ugyanez a kutatás azt az eredményt is közölte, hogy mielőtt az agy megkezdené pánikolását, nagy mennyiségű kémiai anyagot bocsát ki, köztük dopamint is, ami nagyerejű eufória érzést okoz. Ez megmagyarázhatja azt a furcsa nyugalmat, amiről annyian beszámoltak.

Forrás:
Giphy

5. Az oxigénhiány okozhatja azt a bizonyos fehér fényt

Az egyik leggyakoribb látomás, amiről beszámolnak a halálközeli élményt elszenvedők, az a fehér fény, ami egy furcsa, alagútszerű tér végén vár ránk. Erre is adható azonban tudományos magyarázat: az oxigénhiány. Egy 2010-es kutatás 11 halálközeli élményt átélt személy esetében megállapította, hogy magas szén-dioxid-szint volt megfigyelhető a vérükben – ez egyben azt is jelenti, hogy az oxigénszintjük alacsony volt, miközben átélték az eseményeket. Ez pedig okozhat olyan víziót, mintha fehér fény felé tartanánk.

Sok tudós hiszi, habár tudományosan még nem sikerült alátámasztani, hogy az alagútélményt az okozza, hogy a látásunk ilyenkor lassan felmondja a szolgálatot, így ahelyett, hogy elsötétülne minden, minden egyre világosabb és fényesebb lesz.

Habár lehet, hogy sosem érjük meg azt a napot, amikor a tudomány megfejti, mi történik velünk pontosan a halál pillanatában, és utána, legalább ahhoz egyre közelebb vagyunk, hogy kiderüljön, miért olyan hasonló az összes halálközeli élmény.

Ajánlott cikkek