Egyéb kategória

Egy matematikailag tökéletes zöldség: a pagodakarfiol

A káposztafélék családjába tartozik ez a gyönyörűséges zöldség, amit akár műalkotásnak is tekinthetünk – ráadásul egészséges és finom, nemesített, de teljesen természetes.
vous - 2016.05.19.
Egy matematikailag tökéletes zöldség: a pagodakarfiol

Romanesco karfiolnak, romanesco brokkolinak is nevezik a pagodakarfiolt, ami római eredetére utal. Egyes források szerint a brokkoli és a karfiol keresztezésével nemesítették, más források botanikailag a vadkáposztára vezetik vissza: ebből nemesítették Itáliában a XVI. században. Ízben és állagban, felépítésében leginkább a karfiolra hasonlít, húsa kicsit feszesebb, keményebb, így nem olyan könnyű szétfőzni, mint a karfiolt.

A pagodakarfiol különleges formáját a Fibonacci-számsornak köszönheti, ami 1-től a végtelenbe tart, és mindegyik szám megegyezik a számsorban előtte álló két szám összegével. A természetben a Fibonacci-számsor fraktál jellegű megjelenésével nem csak a pagodakarfiolnál találkozhatunk: a Fibonacci-spirál megfigyelhető a fenyőtoboznál, a napraforgó magjainál, az ananász pikkelyeinél és a málnaszemek elrendeződésénél is.

A cikk itt még nem ér véget, ha kíváncsiak vagytok egy pikáns pagodakarfiol-receptre, kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek