Egyéb kategória

Ez a tökéletes pizzaevési módszer a matematika szerint!

A pizzát általában kétféle módon esszük: van, aki megfogja a pizzaszeletet, és enni kezdi, potyog, ami potyog, mások pedig evés előtt kétoldalt behajlítják kicsit a szeletet, hogy meggátolják a feltétek lehullását vagy a szósz csöpögését. Mint kiderült, az utóbbival nemcsak praktikusságunkról, hanem matematikai érzékünkről is tanubizonyságot teszünk! 

vous - 2016.06.20.
Ez a tökéletes pizzaevési módszer a matematika szerint!

Gondoljátok csak végig: miért is hajlítjuk be a pizzaszelet két oldalát, mielőtt a szánkhoz emelnénk? Mert ezáltal elérjük, hogy kiegyenesedjen a felület, és ne görbüljön lefelé a kis háromszög alja, így se csöpögni nem fog, se nem potyognak le róla az ínycsiklandó feltétek. Ezzel pedig – több mint valószínű, anélkül, hogy tudnánk róla – a nevezetes tételnek teszünk eleget, amit először Carl Friedrich Gauss bizonyított, és ami az egyik legfontosabb eleme a differenciálgeometriának. 

Aki nem ismerné (és ez tényleg nem ciki), kis matekóra következik: a tárgyak görbülésének iránya és mértéke függ a metrikájától, azaz, hogy hogyan mérünk szöget illetve távolságot a felületen, ez pedig egyáltalán nem függ a tárgy térbeli alakjától.

Tehát amikor pizzát eszünk, és felfelé kanyarítjuk a pizzaszelet két oldalát, valójában azért tesszük, hogy megváltoztassuk a görbülését, azaz kiegyenesítjük a szeletet. Ha nem hisztek nekem, akkor nézzétek, ahogy az alábbi videóban egy kisse megszállott, de annál lelkesebb matematikaprofesszor megmutatja, hogyan görbülnek a különböző ételek, majd pedig bemutatja ugyanezt egy pizzaszeleten is.

Objektum doboz

A matematika szerint tehát ez a legoptimálisabb módja a pizzaevésnek. Halljuk, lányok, ti is így eszitek a pizzát?

Ajánlott cikkek