Egyéb kategória

Nem is kell férfi a megtermékenyítéshez? Jönnek a mesterséges spermiumok!

Tudósoknak sikerült laboratóriumban előállítani a mesterséges spermiumokat, ami sok meddő férfinak adhat reményt az apává váláshoz. De akkor lényegében nincs is szükségünk férfira a megtermékenyítéshez?
vous - 2016.05.31.
Nem is kell férfi a megtermékenyítéshez? Jönnek a mesterséges spermiumok!

A férfimeddőség fogalma csak a közelmúltban látott napvilágot, hiába jelennek meg róla cikkek a sajtóban rendszeresen, sokan még ma is tabutémaként kezelik. Statisztikai adatok mutatják, hogy a férfiak átlagos spermiumszáma drasztikus csökkenésben van, az elmúlt 80 év alatt mintegy negyedére csökkent, ami a férfiak megtermékenyítőképességének elvesztéséhez vezethet.

Hazánkban a meddő párok 60%-ánál a férfiak a felelősek a fogamzás elmaradásáért, de a jelenség világszerte is aggodalomra ad okot. Mégis mit tehetnek azok a párok, ahol nincs alkalmazható spermium a lombikbébiprogramhoz? A választ prof. dr. Ősapay György adta meg:

Meddő párok számára nagy reményeket keltettek azok a hírek, amelyek mesterséges spermiumok, mesterséges sperma előállításáról szóltak. 2009-től jelentek meg közlemények, melyek szenzációként írták le, hogyan hoztak létre mesterséges spermiumsejteket laboratóriumban.

Azonban csak az idei évben sikerült tudósoknak először a követelményeknek megfelelő spermiumokat előállítani, mégpedig a Kínai Tudományos Akadémia kutatói egérkísérletekben. A kutatási eredményeket látva azonban az tény, hogy sok kérdés maradt még megválaszolatlanul és a technika is fejlesztésre szorul prof. dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint.

Forrás:
iStock

A szakember felhívta a figyelmet, hogy ami egereknél beválik, nem biztos, hogy embereknél is működni fog. Az eredmények egyelőre csak az alapkutatást segítették, az egérkísérletekben embrió-őssejtek voltak a kiinduló sejtek. Találni kell olyan humán őssejteket, amelyek helyettesítik az embrió-őssejteket, hiszen az emberi embrió-őssejtekkel való kísérletezés és az előállított spermiumok gyermeknemzésre való alkalmazását törvény tiltja Angliában és sok más országban is.

Az embereken való kísérletezés súlyos orvosetikai, valamint magzat-, gyermek- és emberi jogi kérdéseket vet fel, valójában azonban a születendő gyermek egészségi állapota a legnagyobb kérdőjel a tudósok számára.

A gyermekáldás szóhasználata felidézi az egyház fogamzással kapcsolatos bioetikai megközelítését, amely Isten kizárólagos jogának tekinti a fogamzást, az utód születését. A katolikus egyház ezért el is utasítja a lombikbébitechnikát, és várhatóan a mesterséges sperma alkalmazását is mindaddig, amíg a megtermékenyítés nem a női testben történik. Elfogadott az egyház szerint az olyan mesterséges inszemináció, amikor a hímivarsejtek (csakis a férjtől származók, és így várhatóan a férj őssejtjeiből képzett mesterséges spermiumokra is ez vonatkozik majd) női ivarutakba történő juttatásával jön létre a fogamzás. A mesterséges spermiumokkal történő apává válásig a tudósoknak még sok tennivalójuk van.

Ajánlott cikkek