Egyéb kategória

Álommeló: 50 évig a pontos időt árulta egy asszony

1892-ben egy londoni hölgy úgy döntött, hogy különleges karrierbe kezd. Ruth Belville azzal kereste a kenyerét, hogy gondosan összehangolta a karóráját a greenwichi idővel, és a pontos időt „árulta” idegeneknek.
vous - 2016.06.07.
Álommeló: 50 évig a pontos időt árulta egy asszony

Nem Ruth Belville volt az első, aki a pontos idővel kereste a kenyerét: már a szülei, Maria Elizabeth és John Henry Belville is ebből éltek. A családnak volt egy zsebórája, ami John Belville, az apuka tulajdona volt, aki 1836-tól haláláig árulta a greenwichi pontos időt. Minden reggel bement a Greenwichi Csillagvizsgálóba, ahol asztrológusként dolgozott, és hozzáigazította óráját a greenwichi időhöz. Mintegy kétszáz londoni polgár vette igénybe szolgáltatásait: egy egységes díjat fizettek neki a járókelők, akik cserébe hetente egyszer rápillanthattak a zsebórájára.

Miután az apa 1856-ban elhunyt, a feleségre szállt a megtiszteltetés, hogy továbbvigye az üzletet. Nyugdíjba vonulása után Ruth folytatta a hagyományt, amit szülei elkezdtek: egészen 1940-ig árulta a pontos időt, amikor is közbeszólt a második világháború. Ezalatt az idő alatt annyira hozzánőtt a zsebóra, hogy még becenevet is adott neki: Arnoldnak keresztelte el.

Forrás:
http://blog.sciencemuseum.org.uk/

A Belville család üzletét egyébként nem mindenki fogadta nyugodt szívvel. A 19. század végére telegrafikus formában is meg lehetett tekinteni az időt, a cég vezetője, St. John Wynne élőszóban és újságban is ellenszenvét fejezte ki Ruth-tal szemben, bírálatát pedig arra hegyezte ki, hogy Ruth holmi feminin eszközökkel tesz szert nagyobb keresetre a kelleténél.

Ruth végül 1943-ban halt meg, mindössze három évvel visszavonulása után. Az újságok A két lábon járó óraként emlékeztek meg róla, neve pedig még ma is ismeretes: a Greenwich Time Ladyként emlékeznek rá – írja a Science Museum.

Forrás:
http://blog.sciencemuseum.org.uk/
Ajánlott cikkek