Az egészséges bőr az év egészében fontos. Sokan a különféle hidratálókra esküsznek, mások az elegendő folyadékbevitelre. De mi lenne, ha az étkezéssel is tennétek a ragyogó külsőtökért? Nem kell megijedni, ugyanis olyan élelmiszerek következnek, melyeket mindannyian már ezer éve ismertek!
Egy tisztító, tápanyagban gazdag étrend nemcsak diétás szempontból lesz fontos, hanem gyulladáscsökkentő hatása miatt is. Mégis mi számít gyulladáscsökkentő ételnek? Különböző zöldségek és gyümölcsök, melyek az anyatermészet kincsei, a bőrbarát étrendetek legfontosabb szereplői. A bőr egészségéről, rugalmasságáról, fiatalos megjelenéséről az ezekben megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és létfontosságú antioxidánsok gondoskodnak. Valamint ott vannak még az igen hasznos zsírok raktározói, mint a dió, az avokádó vagy az olívaolaj. De szintén kiváló a telítetlen omega–3 zsírsavakban gazdag szardínia, lazac és lenmag.

Karotinoidok a napcsókolta bőrért
A narancssárga gyümölcsök és zöldségek színét a karotinok, köztük ennek két fő formája, az alfa- és a béta-karotinok okozzák. Ha gyakran fogyasztotok ezekből, újult erővel vághattok bele a napozásba, hiszen míg a napvédők külsőleg óvnak meg titeket a káros behatásoktól, addig belsőleg a béta-karotin véd meg mindettől. Amennyiben nem kerül a nyaralás előtt a bőröndötökbe se önbarnító, se karotinoidokban gazdag élelmiszer, fussatok még le egy patikába, és vegyetek béta-karotin étrend-kiegészítőt! A naptej sem maradhat otthon, a kettejük közös munkájára lesz szükségetek a lélegzetelállító barnasághoz.
A béta-karotin amellett, hogy közömbösíti a káros anyagokat a testben, óvja a bőrötöket a nap veszélyes UV-sugaraitól, s még az egyenletes barnulást is elősegíti.

Mit egyetek?
sárgarépa
tök
paradicsom
kelkáposzta
spenót
C-vitamin a feszes bőrért
A C-vitamin nagyon fontos szereplő a kollagénképződésben, és pozitív hatással bír a hiperpigmentációval és az öregedő bőrrel szemben. Csekélyebb mértékben ugyan, de ez is fényvédő tulajdonsággal bír, sőt a bőrrák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Hiperpigmentáció esetén a bőr egyes részei erősen elszíneződnek. Ezek lehetnek például a májfoltok, a szeplők, a barna vagy tejeskávéfoltok.

Mit egyetek?
kivi
eper
narancs
grépfrút
brokkoli
Zsírok a nedves, rugalmas bőrért
Álljunk is meg rögtön egy szóra, nem akármilyen zsírok következnek, hanem egészségesek! Ezek pattanásosság helyett rugalmasságot és nevességet biztosítanak a bőrötöknek. Az egyszeresen, illetve a többszörösen telített zsírok természetüknél fogva gyulladáscsökkentők, és ők is kiveszik a részüket a bőr UV-védelméből.

Mit egyetek?
dió
lazac
szardínia
avokádó
olívaolaj
Fehérje a bőr egészségéért
A fehérje segít a testetekben lévő szövetek képződésében, például a bőrötök területén a hormonok és enzimek tekintetében. Ezáltal lassíthatjátok a ráncok kialakulását, sokáig feszes, üde és egészséges marad a bőrötök.

Mit egyetek?
tojás
hal
baromfi
bab
egyszerű fehérjepor
Ital a hidratálásért
Vitathatatlan, hogy a víz a legfontosabb „tápanyaga” a testnek, különösen nyáron, és főként a bőr nedvességénél, tónusánál és rugalmasságánál nélkülözhetetlen. Választhattok buborékosat vagy menteset, ha pedig némi ízre vágytok, akkor fogyasszatok minél egészségesebb és adalékanyagok nélküli italokat.

Mit igyatok?
zöld tea
víz
gyümölcslé
zöldséglé
zsírszegény tej
Ugye, hogy nem olyan nehezen beiktatható táplálékok ezek?