Otthon

Nem kell kidobni a vízköves vasalót – házilag leheljetek bele új életet!

A vasalás van, akinek egyet jelent az álommelóval, hiszen egy vasárnap délutáni szorgoskodás alatt bepótolhatja kedvenc sorozatának elmulasztott részeit. Mások pedig egyenesen menekülnek előle, és már nyitottak egy perselyt a majdani vasalógépük reményében. De tegyük félre magát a cselekvést, hiszen két dolog mind a két tábort biztosan a padlóra küldi: a vízkő és az égett vasalótalp. Egészen idáig!

vous - 2022.01.04.
Nem kell kidobni a vízköves vasalót – házilag leheljetek bele új életet!

Vannak, akik több vasat tartanak a tűzben… Hát szerintem egy is épp elég. Mármint egy vasaló egy háztartásban, természetesen. Amilyen hálás végeredménnyel lát el, olyannyira meg is keseríti néha az életünket. Hiába fenséges egy frissen vasalt ruha látványa, ha visszaköszön róla az a bizonyos folt, a vízkőfolt. Ilyenkor jöhetnek az életmentő házi praktikák, melyek nemcsak az idegeinket, hanem a pénztárcánkat is kímélik!

Külső módszerek:

Elő a vasalódeszkával, terítsetek rá egy papírtörlőt vagy egy pamut törülközőt. Ez utóbbinál fontos, hogy olyan legyen, melyet nem sajnáltok feláldozni a nemes cél érdekében. Jöhet a fiókból a kanál és a konyhapultról a só, minél durvább szemű, annál jobb! Egy kanálnyit szórjatok a papírra/törülközőre, majd keressétek meg a vasalót is. Helyezzétek áram alá, és kapcsoljátok a legmagasabb hőfokára, de a gőzölő funkciót mindenképp iktassátok ki! Óvatosan vasalgassatok a só fölött, a piszok arra fog rárakódni. Addig ismételgessétek ezt a folyamatot, míg el nem éritek a kívánt hatást! Amennyiben azt látjátok, hogy kevés ez a mennyiségű só, adjatok még hozzá, vagy cseréljétek ki egy teljesen új és tiszta adagra.

Só + ecet

Előre jelezném: orrfacsaró módszer következik! Erről az ecet fog gondoskodni, ami most a sóval fog egy párost alkotni. Gyújtsatok egy edény alá közepes hőfokon, és tegyetek bele dupla annyi ecetet, mint sót. Kezdjétek el kavargatni addig, amíg a só elolvad, de arra figyeljetek, hogy az ecet ne kezdjen el forrni! Ha ezzel megvagytok, húzzátok félre, hagyjátok pár pillanatig hűlni. Addig keressetek elő egy gumikesztyűt és egy rongyot, amit szintén nem bántok, ha büdös és piszkos lesz.

A védőeszköz megóv a meleg keveréktől, és ennek köszönhetően a kezetek sem fog napokig kellemetlen szagot árasztani. Először mártóztassátok meg a törlőruhát a folyadékban, majd kezdődhet is a sikálás. A vasaló persze ezalatt ne legyen bekapcsolva! Ha olyan makacs szennyeződéssel van dolgotok, hogy ez az eljárás kevésnek bizonyul, keressetek egy súrolókefét, és azzal próbálkozzatok. Fontos, hogy műanyag változat legyen, a drótból készültet messze felejtsétek el, mert azzal összekaristoljátok a vasaló talpát!

Forrás:
pixabay.com

Szódabikarbóna

Vízre és szódabikarbónára lesz szükség, egyforma arányban. Keverjétek jól el, és az így kapott masszát vigyétek fel a vasalótalpra. Egy ruhával kezdjétek el megtisztítani körkörös mozdulatokkal, majd egy másikkal gondosan tüntessétek el a maradványokat. Ha tutira akartok menni, egy fültisztítóval takarítsátok ki a gőznyílásokat.

Mosogatószer

A következő tipp a vasaló egész felületén hasznos, de a talp esetében csak a kezdeti stádiumban fog segíteni. Meleg vízre lesz most is szükség, valamint egy cseppnyi mosogatószerre! Tényleg csak ennyire, mert különben túlságosan habos lesz, amikor feloldódik. Egy ruhát belemártotok, és áttörlitek vele a készüléket. Ha teflon bevonatú az alja, akkor ezzel a módszerrel különösen szép lesz a végeredmény. Érdemes a szappanos felületet egy másik ronggyal eltüntetni, majd várjatok egy kicsit a vasaló használatával, hogy az biztosan kiszáradjon.

Vasalóval kreatívkodni? Miért ne?!

Uncsi már az ezeréves fehér pólótok? Úgy gondoljátok, hogy a vászonszatyrot csak a nagymamák hordják? Készítenétek valami igazán extrém szettet a fesztiválszezonra? Ha ezekre a kérdésekre egyértelmű IGEN a válaszotok, nézzétek meg Takács Nóra szuper vasalós ötletét! A videóért kattintsatok IDE!

Fogkrém

A hideg készülék talpára, a problémás részekre mehet egy kis fogkrém. Dörzsölhetitek fog- vagy súrolókefével, de a rongy itt is jó célt szolgál. Persze ha végeztetek, győződjetek meg arról, hogy maradéktalanul eltüntettétek a pasztát!

Fültisztító pálcika

Itt egy picit visszakanyarodunk az első két módszerhez, ugyanis ezek valamelyikébe ajánlatos mártanotok a fülpucolót. A pálcika fejét ezután alaposan forgassátok meg a készülék talpán található nyílásokban. E csavargatós módszerrel megnyitjátok az eldugult gőzkivezetőket, így újra hatékonyabb lesz a vasalás. Ha úgy érzitek, hogy végeztetek, tiszta fültisztítóval még menjetek át minden lyukon, hogy az oldat semmiképp se maradhasson a járatokban.

Belső módszerek:

Desztillált víz + ecet

Ötvözzetek 1:1 arányban desztillált vizet és ételecetet. Sokan azt ajánlják, hogy mindig ioncserélt vizet használjatok, nemcsak itt, hanem az átlagos vasalásoknál is. Állítólag attól kevésbé vízkövesedik az eszköz… Visszatérve, kapcsoljátok be a vasalótokat, állítsátok gőzölős üzemmódba, és takarítsátok ki a problémás részeket.

Én személy szerint nem szeretem cipelni a több literes kannákat a boltból, úgyhogy a forralt vizet választom, ezáltal is meg tudok szabadulni néhány káros anyagtól.

Desztillált víz + citrom

Miközben készítitek az isteni citromos vizeteket, egy picit hagyjatok a vasalótoknak is. Ha ugyanis ezt ötvözitek a desztillált vízzel, az előző eljáráshoz hasonlóan száműzhetitek a lerakódásokat.

Osszátok meg velünk, nektek melyik módszer vált be!

Ajánlott cikkek