Egyéb kategória

Le az öregedéssel, elő a gyönyörű hajjal! – A zab titkos jótékony hatásai

A zab igazi vitamin- és ásványianyag-raktár, mely remek gyulladáscsökkentő és öregedésgátló is egyben. Rendszeres fogyasztásával nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát csökkenthetitek, hanem csodálatossá varázsolhatjátok a bőrötöket és a hajatokat is.
vous - 2016.05.19.
Le az öregedéssel, elő a gyönyörű hajjal! – A zab titkos jótékony hatásai

A zabot – szerintem méltatlanul – főként takarmánynak termesztik. Így nem csoda, hogy az általános iskolában leginkább úgy ismertük meg, mint a lovak egyik fő eledelét. Ijesztően hangozhat, de maradjunk ennél a vonalnál. A lovak sörénye és szőre meseszép, melyek titka nem feltétlen a gondozók csodaszerei. A lófarokról már nem is beszélve, ami igaz, hogy csak átvitt értelemben, de egy közös pont bennünk, nőkben és a négylábúakban. Úgyhogy lányok, ideje példát vennünk a páratlan ujjú patásokról, ha dús copfot szeretnénk, mert a gyönyörű kültakaró egyik fő okozója bizony: a zab. Nekünk természetesen nem abrak formájában kell fogyasztanunk, választhatunk akár a pehely vagy a liszt változatából is.

Bőrápolás

Ha pattanásos bőrrel áldott meg titeket a sors, a zab igazi megváltás lesz nektek. Hiszen a gyulladt területeket nyugtatja, a bőr pH-értékét normalizálja, emellett eltünteti a felesleges zsírmennyiséget és az elhalt hámsejteket.

  • Recept: az érintett területre masszírozzátok be 5 percre a következő keveréket: 1 evőkanál méz + 1/2 evőkanál citromlé + 1 evőkanál finom őrlésű zabpehely + pár csepp teafaolaj.

Ha száraz a bőrötök és a tetejébe még ekcémára is hajlamos, akkor a zabot vízzel kell ötvöznötök ahhoz, hogy a kettő elegye védőréteget képezzen rajtatok. A gyulladást nálatok is enyhíteni fogja, sőt a viszketést is csillapítja.

  • Recept: szűk fél óráig menjen a problémás területre ez a keverék: fél csésze meleg vízhez adjunk zabpelyhet, 5 perc után + 1 evőkanál méz + 2 evőkanál joghurt.

Hajápolás

Mennyire utáljuk azokat a napokat, amikor már nem frissen mosott a hajunk, de alkalmunk sincs tus alá rakni a fejünket. A szárazsampon csak átmeneti megoldást jelent, és hosszú távon nem ajánljuk a használatát! Ha pedig a bolti helyett egy home made változat mellett döntenétek, próbáljátok ki a zabos szárazsampont! Akárcsak a bőrötökről, innen is eltünteti a felesleges zsiradékot, és máris jobb lesz a haj kinézete.

  • Recept: 1 csésze zabliszt + fél csésze szódabikarbóna.

Hát még azt mennyire gyűlöljük, ha korpásodunk, hiszen minden sötét ruhadarabunk azonnal „behavasodik”, és elárulja a hajtípusunkat. A zab működése itt ugyanaz, mint a viszkető testrészeknél, ugyanis megszünteti a fejen tapasztalt irritációt és szárazságot. A legközelebbi samponbeszerző körutatokon válasszatok olyan terméket, amely zabot is tartalmaz!

Végül pedig belülről orvosoljuk a külső problémákat, a ráncokat. Ha még emlékeztek, azt írtam fentebb, hogy a zab az öregedés ellen is harcol. A benne található kovasav ugyanis egy vízkötésű vegyület, mely jelentős részt vesz ki a bőr megújulásában. Valamint ott a másik alkotóeleme is, a béta-glükán, mely kiváló hidratáló, és meggátolja a szarkalábak kialakulását.

Úgyhogy lányok, egy dolgot tudok mondani: zabra fel!

Ajánlott cikkek