Egyéb kategória

Para van vihar után a lakásban? Kisokosunkban összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket

A biztosítók felmérései alapján a legtöbb káreseményért, ami egy épületet érinthet, igen nagy arányban az időjárás a felelős. Holott – szerencsénkre – mi még csak nem is olyan helyen élünk, ahol tornádók, nagyobb méretű özönvizek, árvizek, és ki tudja még mennyi időjárási tényező pusztíthat. Ahhoz azonban, hogy kár keletkezzen az otthonunkban, elég egy rossz vezeték, egy kisebb vihar vagy egy bedugva felejtett vasaló is.

vous - 2016.05.20.
Para van vihar után a lakásban? Kisokosunkban összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket

Hogy mit tehettek azért, hogy ezeket a veszélyeket minél inkább elhárítsátok, illetve mi a teendő, ha már beütött a kár, most igyekszünk megválaszolni nektek!

600

Ha ma is bedugva hagytátok a telefontöltőtöket, ez a cikk nektek szól

Ahogy öregszünk, egyre inkább takarékoskodunk, spórolunk, és egy csomó olyan dologra is odafigyelünk, ami nem a saját önös érdekeinket szolgálja. Vagy legalábbis nálam így történt. Hogy mire gondolok? Például elzárjuk a csapot fogmosás közben, nem kérünk zacskót bevásárláskor, nem engedjük csurig a kádat minden nap – hiába esne jól. Igaz?

Nagymamám például ha látta, hogy közeleg a vihar, kihúzott minden elektronikai eszközt a konnektorból, és becsukta az ajtókat, ablakokat. Mi akkor – gyerekként – ezt felesleges hűhónak éreztük, pedig ez az egyik legfontosabb dolog, amivel elkerülhetjük, hogy „beüssön a ménkű”.

Objektum doboz

Lássuk, mit tehettek még

  • A viharok megérkezése előtt az ajtókat, ablakokat csukjátok be. Így nemcsak a huzat által becsapott ablaküvegek törését kerülhetitek el, de a beázást, illetve vízbeverést is.
     
  • Heves villámlásoknál csökkentsétek minimálisra az elektromos berendezések használatát. Sokszor nem elég kikapcsolni, húzzátok is ki őket a dugaljakból.
     
  • Ha kertes házban laktok, tartsátok mindig tisztán az ereszcsatornát. Ha az eresz eltömődött a levelektől és ágaktól, a csatorna nem tudja biztosítani az esővíz szabad útját, így nagy eséllyel beázhat az épület, illetve vizesedhet a fal, lábazattól felfelé.
     
  • Az erkélyről, a kertből minden olyan tárgyat érdemes zárt helyen tartani, amiben kárt tehet az eső, vagy könnyedén felkaphat a szél.
Objektum doboz

Most, hogy itt a tavasz/nyár, egyre gyakoribbak lehetnek az esőzések és viharok, illetve heves széllökések. Figyeljétek a radarképeket, főleg, ha elmentek otthonról. Lehet, hogy reggel még tűzött a nap elinduláskor, de délután még megérkezhet a vihar, ezért ha elhagyjátok az otthonotok küszöbét, mindig tegyétek meg az előbb felsorolt pár lépést, és természetesen mindig ellenőrizzétek, hogy kihúztátok-e a vasalót, hajsütővasat és társait.

A házat, lakást ugyan biztosítani nem kötelező, de célszerű.  Hiszen jobb megelőzni a bajt, vagy ha már megelőzni nem is tudjuk, akkor legalább ne járjunk nagyon rosszul.

A biztosítási szerződésről

A biztosítási szerződés önbevallásos alapon történik, aki otthonbiztosítást köt, maga tünteti fel a tulajdonában lévő tárgyakat, berendezéseket, illetve nagyságrendileg az áraikat is.

Objektum doboz

Lépésről lépésre

Lássuk, mi a teendő a kár után, ha van biztosításotok!

Kárbejelentés: a lehető leghamarabb jelentsétek a biztosító felé, ahonnan a kerületi kárszakértőnél landolnak majd az infók. 24 órán belül jelentkeznie kell nálatok időpont-egyeztetésre. Sajnos ennek lehet pár nap átfutási ideje, addig ti dönthetitek el, mit tegyetek a kárral. Ha saját kezűleg nekiállnátok a megjavításának, mindenképp dokumentáljátok fotókkal, videókkal az előtte-utána állapotokat. Hiszen eredetileg az állapotfelmérést a kárszakértőnek kellene dokumentálnia.

Hogy meggyorsítsátok a folyamatot, a netről le lehet tölteni kárbejelentő iratokat, amit addig kitölthettek. Ezen kívül csak az igazolványaitokra lesz szükségetek. De jól jöhetnek még számlák az ingóságokról, családi fotók, melyeken látszik a berendezés és a lakás eredeti állapota, illetve egy házi leltár. Ha még nem írtatok volna ilyet korábban, akár a biztonság kedvéért már ma megtehetitek.

A felmérés után a biztosító speciális szoftvere összesíti a károk, javítások stb. összegét, és ha minden jól megy, pár nap után már utalják is az összeget a számlátokra.

Forrás:
giphy.com

Mindig legyetek körültekintőek, és tegyetek meg mindent azért, hogy még a lehetőségét is kizárjátok annak, ami egy kisebb vagy nagyobb kárhoz vezethet az otthonotokban.

Címkék: #baj #biztosítás #kar
Ajánlott cikkek