Mignon: a magyar süti, aminek a karrierje Párizsban kezdődött

Mignon: a magyar süti, aminek a karrierje Párizsban kezdődött

Franciaországban született a mignon, mégis magyar süti. Ha Párizsban mignont keresnénk, bizony nem találnánk, vagy legalábbis nem ezen a néven. Hogy még több legyen az ellentmondás: a mignon tulajdonképpen kugler, mégpedig az a bizonyos, amiről József Attila is álmodozott... Jöjjön egy kis mignon-történet!

A színes cukormázzal vagy marcipánnal bevont díszes süteményt eredetileg tényleg Párizsban alkották meg a bravúros cukrászok. Apró, falatnyi, míves sütemények voltak, amelyekben meg tudták csillogtatni cukrásztudományukat, igazi luxusnak számítottak, és petits fours [pöti fur], vagyis pici süti néven váltak ismertté. A díszes máz alatt rendszerint 2-3 piskótalap és csokoládés, kávés, vaníliás vagy citromos vajkrém, illetve némi gyümölcszselé, lekvár rétegei lapultak mesteri kombinációban. Nagy előnye volt ennek a süteménynek, hogy a szépséges máz nemcsak kívánatossá tette, de meg is óvta a kiszáradástól.

A cikk itt még nem ér véget! Még több érdekességet megtudhattok a csodasütiről a Cookta oldalán!

Forrás:
Cookta