Egyéb kategória

„Nem mindig a legdrágább a legjobb” – Naptejkisokos kezdő anyukáknak

Milyen naptejjel kenjük a gyerekeket, ha bőrbarát és jól védő naptejet szeretnénk használni? Hogyan igazodjunk ki? Mikre figyeljünk oda? Csak néhány kérdés azok közül, amik minden anya fejében ott lebegnek, így segítek eloszlatni a kétségeket a nagy naptejdilemmát illetően.

vous - 2016.06.23.
„Nem mindig a legdrágább a legjobb” – Naptejkisokos kezdő anyukáknak

Nyár elején mindegyik drogériában hatalmas polcokon sorakoznak a naptejek, a fényvédők és a napozáshoz szánt készítmények. Míg nem volt gyerekem, levettem az egyik középkategóriásat, délben nem mentem a napra, és hébe-hóba ezzel kentem magam. Szerencsés vagyok, viszonylag sötét a bőröm, jól bírja a napot, nem égek le könnyen.

Persze az évek során tudatosabb lettem, harminc fele közelítve tudom, hogy a bőröm annál tovább marad sima és fiatalos, minél inkább óvom, például a napfénytől.

A táskámban ma már mindig lapul egy kis flakonos, 50 faktoros naptej, ráadásul a gyerekek miatt már nem mindegy, milyet veszek, hiszen ők is ezt használják. Na de hogyan válasszunk naptejet? Milyen tulajdonságok a fontosak? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint fontos, hogy az emberek a déli órákban, ha tehetik, ne tartózkodjanak a napon, keressenek árnyékos helyeket, és viseljenek megfelelő ruházatot, azaz kalapot és napszemüveget. A gyerekeknek ma már számos UV-szűrős ruhát lehet kapni, és napszemüvegekből is bőven válogathatunk, de fontos figyelembe venni, hogy az UVA-val és UVB-vel szemben egyaránt védjen!

SPF? Faktor? UVB? UVA?

El is jutottunk az első és legfontosabb szemponthoz, a faktorhoz. De mit is jelent az angol szavakból származó SPF, azaz fényvédő faktort jelölő rövidítés? Az SPF azt mutatja meg, mennyivel többet tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. Ha a gyerekeknek vásárolunk naptejet, mindenképpen 50 faktor fölöttit válasszunk. Persze ez sem azt jelenti, hogy korlátlanul lehetünk a napon, és a krémezést sem árt egy-egy fürdőzés után megismételni.
 

Forrás:
iStock

Fizikai vagy kémiai fényvédők?

A naptejek kémiai és/vagy fizikai fényszűrőkkel készülnek, ezek azok az anyagok, amelyek megakadályozzák, hogy káros sugarak érjenek bennünket. Igen ám, de a kémiai védőszerek megterhelik a bőrt, allergiát okozhatnak. Fontos, hogy gyerekek esetében mindig a fizikai fényvédős termékeket vegyük le a polcról, ezek ugyanis még az UVA és az UVB sugarak ellen is védenek. A fizikai fényvédők ásványi mikropigmenteket (cink-oxid és titán-dioxid-por) tartalmaznak, amelyek visszaverik/szórják a fényt, így fejtik ki hatásukat. Ezek többnyire azok a termékek, amelyeket felkenve tiszta fehér lesz a bőrük, de ez a hátrányuk elnézhető a sok előnyükkel szemben, nem?

Ha magunknak mégis olyan naptejet vásárolunk, ami kémiai szűrős, akkor ne feledjük el a napozás előtt fél órával felkenni, hogy kifejtse a hatását. Sok napozószer esetében egyébként a kémiai és fizikai fényszűrőket keverve használják. Gyerekeknél érdemes az illatanyagokat is kerülni, mert ezek allergiás reakciót válthatnak ki.

Tényleg az ár a fontos?

„A naptejtesztek, amiket független szervezetek végeztek, nagyon jól rávilágítanak a lényegre:

 nem mindig a legdrágább a legjobb!

A régebbi tesztek is jól használhatóak, mert a naptejpiac eléggé standard. Ezenkívül az anyukáknak mindig elmagyarázom, mi a különbség a fizikai és kémiai védelem között” – foglalja össze a legfontosabbakat Petrik Zita védőnő, akihez bizony a nyár során sok anyuka fordul tanácsért.  

Ne feledjétek, a napszemüveg, a kalap és az árnyék kombinációja nem elég! Ráadásul már várandósan sem árt körültekintőnek lenni, ugyanis egy fényvédőkben szívesen használt, homosalate nevű anyag hat a hormonrendszerre, ami terhesség során a magzatra is hatással lehet. Mindig olvassátok el, mit vesztek le a polcról!

Ajánlott cikkek