strand medence nyar

Ezekre a veszélyekre figyeljetek nagyon oda a strandokon

Biztosan rengetegszer hallottátok anno az édesanyátoktól egy-egy nyári fürdőzés során, hogy tilos lenyelnetek az ottani vizet. Vagy lehet, hogy már PONT TI mondjátok a gyermeke(i)teknek. De miért is kaptátok meg folyton ezt, és milyen egyéb veszélyek leselkednek rátok a pancsolás alatt? Most kiderül!

Nem szeretnénk mi eldönteni, hogy a költségesebb, de rendszeresen tisztított strandokat, vagy az ingyenes, ám kevésbé karbantartott fürdőhelyeket válasszátok idén nyáron. Ugyanakkor egy dolog mellé igenis odaállunk. Ha találtok valamilyen pancsolásra alkalmasnak tűnő területet, amennyiben ott a tiltó tábla, eszetekbe se jusson abban megmártózni! Ezek nemcsak a hirtelen mélyüléstől (bányató) vagy a sodrásveszélytől (folyó) akarnak megóvni titeket, hanem a testetekre leselkedő megannyi baktériumtól, fertőzéstől is. Nézzük, milyen vízeknél mire figyeljetek oda, hogy elkerüljétek a megbetegedéseket és fertőzéseket!

Mesterséges strand

A klór már elég régóta az egyik leggyakrabban használt fertőtlenítő a mesterséges vizeknél. Biztosan érzitek is már az orrotokban azt a jellegzetes, orrfacsaró szagát, ráadásul emellett a bőrre gyakorolt hatása sem túl baráti. Ha rendszeresen érintkeztek klórozott uszodavízzel, a testetek veszít hidratáltságából és lipidrétegének minőségéből, így jelentkezhet a strandolás után feszülő, húzódó érzés néhány helyen. Pánikra azonban semmi ok, csak mindig legyen a táskátokban egy jó minőségű tusfürdő és testápoló. Ezeket pedig egyből vessétek is be a fürdő zuhanyzójában!

Forrás:
pixabay

Folyó

A Duna legtöbb részén tilos a fürdőzés, mert bakteriológiai szempontból arra alkalmatlan, azonban van, ahol nem találkoztok figyelmeztető táblával. Ott jól gondoljátok át, hogy bemerészkedtek-e a folyóba. A Tisza értékelése jobban megoszlik, a felső szakasza ugyanis megfelelő minőségű, míg az Alföldön átfolyó része már erősen szennyezettnek számít. Ha tehetitek, kerüljétek ezeket a vizeket, ugyanis számos más veszély is leselkedik rátok a fertőzéseken kívül. A sodrás és az esetleges örvények bárhol kialakulhatnak, így ha nem vagytok jó úszók, maradjatok a part közelében! Mivel a folyók környékén nincs lehetőségetek az azonnali tisztálkodásra, mindenképp alaposan törölközzetek meg, majd öltözzetek át tiszta, száraz ruhába. Ha ugyanis ezt nem teszitek meg, a nedves darabokban elszaporodhatnak a kórokozók!

Bányató

Ez a legrosszabb opció mindközül. Nemcsak a hirtelen mélyülés a kockázatos ennél a fürdési lehetőségnél, hanem a tó fenekén lévő esetleges bányászati maradványok, például drótkötelek, alkatrészek is. Emellett a bányatavak öntisztulására kevés az esély, így azokban nagy eséllyel előfordulhatnak veszélyes hulladékok és méreganyagok. Ettől függetlenül találhattok belőlük legálisan használható területeket. Fontos, hogy csak akkor mártózzatok meg ilyen helyen, ha jól tudtok úszni, és amint befejeztétek a fürdést, tartsátok be azokat a szabályokat, amiket az imént a folyóknál leírtunk!

Ha nem szeretnétek szó szerint benyelni valamilyen betegséget, semmiképp se igyatok vagy öblögessetek azokkal a vizekkel, melyekben hűsítitek magatokat! Amennyiben mégis megesik veletek ez az eset, jelentkezhet nálatok például valamilyen allergiás reakció, bőrkiütés vagy fejfájás.

A tavakat évente többször, egységes európai uniós szempontok alapján ellenőrzik. Szerencsénkre hazai szabadvízi fürdőhelyeink zöme kiváló minősítéssel bír. Az ÁNTSZ júniusi közleményéből kiderül, hogy a most vizsgált 205 strand döntő többsége megfelelt az elvárásoknak. Nézzétek át a listát ITT, hogy felkészülten, valamint nyugodt szívvel csobbanhassatok a hűsítő vízbe! Amikor befejeztétek a fürdőzést, itt is azokat a lépéseket próbáljátok betartani, mint a folyók esetében!

Ha rosszullétet tapasztaltok egy strandolás után, és a napszúrás kizárható, akkor mindenképp keressétek fel az orvosotokat, és jelezzétek, hol jártatok! Így a doktor jelezni tudja az illetékesek felé a fennálló problémát!

A rendőrség oldalán egyébként összegyűjtötték azokat a helyeket, ahol TILOS fürdeni. Ezeket mindenképp tarsátok szem előtt, mikor strandolni indultok!

  • hajóútban;
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják (úszók, villanók) 100 méteres körzetében;
  • nagyhajók, úszómunkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek szintén 100 méteres körzetében;
  • hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek területén;
  • kijelölt zárt vízisí és vízi motoros sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, valamint hajóállomások területén;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • határvizekben, városok belterületén lévő szabadvizekben, kivéve a kijelölt fürdőhelyeket;
  • ott, ahol azt tiltó tábla jelzi!