Egyéb kategória

A nagy lakberendezési kisokos: lista arról, melyik helyiségnek melyik égtáj felé kell néznie

Amikor új lakásba költözünk, sokszor a helyiségek mérete és adottságai befolyásolják, hogy melyik szoba hova kerüljön. A nagyobb szobába tesszük a hálót, mert a dupla ágy csak oda fér be, a dolgozószobát pedig az étkező helyén alakítjuk ki. Ezekkel egy bibi van: nem csak a funkciók, a bútorok, na meg a stílus fontosak egy helyiségnél. Berendezhetjük úgy, hogy csodálatosan nézzen ki egy szoba, és kényelmes is legyen, azonban így sem fogjuk jól érezni magunkat benne. Hogy miért? Mert a fény, illetve a tájolás az egyik legfontosabb tényező otthonunk berendezésénél.

vous - 2016.06.15.
A nagy lakberendezési kisokos: lista arról, melyik helyiségnek melyik égtáj felé kell néznie

Túlmelegszik a hálószoba? A nappali hűvös és fénytelen? A mellékhelyiségbe süt be a legtöbbet a nap? Hogy élhetőbbé váljon az otthonotok, sajnos szükségetek lehet a lakás átrendezésére. Segítünk!

A legfontosabb szempont a napsütés, illetve a helyiségek benapozása iránti igény. A terek napi használati időt tekintve lehetőség szerint legyenek minél inkább benapozottak, vagyis a tájolásuk kövesse a nap haladási irányát.

A napos oldal

Először is szögezzük le, hogy „értékes” – vagyis napos – oldalra soha ne tegyetek közlekedőt, vécét, fürdőt vagy lépcsőt. Ezek kerüljenek inkább az északi vagy keleti oldalra.

Hálószoba

Az előbb leírtakat figyelembe véve a hálót célszerű keleti irányban berendezni. Így a kora reggeli órákban –persze évszaktól függően – napsütésre ébredhettek. Így sokkal szívesebben indultok majd a munkába, hiszen a napsugarak élettani hatása nagyon fontos a szervezetünknek.

Aki a baglyok, nem pedig a pacsirták táborát erősíti, annak nem annyira fontos ez a tájolás, mégis erősen ajánlott. Csak szerezzetek be szuper sötétítőket és redőnyöket. Következő cikkemben majd erről is írok nektek!

Konyha, étkező

Rengeteg időt töltünk ezekben a helyiségekben, így itt is nagyon fontos, hogy átjárja őket a fény. A konyhánál válasszátok a keleti-délkeleti irányt, az étkezőnél – már ha szerencsések vagytok, és van egy ilyen helyiségetek – a dél-délnyugat lesz a szerencsés választás. Így ebédnél, délután és kora este is napos helyiségben falatozhattok.

Az én étkezőm – ami igazság szerint több funkciót is ellát – ennek az égtájnak megfelelően lett bebútorozva, és mivel nemcsak étkező, de dolgozószobai funkciót is ellát, jó pár napos órát köszönhetek neki a gép előtt ülve.

Dolgozószoba

Fontos, hogy kizárjatok minden olyan tényezőt, ami megzavarhat titeket a munkában, és ahogy már említettem, a fény és a hőmérséklet is pontosan ilyen zavaró tényező lehet. Ha kiküszöbölnétek ezeket a problémákat, tájoljátok a lakás keleti vagy északi oldalára. Nyáron különösen fogtok örülni neki, ha nem dög melegben kell a gép előtt ücsörögnötök.

Nappali

A legtöbb időt itt töltjük, és mivel nagyrészt már csak munka után sikerül itt lazulnunk, érdemes nyugati irányba tájolni. Ha közvetlen kapcsolódik a konyhával és étkezővel, az lesz a tuti befutó, de legyenek szeparálhatóak!

A túl sok nap nemcsak a bőrnek, de a berendezési tárgyaknak, bútoroknak, és főleg a szöveteknek is árthat. Az erős napfény nemcsak kiszárítja a fabútorokat, de kiszívhatja a textilek/kárpitok színét is. Ügyeljetek, hogy mindig legyen az ablakokon valamilyen sötétítő – legyen az függöny, reluxa, vagy akár a nyílászárók fölött elhelyezett árnyékoló.

Ha az alábbi pontokat betartva rendezitek be otthonotokat, nem lesz szükség klímakészülékekre, csökkenthetitek a rezsiszámlákat, és nem utolsósorban sokkal jobb lesz a kedélyállapototok!

Íme néhány inspirációs kép!

Ajánlott cikkek