Egyéb kategória

Tényleg könnyű jógapózok, amikkel elűzhetitek a stresszt

A jóga jót tesz az egészségünknek, a lelkünknek és az elménknek is – erre a három dologra minden jógás esküszik, és bárki, aki kipróbálja ezt a mozgásformát, valószínűleg igazat is fog adni nekik. A jóga ugyanis egyfajta koncentrációt igényel, ezért szinte lehetetlen, hogy közben olyasmin járjon az eszünk, ami csak leszívná az energiáinkat. Fizikai állóképességünket is növeli, ezen kívül pedig még stresszcsökkentő hatással is bír. Ráadásul ezt a hatást anélkül is elérhetjük, hogy különösebben meg kelljen erőltetnünk magunkat.
vous - 2016.05.18.
Tényleg könnyű jógapózok, amikkel elűzhetitek a stresszt

Tudom, hogy az oktatóvideók és a tévéfilmek is azt sugallják, hogy a jógához szuper hajlékonynak kell lenni, ráadásul sokan azt hiszik, hogy ehhez a sporthoz különleges életszemlélet szükséges, de ez nem feltétlenül igaz: vannak olyan pozíciók, amiket olyanok is könnyedén elvégezhetnek, akik életükben először próbálnak jógázni. Ráadásul kutatások bizonyították, hogy még a legkönnyebb pózok is csodát tehetnek az elménkkel stresszesebb napokon – írja a Little Things. A következőkben tehát olyan pozíciókat mutatok be nektek, amiket otthon, az ágyatokban is elvégezhettek és nem igényelnek különösebb előképzettséget.

1. Magzatpóz

A magzatpóz az egyik legtermészetesebb és leggyakoribb jógapóz. Mivel mindenki számára ismerős abból a korból, amit még anyukánk hasában töltöttünk, nagyon pihentető és megnyugtató, ráadásul segít megnyitni a mellkast ahhoz, hogy mélyebb lélegzetet tudjunk venni.

2. Támasztott híd póz

Ez a pozíció szintén megnyitja a mellkast és a szívet, illetve segít nyújtani a végtagjainkat is, a combtól egészen a gerincünk felső részéig. Ehhez a pózhoz feküdjünk a hátunkra, nyújtsuk ki a karunkat szorosan a testünk mellett, majd nyomjuk ki magunkat a csípőnkkel úgy, hogy a fejünk és a nyakunk a földön maradjon, a talpunk pedig érintkezzen a talajjal. A fejünkkel és a két karunkkal tartsuk meg a testünket, és maradjunk így egy pár percig. Ha fájdalmat éreztek a hátatokban ettől a póztól, akkor tegyetek egy törölközőt a hátatok alá, ezzel is alátámasztva azt. Ne feledjétek, egyik jógapozíció sem lehet fájdalmas!

Forrás:
Youtube

3. Falnak támasztott lábak póz

Ez a póz egyszerre pihentet és segít kinyújtani a térdizmokat, illetve a vádli és a boka környékét. Keressünk magunknak egy falfelületet, feküdjünk le kényelmesen vele szemben, és nyújtsuk ki a lábunkat a falnak támasztva.

Forrás:
Youtube

4. Összekulcsolt lábak póz

Ha úgy érzitek, hogy ki kell nyújtanotok azt a részt, ahol a popsink találkozik a comb felső részével, ez a póz tökéletesen alkalmas a feladatra. Ráadásul ezen túl jó kis masszás is lehet a hátunknak, ha mindezt a földön csináljuk. Ehhez le kell feküdnünk a hátunkra, fel kell húznunk a térdnél behajlított lábunkat a mellkasunkig, és a kezünkkel átkulcsolva csak húzzuk magunk felé. A hátmasszázshoz apró mozdulatokkal guruljatok fel és le, illetve jobbra és balra.

Forrás:
Youtube

5. Gerinccsavarás

Ha olyan munkátok van, ami folyamatosan terheli a hátizmaitokat, ezt a pózt semmiképp ne felejtsétek ki jógázáskor! Tökéletesen pihenteti és nyújtja a hátizmokat, ráadásul nem is fájdalmas. Ehhez is háton kell feküdnötök a földön, a lábaitokat térdnél behajlítani és felhúzni, majd elfordítani és lehetőleg lerakni a földre úgy, hogy a hátatok és mindkét vállatok a földön marad és állal felfelé néztek. Ha az egyik oldal megvolt, természetesen a másik oldal izmait is nyújtsátok le.

Forrás:
Youtube

Ha pedig ezek alapján kedvet kaptatok a rendszeres jógához, irány egy tanfolyam!

Ajánlott cikkek