maugli vad gyerekek Simon Dorina

Maugli nem csak a mesében létezik – gyerekek, akiket állatok neveltek fel

Egy szülőnek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy gyermeke később milyen emberré cseperedik. Eteti, itatja, játszik vele, megtanítja az élet nagy dolgaira, támogatja – szóval foglalkozik vele. Sajnos azonban nem mindenkinek jutott az a sors, hogy ezt egy embertől kapja meg. Akad, akinél állatok töltötték be a szülők szerepét.

El tudjátok képzelni magatokról, hogy ruha nélkül, négykézláb járkáltok az erdőben egy falka tagjaként? Nem? Talán azért, mert mi nem így nőttünk fel. De volt, akinek sokáig ez az életmód volt a természetes, a megszokott. Olyan gyerekek története következik, akik emberként születtek, de életük meghatározó részét állatok közt – állatként töltötték.

Egy kislány, aki kutyák közt nevelkedett

Az már talán senki előtt nem titok, hogy Oroszországban az emberek képesek furcsa dolgokat művelni, és ebben sokszor nagy szerepet kap az alkohol is. A kis Madina életét is az ital tette tönkre, hiszen édesanyja fontosabbnak tartotta az alkoholmámoros pillanatokat annál, mint hogy kislányát nevelje. A folyamatosan részeg asszony a lányt a kutyákra bízta, így amikor a hatóságok rátaláltak Madinára, éppen egy csontot rágcsált az ebekkel, teljesen meztelenül. Az oroszországi Ufa városában élő gyerekre hároméves korában találtak rá, születésétől kezdve a kutyák foglalkoztak vele, ezért megmorogta az idegeneket, négykézláb járt, nem beszélt, az „igen”, valamint a „nem” szavakon kívül semmi mást nem ismert. Amikor megtalálták Madinát, azonnal elvették a 23 éves, részeges anyjától, de a vizsgálatok szerencsére azt mutatták, hogy nem érte maradandó károsodás, így még van esélye beilleszkedni a társadalomba.

A leghíresebb Maugli: Aveyroni Victor

1800-at írunk, Franciaországban járunk. Egy falusi paraszt birtokán jelent meg először a fiú, de sokáig nem tudták megmondani róla, hogy milyen lény, mivel hihetetlenül gyors volt, és négykézláb közlekedett. A gazda megpróbálta befogadni Victort, de a fiúnak nagyon idegen volt a ruha, a tányérról való étkezés, a járás és a beszéd, így többször is megszökött a bátor parasztembertől. Legutoljára a tudósok fogták be, és kísérleteket végeztek rajta, de megállapították, hogy a gyerek sokkal közelebb áll az állatokhoz, mint az emberekhez. Arra azonban soha nem született magyarázat, hogy miért jutott ez a sors Victornak. És hogy miért ennyire ismert? 1970-ben filmet készítettek az életéről A vad gyerek címmel.

Forrás:
Alchetron, Wikipedia, Sylvie Robert / Barcroft Media

Kamala és Amala botrányos története

1920-ban érdekes jelenségre lettek figyelmesek nem messze egy észak-indiai árvaháztól: a helyiek már sokszor látni véltek két „szellemet”, akik ugyan állati tulajdonságokkal, de emberi külsővel rendelkeztek. A történet szerint Joseph Amrito Lal Singh, az árvaház vezetője találta meg a kislányokat a dzsungelben, farkasok között. Amala 18 hónapos, Kamala pedig 8 éves volt. A kislányoknak remek látásuk és hallásuk volt, összegörnyedve, négykézláb közlekedtek, és meztelenek voltak. Nem szerették a fényt, nyers húst ettek, és folyamatosan morogtak, valamint karmoltak.

Sokan már akkoriban is kételkedtek Singh sztorijában, annak ellenére sem hittek neki, hogy számos fotó bizonyította a lányok létezését. Később kiderült, hogy jogosan vádolták a szerzetest hazugsággal:

A lányok valóban léteztek, értelmi fogyatékosok voltak, emiatt hagyták el őket a szüleik, és kerültek az árvaházba. Az intézmény anyagilag rosszul állt, így egy kis reklám érdekében a vezető kitalálta ezt a történetet. Singh állítólag verte a kislányokat, hogy kússzanak a földön, amikor látogató érkezik.

Szóval Amala és Kamala nem vadgyerek, mégis a mai napig az ő történetük az egyik legismertebb Maugli-sztori.

+ 1: Tippi Degré

Tippi nevével talán már ti is találkoztatok az elmúlt években, hiszen nagyon felkapta a sajtó a ma már 25 éves lányt. A kis Tippi Namíbiában született, és bár francia vadfotós szülei szeretetben és rendesen nevelték, a kislány nem igazán talált emberi barátokra Afrikában. Az állatok lettek a legjobb pajtásai, és úgy tűnik, ő is szimpatikus volt a vadon lakóinak, hiszen például az elefántok, a leopárdok, a zebrák vagy a szurikáták is a szívükbe zárták Tippit. Ismerős sztori, ugye? A Bajos csajok Cady Heronja is hasonlóképp nevelkedett. Tippi ma már Párizsban él, a Sorbonne-on tanult, de Afrika örökre a szívében él, hiszen több könyvet is kiadott a témával kapcsolatban.

Mit mond a szakértő?

Egy amerikai professzor, Douglas Keith Candland még könyvet is írt a témából, hiszen mindig is fontosnak tartotta a vadon élő gyermekek ügyét. Szerinte a megtalált gyerekeknél olyan súlyos testi és pszichológiai rendellenességek mutathatók ki, hogy felmerül a gyanú: lehet, hogy már állati életük előtt is ilyenek voltak, és talán emiatt lökte őket ki magából az emberi társadalom. Arra is kitért, hogy mindenkiben benne van egy emberi ösztön, ami például csak a nevelés hatására bontakozik ki, és a beszédkészség is csak bizonyos korig fejleszthető.

Annyi biztos, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs könnyű dolguk, ha be akarnak illeszkedni az emberi társadalomba, hiszen a gyermekkor a szellemi fejlődés legmeghatározóbb időszaka.