Egyéb kategória

Igyátok magatokat egészségesre: megérkezett a bodzaszezon!

Ha allergiásak vagytok a különböző pollenekre, a bodza virágpora is biztosan okozott már nektek kellemetlen pillanatokat. A növény beporzása ugyanis nemcsak a rovarok által történhet, hanem a szélnek köszönhetően is, így könnyen a levegőbe és az orrotokba juthat. De higgyétek el, emellett számos pozitív hatása és funkciója van, amiért érdemes megszeretnetek!
vous - 2016.05.26.
Igyátok magatokat egészségesre: megérkezett a bodzaszezon!

Úgy tűnik, végre állandósul a jó idő, és így, a tavasz utolsó napjaiban már hosszú órákon át fürdőzhetünk a meleg napsugarakban. Ha titeket is kicsalogatott a kellemes hőmérséklet a kuckótokból, észrevehettétek, hogy a májusi virágok között trónfosztás történt. Az anyák napja és az orgona neve már egybeforrt, ám ahogy az ünnep elmúlt, úgy a díszcserje ideje is lejárt, és sokak nagy örömére, vagy épp bánatára, megérkezett a bodzaszezon.

Forrás:
www.pixabay.com

A fekete bodza igazán igénytelen növény, ezért nem is csoda, hogy a szmogos nagyvárosokban, az utak mellett, sőt még az árokpartokon is megtalálhatjátok. De mielőtt fognátok a kosaratokat, és nekiindulnátok egy bodzagyűjtő körútnak, gondoljátok át, milyen helyen szereznétek be. Kerüljétek el a kipufogó szennyezte területeket, merészkedjetek inkább az erdőkbe!

De miért imádjuk a bodzát?

Napestig sorolhatnám, miket készíthettek belőle. A legismertebb a bodzaszörp, de kerülhet még palacsintába, lehet dzsem alapanyaga, a bornak pedig muskotályos ízt ad. Tehát manapság már a gasztronómiában használják, de egykoron ez egészen máshogy volt. Egyes részei alkalmasak ugyanis szerszámnyél, fúvós hangszer készítéséhez, illetve némi plusz hozzávalóval festékként is használható.

Az igazi elismerést azonban a természetgyógyászatban érdemelte ki. Olyan vitaminokat tartalmaz, mint az A-, a B-, vagy a C-, mindemellett van még benne kalcium, kálium, magnézium és foszfor. A teája megfázáskor erősíti az immunrendszert, csillapítja a köhögést, a lázat, valamint oldja a nyákot és az orrdugulást. Felfázás esetén is bátran fogyasszátok. Vesetisztító, így alaposan átmossa ezen szerveteket, és a baktériumok gyorsabban távozhatnak belülről. Ráadásul mivel vizelethajtó és vértisztító, a fogyókúrába is remekül beilleszthető. A krémje ápolja a bőrt, segít a sérüléseknél, a ráncokat pedig csökkenti.

Létezik azonban egy olyan fajta is, melyet tilos begyűjteni és hazavinni, ugyanis mérgező! Ez a földi bodza, vagy más néven a gyalogbodza, melynek virágai és levelei hasonlítanak a fekete változathoz, azonban ezt messze el kell kerülnötök! Megkülönböztető jelei: nem fás-, hanem lágyszárú, sokkal kisebb méretű, termése felfelé, és nem lefelé áll, a portokai pedig pirosak. Ha mégis bejut a szervezetetekbe, előfordulhat tőle hányás, hasmenés vagy látászavar is.

Nektek van kedvenc bodzás receptetek?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.