Egyéb kategória

Ajjaj! Az ágyban telefonozástól akár meg is vakulhatunk!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem valósággal a reggeli rutinom részévé vált, hogy még az ágyban megnézem a telefonom, hogy mire a lábam először érinti a talajt, már tisztában legyek a nap híreivel. Biztos vagyok benne, hogy reggel vagy éppen este, de ti is valami hasonlót műveltek, pedig kiderült, hogy ez a szokás nemcsak kapcsolatgyilkos, de akár meg is vakulhatunk tőle!

vous - 2016.06.26.
Ajjaj! Az ágyban telefonozástól akár meg is vakulhatunk!

Biztosan ti is megnézitek a Facebook-üzeneteket vagy épp az Instát, mielőtt végleg álomra hajtjátok a fejeteket esténként. Elérkezett azonban az ideje, hogy ezt a több szempontból is káros szokást a hátatok mögött hagyjátok, ugyanis kiderült, hogy ha sokat nézegetjük a telefonunkat a sötétben, az akár vaksághoz is vezethet! Néhány nő esetében ez már előfordult: ideiglenesen megvakultak, mivel rendszeresen a sötétben nézegették a telefonjukat – írja a Women's Health

A New England Journal of Medicine című lapban látott napvilágot egy tanulmány, ami kimondta: a telefonunk kijelzőjéből áradó vakító fehér fény ideiglenesen károsíthatja a látásunkat, méghozzá annyira, hogy akár meg is vakulhatunk tőle, legalábbis egy időre. A szomorú kijelentést számos eset igazolja. Például egy 22 éves lány látáskiesést tapasztalt a jobb szemében, de kizárólag mindig csak esténként. Még több hónapnyi vizsgálat és teszt után sem tudták megfejteni az orvosok, hogy mi okozhatja ezt. Egy 40 éves nő pedig arról számolt be, hogy reggelente az ébredést követően úgy 15 percig vak az egyik szemére. Az orvosok ugyancsak tanácstalanok voltak.

Forrás:
Pexels

Végül a szakértők jöttek rá, hogy mi a közös a különböző esetekben: mindegyik esetben azt követően jelentkeztek látásproblémák, hogy a betegek az ágyban fekve hosszabb időt töltöttek azzal, hogy a telefonukra bámultak a sötétben. Ráadásul még az is kiderült, hogy mindig azon az oldalukon feküdtek, amelyik szemüknél később az ideiglenes vakulást tapasztalták!

Ezzel a pózzal az orvosok elmondása szerint az a gond, hogy általában csak az egyik szemünkkel nézzük a kívánt objektumot – legyen az könyv, tévé vagy a párunk pihe-puha arca –, a másik szemünket vagy becsukjuk, vagy csak félig látunk vele, mivel az arcunkat a párnába fúrjuk. Emiatt pedig a kijelzőről érkező vakító fény két szem helyett csak egyet terhel, ez pedig minden jel szerint nagyobb teher, mint amire a szemeinket kitalálták. 

A jó hír viszont az, hogy létezik gyógyír az ügyre. A legkézenfekvőbb az, hogy ne nézzegessétek hosszan a telefonotokat, ha már az ágyban vagytok. Ha pedig úgy érzitek, hogy kötelező online maradnotok az elalvás előtti utolsó pillanatig, akkor mindenképp hagyjátok égve addig a lámpát, és mind a két szemetekkel lessétek a kijelzőt!    

Ajánlott cikkek