Egyéb kategória

Ittál már sört, osztrigásat? – Egy kézműves sörfőzdében kalandoztunk

Sütőtökös, citrusos, gyömbéres, osztrigás – igen, osztrigás, jól olvastátok. Néhány íz a repertoárból, melyeket bárki megkóstolhat, ha betér a Kálvin téri Monyo sörözőbe. Elmentünk a Monyo Brewing sörfőzdéjébe, hogy megnézzük, hogyan készülnek a kézműves sörök és leteszteljük, valóban olyan jó, mint mondják. Spoiler: még jobb. Végre megtudhatjuk, hogy mit jelent a stout vagy a porter, s hogy lesz-e valaha Harry Potter-féle vajsör.

vous - 2016.06.20.
Ittál már sört, osztrigásat? – Egy kézműves sörfőzdében kalandoztunk

Első számú fun fact a sörrel kapcsolatban, bármennyire is férfias ital, állítólag nők találták fel több mint hétezer éve Mezopotámiában – állítja Berry Verhoeff, a Sörök enciklopédiájának írója. Az ókori Babilonban nők üzemeltethettek sörházat, a germán ősmondákban a nők privilégiuma volt a sörfőzés mestersége, s a későbbiekben is alapvetően a közrendű nők feladatai közé tartozott a folyékony kenyér előállítása – a férfiak pedig megitták.

A 21. században a munkamegosztás viszont úgy tűnik, megfordul: a férfiak főzik, s az utóbbi években a sörfogyasztás egyre közkedveltebb a nők körében – áll a Sörszövetség legfrissebb kutatásában. A megkérdezett 1300 női résztvevő közül 77% állította, hogy különböző gyakorisággal ugyan, de fogyaszt sört, továbbá 70%-uk számára az ízvilág a legfontosabb a választáskor.

Ha saját tapasztalataimból indulok ki, akkor helytálló ez az eredmény, annyi finomítással, hogy inkább megszokásból választom, mintsem az ízéért. S ha azt megunjuk, akkor jobbára fröccsözhetünk – de a hétköznapi helyek egyike sem kínál változatos alternatívát arra, hogy élvezetet is leljünk benne. Belegondolni is szörnyű néha, hogy az egyetemi évek alatt mi minden ocsmányságot össze tud inni az ember kezdve a málnás sziruppal felöntött ászoktól az Ogre sörig (ismertebb nevén: abszint sörrel).

Hihetetlenül kreatív lángelmék tudunk lenni, hogy ha az alkoholról van szó.

A kézműves sörök viszont végre valódi alternatívát nyújtanak erre a problémára, nemcsak a szó szoros értelmében finom – lássuk be, ezt elsőre eléggé nehéz elképzelni –, de nem párosul indokolatlan mellékhatásokkal, mint az azonnali fejfájás. Sőt, a citrusos ízt sem a kézkímélő citromos mosogatószer adja. De hagyjuk is a sebek nyaldosását és nézzünk a jövőbe! A főzdefesztek megjelenésével végre elindult valami, ami kibillent minket a „sör és búza sör tengelyről” a porterek, stoutok és alék világába. Így hát ellátogattunk a Monyo Brewing co. sörfőzőmestereihez, hogy bevezessenek minket és titeket, a VOUS olvasóit egy új galaxisba.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Az épület

A helyszínre érkezve úgy éreztük magunkat, mintha a Charlie és a csokigyárban lennénk – csak ez nyilván felnőtteknek készült. Az egykori kőbányai Fővárosi Sörfőzde téglaarchitektúrás gyárépülete, ahogy felénk tornyosult hatalmas oszlopaival, olyan érzést keltett bennünk, mintha csak egy szent helyre lépnénk be. A szakralitás nemcsak épületegyüttesben öltött testet, hanem abban a légkörben is érezhető volt, amit sörfőzés közben mi magunk is megtapasztaltunk; minden apró részletre gondosan odafigyelnek.

Németh Antal, a Monyo Brewing Co. sörfőző mestere hívja fel a figyelmünket további apró részletekre; a homlokzaton Zsolnay eozinmázas pecsétszerű mozaikot láthatunk benne Mátyás király arcképével.

Régen még gőzmozdonyok is jártak errefelé – jelzik ugyancsak a nagyságát az épületnek a mai napig megmaradtak sínpárok az aszfaltba beleolvadva. A fővárosi Sörfőző Rt. hanyatlását a konkurencia összefogása okozta, majd ’43-ban a szomszédban lévő Dreher megvásárolta, rá pár évre nem is olyan soká jött az államosítás. Így szállt kézről kézre az épület, s végül a Globusnál kötött ki, akik egészen 2009-ig konzerveket gyártottak. Ma a gyártelep egy része kihasználatlanul áll, de sokan vannak, akik Antiékhoz hasonlóan itt bérelnek telepet, s ezzel életet lehelnek a régi sörgyár épületébe.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

A főzés

Mielőtt elborzadnánk a korábban említett osztrigás sörön, leszögezném, a kézműves sörfőzés esszenciája nem csak abban rejlik, hogy minél abszurdabb ízpárokat hozzunk létre; a sörfőzés lényege a minőség. Egy egészen egyszerű nedűt is lehet tökélyre vinni, anélkül, hogy megbolondítanánk bármilyen mellékízzel. A minőséget pedig bárki megtapasztalhatja, ha megbontunk egy-egy sört és összehasonlítjuk a megszokott kínálattal. Jó érzés azt látni, hogy van valami, ami mindennemű agresszív kampány nélkül képes meggyőzni, hogy mi a minőségi termék – legyen bármennyire tapasztalatlan a fogyasztó, a különbséget érezni fogja az első korty után.

„Persze, van a kézműves sörök között is óriási különbség, lehet otthon is jót, s jól csinálni. Én is házi sörfőzőként kezdtem, én viszont még többet akartam kihozni belőle, az a cél vezérelt, hogy emeljem a minőséget – ehhez pedig egy idő után elkerülhetetlen a fejlesztés” – meséli Anti, miközben elhaladunk az R2D4 névre keresztelt hidegkomlózó mellett – egy kis tisztelgés a Star Wars előtt.

Bármennyire is komoly meló folyik itt, abszolút családias a hangulat a műhelyben – mutatja ezt a sör készülésének folyamatáról készült videó is:

Objektum doboz

A munkatársaik között van, aki a nagyüzemi sörgyártást hagyta maga mögött, van, aki az egyetem mellett szeretett bele a sörfőzésbe, s van, aki az otthoni lábost cserélte le egy nagyobb üstre – utóbbiak közé tartozik Anti is. Elmondása szerint bárki csatlakozhat hozzájuk inasnak, aki szeretné kitanulni a mesterséget – ez azonban persze kemény munkával is párosul. A sörfőzés azonban nemcsak így kezdődhet – létezik más út is.

Mindannyian láthattunk már kiárusítva bármelyik nagyáruházban házi sörfőző készülékeket. Kicsit szemfényvesztésnek tűnhet mindez – Anti azonban erre is rácáfol. Szerinte ugyanis bármelyik készülékkel nekivághatunk a házi sörfőzésnek. Annak idején ő is így kezdte; a hobbiból végül munka, a munkából pedig hivatás lett. „Kicsit végeláthatatlan ez a folyamat, újabb és újabb berendezésekbe invesztálunk, és sosem látjuk ennek a végét, mert mindig van hova fejlődni.

Minden újabb berendezéssel a minőség is fejlődik, még nagyobb teret kap az ember, játszani lehet vele; finomítani, variálni, alkotni.

Az új hidegkomlózónak köszönhetően például intenzívebb lesz a hidegkomlós söreink illata és aromája, az új palackozó géppel nem csak felgyorsul az előállítás, javul a sör eltarthatósága, s ezek azok a részletek – legyen szó higiéniáról, palackozásról, hidegkomlózóról –, amik összeadódnak és javítják a minőséget.”

Forrás:
Kerepeczki Anna

IPA, APA, porter, stout – mit jelentenek?

Ha jártatok már úgy, hogy külföldön értetlenkedve néztétek az itallapot azért, mert Beer helyett Porter, Ale, Stout és Lager állt rajta, akkor ez a rövid sörhatározó nektek szól.

Alsó erjesztésű sörök

Két nagy csoportba oszthatjuk a söröket aszerint, hogy felső vagy alsó erjesztéssel készülnek. Itthon az alsó erjesztésű sörök terjedtek el inkább a bajor hatásnak köszönhetően, mint amilyen a pilsner is – ami a jellegzetesen édes malátás lager sörök alkategóriájába esik.

Spontán erjesztésű sörök

Akinek volt már apróbb szárnypróbálgatása a belga sörök terén, az nagy eséllyel találkozhatott már a spontán erjesztésű belga sörök jellegzetes édes, savanykás, száraz ízével, melyet gyakran öltenek testet meggyes sörben, mint amilyen a kriek is.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Hibrid sörfajták

Itthon még jól ismert a búzasör, ami már a hibrid sörfajták táborát gazdagítja. Ezekben az alsó és felső erjesztésű sörök készítésének elemei keverednek. Ide tartoznak a füstölt sörök, amik a kemencében szárított árpamalátától kapják a karakteres ízüket, vagy éppen az alkoholmentes sörök is.

Felső erjesztésű sörök

Végül pedig vannak a felső erjesztésű sörök. Az egyik legismertebb brit sörfajta az ale, színe a világossárgától, a rubinon át egészen a mélysötét barnáig terjed, és mintegy tizennégy altípusa van.

IPA  – India Pale Ale, ez a tradicionális angol sör, nevét onnan kapta, hogy egykor India brit koronagyarmat volt. Ott főzték ezt az alét, és figyelniük kellett arra is, hogy a hosszú hajóutat kibírja. Keserű íz és testesség jellemzi, míg az APA – American Pale Ale már ennél kevésbé kesernyésebb. Monyo sörfőzőmestere szerint

nem is igazi kézműves sörház az, amelyiknek nincs IPA-ja és APA-ja.

Ugyanígy felső erjesztéssel készül az édeskés, sokszor kávés-csoki ízű stout, aminek az egyik változata a porter, ami a téli hónapokban alternatíva lehet a forralt bor helyett.

Térjünk a lényegre – lesz-e valaha vajsör?

Mi a következő képen látható három sört teszteltük. Bár Anti szerint nincs a sörnek neme, a nők nagy eséllyel a friss citrusos, gyümölcsös ízű sörökkel kezdenek, s ahogyan érik az ember, úgy halad a karakteresebb ízű sörök felé.

Úgyhogy leteszteltük azt a hármat, ami kezdő kézművessör-fogyasztóknak ajánlott. A Summer Syndrome névre hallgató nyári sörük viszonylag alacsony alkohoholtartalmú, illatos, frissítő jellegű. Illatában van egy kis citrusos, grapefruitos jelleg, ízében egy igazán könnyű, lágy, pezsgős frissességű malátás sör. (Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyen szépeket fogok írni egy pohár sörről, de valóban érezhető volt benne minden.)

Forrás:
Kerepeczki Anna

A Pumpkin Ale már magasabb alkoholtartalmú desszertsör, ami a hamisítatlan amerikai fűszeres téli söröket mintázza – ugyancsak egy alternatíva lehet a forralt bor helyett, bár szerintem évszaktól függetlenül megállja a helyét.

S végül a Belgian Trip, ami már 10 fokos alkoholtartalommal bír. Meglepett, hogy kifejezetten krémes állaga volt, kellemesen édes, enyhén savanykás ízvilág jellemzi, a magas alkoholtartalom miatt picit csípős utóíze van.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Mindegyik elképesztően finom, s mindegyik valóban azokat a hozzávalókat tartalmazza, amikről szó van, nincs szükségük ízfokozókra, mert a természetes alapanyagok is elég karaktert adnak a sörnek. De lesz-e valaha vajsör? A válasz elkeserítő: nem, mivel vajból sajnos nem lehet sört készíteni. Ellenben a Pumpkin Ale a sütötöklé izét baromi jól hozza.

Ha valaki azt mondja nekem pár éve, hogy nagyfröccs helyett majd sütőtökös sörért fogok ácsingózni, arra nagyon-nagyon furán néztem volna. Nyilván a fagyi visszanyalt, én pedig sörtúránk után is csak arra tudok gondolni,

vajon hogy alakíthatnám át a konyhát, hogy én is elkészíthessem a saját sörömet?

Ajánlott cikkek