Egyéb kategória

Lehetséges, hogy egészen idáig rosszul zuhanyoztunk?

A legtöbb ember naponta, reggel vagy este lezuhanyozik, és ilyenkor nagyjából ugyanazokat a mozdulatsorokat járjuk végig, hiszen a zuhanyzás igazán nem tartozik a nehéz tevékenységek közé. Megmossuk az arcunkat, és minden olyan helyet, ahová nem süt be a nap, de egy kutatás most azt igazolja, lehet, hogy nem vagyunk elég alaposak – a tisztasági rutinjainkat illetően. 

vous - 2016.06.17.
Lehetséges, hogy egészen idáig rosszul zuhanyoztunk?

Dr. Shirley Madhere a Little Thingsnek elmondta, hogy sokan bensőséges kapcsolatot ápolunk egy halom baktériummal – ezek a baktériumok és mikroorganizmusok segítik a testünket abban, hogy úgy működjenek, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Éppen emiatt nem egészséges, ha túl gyakran mossuk le a testünket vízzel, hiszen akkor megfosztjuk attól a baktériumállománytól, ami segítene az erős immunrendszer kialakulásában, így pedig abban, hogy egészségesek maradjunk.

Ha naponta többször fürdünk vagy zuhanyozunk, akkor nagyobb valószínűséggel kapunk el például náthát, sőt, még olyan bőrbetegségeknek a kialakulására is nagyobb így az esély, mint az ekcéma vagy a mitesszeres bőr. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a csapvíz egyáltalán nem olyan tiszta: főleg olyan területeken, ahol gyakori a nehéz víz vagy magas a víz kalciumtartalma, gyakrabban okozhatják a fent felsorolt bőrelváltozásokat.

Forrás:
Pixabay

Akkor viszont felmerül a kérdés: hogyan zuhanyozzunk megfelelően? A kutatók szerint fontos a bőrünk szempontjából, hogy egy zuhany ne tartson tovább 15 percnél, és hogy váltogassuk a hideg és meleg vizet. Az arcunkat ne szappannal, hanem gyengéd arctisztító géllel mossuk meg, ugyanis a szappan kiszárítja a bőrt, ez pedig idő előtti ráncosodáshoz vezethet. Tisztálkodásnál semmiképp ne hagyjátok ki a hajlatokat, a fületek mögötti részt, a hátatok közepét és a lábujjak közét sem. Valamint figyeljetek oda arra is, hogy a törölközőtök, a borotvátok és a kád előtti kilépő is tiszta legyen.

Ajánlott cikkek