Vigyázzatok! Súlyos fizikai következményi lehetnek a stressznek

Vigyázzatok! Súlyos fizikai következményei lehetnek a stressznek

Sokan alábecsülik a mindennapi stresszt és annak következményeit. Pedig ha ti is a stresszelős típusba tartoztok és kicsit elgondolkoztok a dolgon, akkor elismerhetitek, hogy a szorongás nem csak mentális állapot, hiszen számos fizikai következménye van. Ez kimerülhet egy szimpla fejfájásban, vagy kevesebb, esetleg rosszabb minőségű alvásban, de komolyabb tüneteket is okozhat. Következzenek most ezek!

Szinte bármin képesek vagyunk stresszelni. Megtörténik a munkahelyünkön, a családunk és a barátaink környezetében, vagy ha a párunkkal vagyunk, és habár a stressznek akár pozitív hatásai is lehetnek, például motiválhat bennünket arra, hogy jobban teljesítsünk, a túl sok stressz sosem egészséges. Ráadásul nem csak mentálisan, fizikailag sem, hiszen a testünk és a lelkünk reagál egymásra, így a túlzásba vitt szorongásnak akár komolyabb fizikai következményei is lehetnek! Nézzük csak, mik ezek.

1. Testsúlyingadozás

Ha valamilyen stresszhatás ér bennünket, a testünk elkezd egy kortizol nevű hormont termelni. Ez szabályozza azt, hogyan dolgozza fel a szervezetünk a különböző cukrokat, tehát többek között az anyagcserénkért is felelős. A kortizolszint megemelkedése a szervezetben mindenkire máshogy hat: van, aki hízik és van, aki fogy tőle. Ezen felül a stressz az étvágyunkat is befolyásolja – ez bizonyára nektek is ismerős. Előfordul, hogy farkaséhesek leszünk tőle, vagy egy perc alatt elmehet az étvágyunk. Tehát ha hirtelen változást érzékeltek a testsúlyotokat illetően, talán ideje foglalkozni egy kicsit a stresszel!

2. Rendszeres fejfájás

A rendszeres vagy netán állandó fejfájás az egyik leggyakoribb jele annak, hogy túlzottan stresszeltek. Ezt szintén kémiai folyamatok idézik elő: ha stresszelünk, a szervezetünk több olyan kémiai anyagot is termel, melyek hatással vannak az idegeinkre és az agyunkban található vérerekre, így fájdalmat generálnak. Továbbá attól is fájhat a fejetek, ha hosszabb ideig feszülnek az izmaitok – ezt pedig szintén akkor csináljuk, ha stresszelünk, akár tudunk róla, akár nem.

Forrás:
Pixabay

3. Rejtélyes hasfájások

Biztosan ti is ismeritek azt a fajta hasfájást, ami minden figyelmeztetés nélkül, a semmiből csap le, és könyörtelenül a padlóra küld bennünket. Nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mink fáj, mégsem bírunk kiegyenesedni a szúró fájdalomtól. Bizony, ez is a stressz hatása! Ugyanis ha stresszelünk, lelassul az emésztésünk, ez pedig felfúvódáshoz, rossz közérzethez és székrekedéshez vezethet. Gondoltátok volna, hogy még ezek a tünetek is a szorongással függnek össze?

4. Bőrproblémák

Igen, ilyenkor fordul elő az, hogy reggel felkeltek, és olyan pattanások virítanak az arcotokon, amiknek előző este még nyoma sem volt. Azt reméltétek, hogy ez a része lezárul az életeteknek úgy 16 éves korotokig, de mint kiderült, hordozzátok magatokkal, méghozzá azáltal, hogy ilyen sokat szorongtok. Ugyanis amikor stresszeltek, a testetek ezt felfokozott hormontermeléssel igyekszik kompenzálni, így az arcbőrötök olajosabb lesz a szokásosnál, ennek pedig jól látható következményei vannak. Emlékeztek még, milyen sok stresszel járt a kamaszkor? Igen, talán ezért nézett ki úgy az arcotok, ahogy!

5. Hirtelen lila köd

Biztos, ismerős a helyzet, amikor már tíz perce olvassátok el újra meg újra ugyanazt a három sort, mert egyszerűen nem jut el az agyatokig, hogy miről van szó. Más dolgok járnak a fejetekben: hogy elfelejtettetek bevásárolni, hogy nem hívtátok fel a nagymamátokat, vagy hogy olyan zsúfolt holnapnak néztek elébe, amihez már előre nincs energiátok. Nyugalom, az ilyen lila ködök végül mindig szertefoszlanak, de ha nem találtátok volna ki magatoktól, ezeket is okozhatja a túlzott stressz. Túlhajszoltátok az agyatokat a sok aggódással, és mint az izmaitoknak, neki is jár időről időre egy kis pihenés.

Forrás:
Pexels

6. Hirtelen hajhullás

Egy minimális hajhullás még rendben van, de ha azt tapasztaljátok magatokon, hogy hirtelen marokszámra hullik a hajatok, az már megintcsak a folytonos stressznek köszönhető. Ilyenkor ugyanis a hajgyökér mirigyei egyszerűen abbahagyják működésüket, így az elkövetkezendő hónap folyamán több hajatok fog kihullani a szokásosnál.

Tehát ha bármelyik fizikai tünetet tapasztaljátok magatokon a fentiek közül, ideje elgondolkozni azon, hogy mennyit stresszeltek, vagy éppen hogy hogyan kezelitek a feszültséget.