Egyéb kategória

Aki munkaidőben 22 férfit tart kordában: interjú Kulcsár Katalin futball-játékvezetővel

A 2016-os női Bajnokok Ligája döntőjét magyar bíró vezette Olaszországban: Kulcsár Katalin az, akire büszkék lehetünk. A játékvezető rengeteg nívós női meccset irányított már, de mivel idehaza a női foci még kibontakozóban van, emellett folyamatosan NB I-es férfimeccseken is szerepel. És ha egy nő férfias pályára téved, akkor persze jönnek a kérdések.

vous - 2016.06.24.
Aki munkaidőben 22 férfit tart kordában: interjú Kulcsár Katalin futball-játékvezetővel

Katalin a foci világába született: édesapja futballista volt, később játékvezető lett, két fiútestvére pedig szintén focizott. A bírói pálya őt is vonzotta: asszisztensként kezdte, de hamar úgy érezte, inkább ő maga szeretné irányítani a mérkőzéseket, hogy felelősséget vállalhasson minden döntéséért.

Ma már valamivel elfogadóbb, toleránsabb világban élünk, de milyen volt 15 évvel ezelőtt nőként elindulni egy olyan pályán, amit férfiak uralnak?

15 évesen kezdtem a játékvezetést, akkoriban fel sem merült a környezetemben, hogy egy lányból focista vagy bíró is lehet. Akkor, még gyerekként nem is tudatosodott bennem, hogy elindultam egy olyan pályán, amin nők addig nem igazán képviseltették magukat.

20-21 éves voltam, amikor rádöbbentem, mennyire ritka, hogy valaki nő létére játékvezető legyen – de addigra már annyira a mindennapjaim részévé vált a dolog, hogy az én szememben ez volt a legtermészetesebb út.

Nyilván óriási a különbség az akkor és a most között – de erre csak egy olyan nővel együtt tudnánk objektív választ adni, aki most kezdi a szakmát, és látja, milyen nehézségek vannak jelenleg. Én ma már nem számítok újdonságnak a mérkőzéseken, így nem tudom, milyen lehet ma elindulni a pályán.

Forrás:
Kerepeczki Anna

15 és 21 éves korod között észrevettél valami változást abban, ahogy a játékosok rád néznek?

Nem igazán – de ebben biztos benne van, hogy a pályán kizárólag a feladataimra koncentrálok, így talán nem is veszem észre, ha valaki inkább úgy néz rám, mint egy nőre. Nem azért kezdtem ezzel foglalkozni, hogy ismerkedjek, ezért nem is figyelem az erre utaló reakciókat. De ugyanez igaz a játékosokra is, akik egy mérkőzés miatt lépnek a pályára, nem pedig azért, hogy velem mint nővel foglalkozzanak. Tegyük hozzá, hogy játékvezetői mezben nem igazán tud vonzó lenni egy nő…

Kulcsár Katalin 2016 magyar női futball bíró

Kulcsár Katalin az eltelt évek során számos nemzetközi, nívós mérkőzést vezetett. Ezek az alábbiak:

2007, női U19-es Eb, Izland

2009, női U17-es Eb, Svájc

2010, női U19-es Eb, Macedónia

2012, női U17-es vb, Azerbajdzsán

2013, női felnőtt-Eb, Svédország

2014, női U17-es vb, Costa Rica

2014, női U20-as vb, Kanada

2015, női felnőtt-vb, Kanada

2016, női Bajnokok Ligája-döntő, Olaszország

Nemcsak a játékosoknak, de a szurkolóknak is megvan a véleménye a női bírókról. Mikor jön el egy-egy meccs alkalmával az a pont, amikor érzed, hogy végre elfogad a közönség, és belátják a szurkolók, hogy értesz a dolgodhoz?

Érdekes, ezen így még nem gondolkoztam, de tényleg van egy érezhető fordulópont. Az első negyed óra minden meccsen meghatározó. Általában ezután vagy az első fontosabb döntésem meghozatala után szoktam érezni, hogy a játékosok másként viszonyulnak hozzám, már elképzelhetőnek tartják, hogy le fogom tudni vezetni az adott mérkőzést. A szurkolók véleménye a mérkőzés levezetése szempontjából kevésbé fontos, ők természetesen sokkal szubjektívebben nézik a találkozókat. Azt viszont kénytelen voltam elfogadni, hogy az előítéletek a karrierem végéig el fognak kísérni.

Két csapat játszik, valaki mindenképp veszíteni fog – a vesztes csapat szurkolói pedig előszeretettel hibáztatják a bírót. Szoktak ilyenkor azon problémázni, hogy nő vagy?

Egy női játékvezetőnek sajnos a karrierje elején el kell fogadnia, hogy ha hibázik, az a szurkolók és sokszor a játékosok, vezetők szemében egyetlenegy dolog miatt történhet: mert nő.

Bíróként olykor mindenkivel előfordul, hogy rossz helyen van, nem lát egy helyzetet, lemarad valamiről – ezt nekem, nőként, kevésbé tudják elnézni. De ez a játékvezetői szakma velejárója, ezt minden női és férfi kollégának meg kell tanulnia kezelni.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Javában zajlik az Európa-bajnokság. Tudsz focimeccset kikapcsolódásként nézni, vagy önkéntelenül is előbújik belőled a saját szakmád kritikusa?

Nyilván élvezem a mérkőzéseket, és nem minden percben figyelek a kollégáim teljesítményére – de nem tudom meghazudtolni önmagam: az esetek nagy részében valóban azt nézem, hogy mit csinál a játékvezető, milyen döntéseket hoz, milyen a teljesítménye…

A dolognak van egy másik oldala is: ha egy társasággal nézek meccset, nyilván engem kérdez mindenki a szakmai dolgokról – tehát ebben az esetben ez vonja el a figyelmem a kikapcsolódásról.

Magyarországon a bírók többsége amatőrként van jelen, azaz dolgoznia kell a játékvezetés mellett. Játékvezetőként vezető szerepben vagy jelen – más munkakörökben tudsz beosztottként létezni?

Szerintem én nagyon más vagyok az életben, mint a pályán. Ha meccset vezetek, 10-20-30 ezer néző sem tud zavarni, sőt motivál – ezzel szemben magánemberként még 20 ember előtt sem szívesen beszélek. A focipályán otthon érzem magam, ott egészen másként viselkedem – más munkák esetén pedig gond nélkül alkalmazkodom a feletteseimhez. De természetesen sok dologban érzem a játékvezetés pozitív hatásait, kommunikációban, szervezésben, irányításban, és elsősorban döntéshozatalban.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Kifejezetten nőies karakternek tűnsz. Egy férfias hivatás mellett erre kell tudatosan törekedned?

Örülök, ha így látod – én nem feltétlenül tartom magam annak. Nyilván saját magát az ember nem tudja objektívan megítélni, igaz, én nem is foglalkozom ezzel sokat. Gondolkodásban, mentalitásban inkább férfias vagyok: nem szeretem például a határozatlanságot, így ez civilként sem jellemző rám.

Ami a megjelenésemet illeti, az utóbbi években kezdtem el magamra kicsit tudatosabban figyelni – hiszen az időm nagy részét sportfelszerelésben töltöm, és ezt próbálom ellensúlyozni. Igaz, ennek eredményeként most lóg a szekrényemben néhány új ruha és cipő, amit valószínűleg soha nem fogok felvenni…

Ajánlott cikkek