Otthon

Ami nem csak a nagymama lakásában szeretni való: falvédők, falitányérok az otthonunkban

Gyerekkoromban imádtam nagymamáim falvédőit, nippjeit, tejes- és zsírosbödönjeit, teknőit, vájlingjait, illetve nagyjából mindent, ami a magyar tárgykultúrához vagy a vidéki élethez volt köthető. Ez a szeretet részemről a mai napig sem hagyott alább. Ugyanúgy lógnak most is a falvédők a falamon, ahogy az övéiken tették, és ugyanúgy használom a fémedényeket, vödröket és bödönöket, ahogyan ők is használták.

vous - 2016.05.17.
Ami nem csak a nagymama lakásában szeretni való: falvédők, falitányérok az otthonunkban

Annyi különbséggel, hogy a régi tárgyak mellett a ma már újragondolt, kortárs darabokat is vegyítem velük. Habár nem számítanak újdonságnak a következő darabok, mi képtelenek vagyunk őket megunni, mert minden régi dolgot fel lehet használni a modern lakberendezésben, csak tudni kell, hogyan.

Modern falvédők

Imádom például Pittmann Zsófi különös, humoros falvédőit. Ha először megpillantjátok őket, éppen olyanok mint a régiek, még a hímzőszálak színeire is ügyelt. A falvédők témáikban, bölcsességeikben sem térnek el elődeiktől, épp csak annyi a különbség, hogy napjainkat dolgozzák fel. Nem is tudom, hogy gegnek vagy giccsnek nevezzem, de nem is tisztem eldönteni, a lényeg, hogy ilyenek:

„Sütni, főzni nem nehéz, ha van hozzá elég pénz”

„Az igazság odaát van”

Ilyen és ehhez hasonló szösszenetekre sokszor szükségünk lehet, hogy ne vegyük olyan komolyan az életet, illetve magunkat.

Forrás:
Pittmann Zsófi

A vásárok világa

Forrás:
Pittmann Zsófi

Moshammer Kinga plexiből és rétegelt lemezből gondolja újra a magyar vásárfiákat. Ezek a lakberendezési kiegészítők pedig – talán nem meglepő – VASARFIA néven futnak. A mézeskalács szívek immár felakasztható fadíszként funkcionálhatnak otthonunkban.

Porcelánok

Boldizsár Zsuzsának mesés porcelánokat köszönhetünk. Folk sorozata a tradicionális hímzésmintákhoz nyúl vissza, amelyek immár tányérokon és ékszereken köszönnek vissza.

Magyar állatok párnákon

Uhlár Kamilla szintén nagy kedvencem. Neki egy Magyarországon őshonos állatfajokkal ellátott párnakollekciót köszönhetünk, amit a Magma Galériával közösen álmodtak meg, és szerintünk egyik darab szuperebb lett, mint a másik.

A cigány- és a paraszti kultúra tárgyai

A magyar iparművész alkotópáros pár évvel ezelőtt a cigány használati tárgyakat, illetve a paraszti világ használt eszközeit, tárgyait öltötte mai formába. F. Kovács Attila és Megyesi Zsuzsa egy halom szupermenő bútort és kiegészítőt tervezett. Az A+Z kollekció darabjai között szerepel például ülőke zsírosbödönből, pad teknőből és lámpa bográcsból.

Pimasz tányérok

Hitka Viktória képzőművész a porcelántányérokat alkotja újra. A régi virágos és egyéb motívumos tányérokra ír vicces szösszeneteket, illetve idézeteket. A szövegeket rendszerint a tányérok közepén helyezi el, így a vacsoravendégek csak az étel elfogyasztása után kapják meg a nekik szánt üzeneteket.

Szerezzetek be pár holmit!

1. Váza – IKEA

2. Matyó babák – Felurt Virág

3. Bögre – Tatai Tibor

4. Porcelántál – Magma

5. Párna – Magma

6. Krumplitartó vödör – Butlers

7. Juhász – Magma

8. Gömböc dísztárgy – Magma

9. Zsírosbödön ülőke – A+Z

Ajánlott cikkek