Egyéb kategória

Ami az egész nyarat tönkreteheti: a fesztiválbetegségek

A héten indul az egyik legnagyobb hazai fesztivál, melynek kapcsán nemcsak a bőrönd bepakolásáról és a sátrazási körülményekről kell szót ejtenünk. Ha tabu, ha nem, muszáj beszélnünk arról is, hogy az ilyen rendezvényeken sokan élnek felelőtlenül nemi életet. És talán még többen nem gondolnak bele ennek kockázataiba, következményeibe.

vous - 2016.06.27.
Ami az egész nyarat tönkreteheti: a fesztiválbetegségek

Mi már aztán igazán megosztottuk veletek a fesztiválozás minden csínját-bínját. Segítettünk abban, hogy mi kerüljön a bőröndötökbe, az arcotokra, vagy éppen a hajatokba. De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy egy-egy önfeledt parti után könnyen összeszedhettek valamilyen nemi betegséget, ha nem vigyáztok.

Árulkodó jelek: folyás, viszketés, fájdalom

Pánikolás helyett azonban próbáljatok meg higgadtak maradni, és minél hamarabb forduljatok szakemberhez! A nőgyógyászotok egy alapos vizsgálat után ismerteti, valóban elkaptatok-e valamit, és ha igen, mi lesz a teendő.

A nemi betegség nem terjed tüsszentéssel

A STD-t, vagyis a szexuális úton terjedő betegségek okozói a gombák, vírusok, baktériumok és élősködők, a fertőzés pedig ondó vagy hüvelyváladék útján terjed. Tehát csak úgy kaphattok el valamit, ha ezek valamelyike egyenesen a nyálkahártyátokba jut. Megfertőződhettek orális kapcsolat által, csókolózás vagy petting során, különösen igaz ez a herpeszvírusra. Néhány nemi betegség (hepatitis B és C, AIDS és szifilisz) fertőzött vérrel érintkezett dolgokkal vagy az intravénás drogot használók közös tűhasználatával is átterjedhet rátok. A közvetett megfertőződés esélye alacsony, de kerüljétek a törölköző, higiéniai szerek cserélgetését – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. A cseppfertőzéstől, vagyis attól, hogy köhögés, tüsszentés által, vagy akár ölelés, kézfogás által kapjátok el a kórt, egyáltalán nem kell félnetek.

Objektum doboz

A leggyakoribb betegségek

Chlamydia-fertőzés

Ez az Európában nagyon elterjedt baktérium húgycsőfertőzést okoz. A betegség tünetei a viszketés és a vizeléskor jelentkező égő érzés. Jól gyógyítható antibiotikumokkal, de ha nem kezelitek, előfordulhat meddőség vagy méhen kívüli terhesség.

Gombás fertőzés

Az élesztőgomba (Candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. Amennyiben ebben az ártalmatlan kórban szenvedtek, ezekre a kellemetlen következményekre figyelhettek fel: hüvelygyulladás, viszketés, égő érzés, folyás. Antimikotikumokkal és a megfelelő higiénia betartásával jól kezelhetitek a bajt.

Herpes genitalis

A vírusos betegség tünetei a nemi szervetek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagocskák, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Előfordulhat, hogy lázatok is lesz, valamint megduzzadhatnak a nyirokcsomóitok is. Sajnos a vírus a gyógyszeres kezelés ellenére is tovább élhet, és évekkel később egy újabb, enyhébb lefolyású betegséget okozhat. Fertőzött várandós nőknél a herpeszvírus átterjedhet az újszülöttre, akinél akár agyhártya-gyulladás is felléphet.

Objektum doboz

Trichomonas

Ez az egysejtű parazita elsősorban a húgyvezetéketekben és a hüvelyetekben okoz olyan panaszokat, mint folyás, viszketés. A kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki, és speciális gyógyszerekkel kezelik.

Gonorrhoea

E baktérium okozta fertőzés tünetei jellegzetesek: az aktus után 2-7 napon belül gennyes folyás kezdődik akár nálatok,akár a párotoknál és fájdalom jelentkezik pisilés közben (nőknél sajnos előfordulhat tünetmentesség is). Antibiotikumokkal jól kezelhető, de ha nem figyeltek oda erre az állapotra, az meddőséget okozhat, illetve megtámadhatja az ízületeiteket és a májatokat.

Hepatitis

A különböző hepatitis-vírusok közül elsősorban a hepatitis B és kismértékben a hepatitis C terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő lehet: panaszmentesség is elképzelhető, vagy súlyos májgyulladás léphet fel, amely egyes esetekben halállal végződik. Legtöbbször krónikus májgyulladás alakul ki, amely májcirrózishoz és májrákhoz vezethet. A fő probléma, hogy vannak, akik egész életükben vírushordozók anélkül, hogy megbetegednének, és ezáltal másokat is megfertőzhetnek. A hepatitis B és C vírusa a szex mellett vérátömlesztéssel, az intravénás drogot használók közös tűhasználatával, sőt időnként a testváladékokkal való érintkezés révén is terjedhet rossz higiéniás viszonyok között. A hepatitis B az egyetlen olyan, nemi úton terjedő betegség, amely ellen biztonságos védőoltás áll rendelkezésre.

HPV

A humánpapillóma-vírus nem csak szexuális úton terjed, de a nemi szervek környékén megjelenő, karfiol formájú szemölcsök kialakulását össze lehet kapcsolni a szexszel. Jellemzően sebészeti úton távolítják el.

dr szűcs lászló urológus

Dr. Szűcs László urológus tanácsai:

– Drog és alkohol általi bódult állapotban ajánlatosabb kerülni az szexuális érintkezést!

– A túlzott sterilitással, az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni.

– Gyanú esetén érdemes AIDS-tesztet végeztetni.

– Óvszer használata (amely még mindig a legnagyobb – de nem 100%-os – védelmet nyújta).

– Hepatitis B elleni oltás a különösen veszélyeztetett személyeknél (egészségügyi dolgozó, intravénás droghasználó, dialízises beteg, fejlődő országban élő külföldi).

Ajánlott cikkek